Discuţii americano-române la Bucureşti, cu subiecte militaro-diplomatice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Secretarul de stat Bogdan Aurescu conduce delegaţia română.
Secretarul de stat Bogdan Aurescu conduce delegaţia română.

Scutul antirachetă,  parteneriatul strategic, programul Visa Waiver şi iniţiativa Smart Defense au dominat agenda discuţiilor cu partea română.

Secretarul de stat Bogdan Aurescu s-a întâlnit astăzi cu o delegaţie americană condusă de adjunctul asistentului secretarului de stat pentru Europa şi Eurasia, Marie Yovanovitch, şi adjunctul asistentului secretarului apărării pentru politica europeană şi NATO, James Townsend. Pe agenda întâlnirii s-au aflat proiectele bilaterale de securitate din cadrul Parteneriatului Strategic româno-american, cu accent pe stadiul implementării Acordului privind amplasarea sistemului anti-rachetă (recent intrat în vigoare).

Totodată, pe agenda discuţiilor s-au mai aflat perspectivele operaţionalizării unei părţi a sistemului antirachetă al Alianţei, dar şi stadiul iniţiativei Smart Defense, ambele fiind teme centrale ale Summit-ului NATO din mai de la Chicago.

În întrevedere separată cu Marie Yovanovitch, adjunctul asistentului secretarului de stat pentru Europa şi Eurasia, Bogdan Aurescu a abordat perspectivele României de accedere în Programul Visa Waiver (VWP), subliniindu-se interesul pe care România îl acordă îndeplinirii acestui obiectiv. Oficialul american a reafirmat sprijinul Administraţiei americane pentru includerea României în acest program şi a oferit o serie de detalii privind noul proiect legislativ introdus pe agenda Congresului SUA, la 31 ianuarie 2012, prin care se redefinesc condiţiile de participare la VWP.

Unul dintre avantajele proiectului legislativ ţine de calcularea noii rate de refuz propuse, de 10% (faţă de 3% în prezent), prin raportare la numărul de aplicanţi de viză, iar nu la cel de aplicaţii (ca în prezent), propunere pe care partea română a avansat-o încă din 2009. Discuţiile au oferit, de asemenea, oportunitatea abordării şi altor aspecte de interes de pe agenda bilaterală, precum cooperarea economică, inclusiv în contextul recentei creări a American-Romanian Business Council.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite