Economia germană duduie din nou - Agenda FP

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Recuperarea economică s-a produs mult mai repede în Germania decât în toate celelalte state membre, mai ales datorită creşterii exporturilor spre ţări asiatice, în special spre China. Creşterea economică de 2,2% din PIB în al doilea trimestru al lui 2010 este cea mai rapidă creştere trimestrială din ultimii 20 de ani.

„Succesul Germaniei se datorează creşterii cererii de bunuri industriale nemţeşti precum maşini şi automobile pe pieţele asiatice, şi mai ales în China”, explică Frank Lehmann, analist economic al postului de televiziune ARD, citat de Epoch Times.

Pe de altă parte, pe piaţa germană s-a înregistrat o creştere a cererii iar volumul investiţiilor în construcţii, echipamente şi sisteme IT a crescut, cu efecte pozitive pentru piaţa muncii. În cel de-al doilea trimestru al lui 2010 numărul persoanelor angajate a crescut cu 72.000 la 40,3 milioane de oameni.

Acum problema principală cu care se confruntă Germania este o lipsă de muncitori calificaţi, astfel încât se pune problema atragerii unor străini calificaţi care deja studiază în Germania. Mass-media dezbate deja dacă sistemul educaţional german ar trebui să ofere o educaţie mai bună imigranţilor.

Recuperarea zonei euro?

Şi zona euro a avut un trimestru bun. PIB-ul blocului format din 16 ţări a crescut cu 4% - mult mai repede decât cel al Americii, scrie The Economist .
În SUA, creşterea din al doilea trimestru a fost de 0,6%, faţă de 0,9% din PIB în ianuarie şi martie.

Reţeta muncii scurte menită să păstreze muncitorii în perioada în care cererea era redusă, s-a dovedit de succes pentru Germania. Mulţi dintre angajaţii al căror program de muncă fusese redus, au fost reintegraţi în programul full-time mult mai repede decât speraseră firmele. Rata şomajului este acum mai mică decât înainte de criză.

Paradoxal, economiile statelor din zona euro au rămas puternice chiar şi atunci când criza datoriilor suverane şi dezechilibrele regionale păreau să ameninţe chiar existenţa monedei unice. Recuperarea economică a Germaniei a survenit pe fondul creşterii exporturilor, favorizată de un euro mai slab. Ţările care aveau legături strânse cu maşina de export a Germaniei, precum Austria şi Olanda au avut o creştere puternică.
Şi în Franţa s-a înregistrat o creştere de 0,6%, chiar dacă bazată mai degrabă pe consum decât pe exporturi. Economia Greciei însă a scăzut cu 1,5% în aceeaşi perioadă.

Pentru subiecte adiacente, consultaţi şi:

Spiegel: How Germany's Export Strength Helps its Neighbors
In many industrial sectors, German companies are not actually competing with other European firms, because they are not even selling similar products. On the contrary, French, Spanish and Italian companies and their employees actually benefit when the German economy is doing well. If profits and incomes rise in Germany, German consumers import more goods from neighboring countries, and German companies order more parts for their own products.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite