Discursul extremistului Wilders, aplaudat la Berlin

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Geert Wilders a ţinut un nou discurs anti-Islam la Berlin înainte de a se prezenta la tribunal
Geert Wilders a ţinut un nou discurs anti-Islam la Berlin înainte de a se prezenta la tribunal

Înainte de a se prezenta în faţa tribunalului din Amsterdam în cadrul unui proces în care este acuzat de incitare la ură şi discriminare împotriva musulmanilor, populistul olandez a condamnat de la Berlin Islamul ca pe „o ideologie politică periculoasă”. Aplaudat frenetic de un public de 500 de oameni, Wilders a atacat-o şi pe cancelara Angela Merkel pentru atitudinea tolerantă faţă de musulmani.

Invitat de Rene Stadtkewitz, fost membru al fracţiunii CDU din Parlamentul berlinez, liderul olandez şi-a făcut o intrare de star pop în locaţia ţinută secretă câteva zile de către organizatori pentru a nu-l expune pe Wilders unor atacuri din partea unor islamici radicali, care l-au ameninţat cu moartea, scrie revista „Der Spiegel”.

Nu întâmplător vizita lui Wilders a survenit pe 2 octombrie, cu doar o zi înainte de ziua reunificării, care este şi ziua moscheilor deschise. Geert Wilders a respins declaraţiile lui Merkel, potrivit cărora „germanii ar trebui să se obişnuiască cu moscheile, turnuleţele şi minaretele”, susţinând că „nu vom accepta inacceptabilul(islamizarea) ca pe ceva inevitabil”. „ O Germanie plină de moschei şi de femei acoperite nu mai este ţara lui Goethe, Schiller, Heine şi Bach”, a clamat el. Replica sa vine şi la scurt timp după ce cancelarul german criticase formarea unei coaliţii de guvernare girată de extremişti în Olanda.

Stilul Wilders

Exclus din CDU pentru legăturile sale cu Wilders şi declaraţiile sale islamofobe, gazda sa, Stadtkewitz şi-a fondat între timp propriul partid sub numele „Die Freiheit”(Libertatea) şi încearcă să atragă creştin-democraţii dezamăgiţi de partea sa. Mai mult, el speră să ocupe locul gol de la dreapta CDU, care are un potenţial electoral mare după cum s-a văzut în reacţia publică faţă de declaraţiile provocatoare ale lui Thilo Sarrazin împotriva turcilor.

Mesajul neamţului Stadtkewitz a marşat pe ideea că cei „critici la adresa Islamului reprezintă centrul, clasa de mijloc a societăţii”. În opinia sa, musulmanii secularizaţi nu sunt o problemă, dar „oricine tratează cu duşmănie fundamentul creştino-iudaic al ţării nu are ce să caute în Germania”.

De partea sa, chiar dacă riscă o pedeapsă cu închisoarea de un an sau plata unei sume piperate de 7.600 de euro dacă va fi găsit vinovat, liderul Partidului Libertăţii îşi savurează victoria de a fi devenit girantul guvernului de coaliţie minoritar format de creştin-democraţi(CDA) şi liberalii de dreapta(VVD).

Noua poziţie de putere îl ajută pe populistul de dreapta: nu are răspundere directă nefiind în guvern şi totuşi nimic nu se poate decide fără aprobarea sa. Mai mult, liderii celor două partide de guvernare vor fi nevoiţi să-i facă concesii majore pentru a-şi asigura susţinerea în Parlament. Printre acestea se numără interzicerea burkăi şi reducerea numărului de emigranţi care nu vin din Occident cu 50%.

În procesul său, Wilders se prezintă ca o victimă a abuzurilor contra libertăţii de exprimare. „Libertatea de exprimare a cel puţin 1,5 milioane de oameni - votanţii partidului său - este dată în judecată alături de mine”, a scris el pe Twitter, citat de BBC.

Totuşi populistul olandez nu este un demagog care să ţipe. El vorbeşte cu calm, foarte tăios, aproape rece şi argumentează raportându-se la politologi şi specialişti, observă jurnaliştii de la Spiegel. Pentru Wilders, „Islamul nu este doar o religie, ci mai ales o ideologie politică globală periculoasă”, care înseamnă mai puţine drepturi pentru necredincioşi şi pentru femei. 

Filmul său Fitna, în care apar versete din Coran alături de poze cu atentate teroriste, l-a adus pe Wilders în faţa justiţiei şi a provocat indignare în toată lumea musulmană, dar i-a sporit şi popularitatea în Olanda şi în alte ţări.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite