Cum va afecta moartea lui bin Laden războiul din Afganistan?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Războiul din Afganistan durează deja de un deceniu, devenind cel mai lung război în care Statele Unite au fost implicate. Costurile sale umane s-au ridicat, pentru SUA, la 1.500 de morţi şi peste 10.000 de răniţi, iar cele financiare la sute de miliarde de dolari. Va aduce moartea liderului al Qaeda finalul acestui îndelungat conflict?

Când actualul preşedinte al Statelor Unite şi-a preluat funcţia la începutul anului 2009, moştenise de la predecesorul său două războaie costisitoare, faţă de care opinia publică deja se plictisise. Obama, care câştigase alegerile condamnând războiul din Irak, a ales să renunţe la acest front care se stabilizase datorită strategiei implementate de generalul David Petraeus. În schimb, mai vechiul război din Afganistan mergea din ce în ce mai prost. Motiv pentru care, în noiembrie 2009, Obama a decis că Statele Unite trebuie să se implice mai puternic, financiar şi uman, pentru a-l câştiga şi a trimis un nou contingent de 30.000 de soldaţi, care urmau să neutralizeze zonele sigure ale talibanilor din Kandahar şi Helmand. După 2 ani, mai exact în iulie 2011, Obama anunţa că implicarea americană va intra în reflux, statul afgan urmând să preia tot mai mult de la NATO responsabilitatea pacificării şi protejării propriului teritoriu. Acesta este contextul în care ieri, cu 2 luni înainte de începerea acestei noi etape, preşedintele Statelor Unite a anunţat uciderea celui mai important inamic personificat al Americii – Osama bin Laden.


Dar cum va afecta moartea acestuia desfăşurarea războiului din Afganistan, schimbă ea calendarul prestabilit al retragerii, este doar un element psihologic reconfortant pentru opinia publică americană sau, din contră, va provoca o reacţie agresivă din partea islamiştilor fanatizaţi de bin Laden?


Anunţul uciderii liderului al Qaeda este încă proaspăt, aşa că mulţi dintre experţi s-au ferit să facă afirmaţii tranşante.  Totuşi, la câteva ore distanţă după anunţul lui Obama, o informare a  Stratfor admitea că „este dificil de înţeles care sunt toate implicaţiile în acest moment, dar îi permite administraţiei Obama să se pretindă victorioasă, cel puţin parţial, în faţa al Qaeda. De asemenea, deschide uşa retragerii din Afganistan, independent de impactul practic al morţii lui bin Laden. Misiunea din Afganistan era înfrângerea reţelei al Qaeda, iar după moartea lui se poate pretinde că această misiune a fost îndeplinită”. 

FOTO Osama bin Laden este pictat printre sfinţi, călare pe un avion, într-o biserică din Timişoara. Vezi cum au fost sfidate canoanele pentru a-l păstra în capelă

Reva Bhalla, analist al Stratfor, afirma că Statele Unite au nevoie de cooperarea Pakistanului pentru a se putea retrage din Afganistan. Pakistanezii, în schimb, nu-şi doresc ca acest război să se încheie sau, în cazul în care Statele Unite se retrag, vor o recunoaştere a influenţei pakistaneze în Afganistan şi susţinere strategică pe termen lung din partea Washingtonului.

Moartea lui bin Laden, prilej pentru o soluţie politică


Tot în favoarea retragerii pledează şi Gilles Dorronsoro, un expert în Afganistan al Carnegie Endownment of International Peace, care consideră că moartea liderului islamist „ar putea facilita o soluţie politică în Afganistan”. „Dacă situaţia din teren nu va arăta că o soluţie militară nu funcţionează, este o şansă pentru Washington să-şi schimbe strategia şi să facă ceea ce e cazul după aproape zece ani de război”, spune el.


B. Raman, un fost oficial al serviciilor indiene de informaţii, consideră că moartea lui bin Laden nu va duce la dispariţia al Qaeda, însă subliniază că atacurile cu drone şi capturarea liderilor săi în Pakistan a minimizat puternic influenţa reţelei. Referitor la retragerea trupelor americane din Afganistan, Raman  subliniază că „decizia lui Obama va depinde de evoluţia situaţiei din Afganistan şi de capacitatea armatei naţionale afgane de a respinge atacurile talibanilor”.
Robert Kaplan, cercetător al Center for a New American Security, este de acord cu ideea că uciderea lui bin Laden „creşte prestigiul american în Afganistan, determinându-i poate pe talibani să ajungă la o înţelegere cu guvernul din Kabul. În acelaşi timp, permite Americii să îşi reducă substanţial trupele în 2014 şi să pretindă că a câştigat războiul împotriva terorismului.”


Unii experţi, ca Michael Cohen de la American Security Project, consideră că mărirea contingentelor americane din Afganistan a avut şi o motivaţie politică, nu doar strategică, iar uciderea liderului islamist deschide noi oportunităţi pentru Obama:
Escalada din Afganistan a părut că e motivată în parte de dorinţa unui preşedinte democrat de a nu fi perceput ca slab în materie de securitate naţională. Dar acum, când Obama are o poziţie puternică, se poate decide să schimbe cursul războiului din Afganistan. Ar putea chiar să-i ignore pe cei din propria administraţie care doresc să continue războiul împotriva talibanilor şi se opun negocierilor politice. Preşedintele are acum suficient spaţiu politic pentru a deschide negocieri între talibani, NATO şi guvernul afgan, fără să se gândească la ce vor spune republicanii”.


Vorbind despre ce oportunităţi deschide uciderea lui bin Laden, profesorul de relaţii internaţionale al Universităţii Harvard, Stephen Walt laudă rezervat rezultatele războiului împotriva terorismului:
Poate cel mai bun lucru la care putem spera este ca Obama să folosească această oportunitate pentru a clama victoria şi a se retrage. Nu că o va face pe faţă, dar Statele Unite pot pretinde – aşa cum a făcut aseară Obama – că principalul agresor de la 11 septembrie a fost „adus în faţa justiţiei” şi că lunga noastră campanie în Asia Centrală şi-a atins obiectivul principal. Dacă Obama va exploata acest triumf pentru a justifica o dezangajare accelerată, va culege maximum de beneficii dintr-o victorie altfel modestă”, scria Walt pe blogul său. 


Probabil, uciderea liderului al Qaeda nu va avea urmări extrem de rapide şi de radicale. Esenţială este viabilitatea statului afgan. Chiar dacă Obama îşi doreşte să lase în urmă războaiele predecesorului său, soldaţii americani nu vor putea fi retraşi dacă, sub loviturile talibanilor, Afganistanul va deveni un stat eşuat şi, implicit, un nou paradis al teroriştilor. Totuşi, dispariţia lui bin Laden îi oferă lui Obama puţină linişte acasă în timp ce stabileşte ce e de făcut pe viitor.

Războiul din Afganistan în cifre:

•    Numărul personalului american în Afganistan a crescut, după 2009, la 87.000 în 2010 şi până la 102.000 în 2011.
•    Afganistanul a costat bugetul federal aproape 105 miliarde de dolari în anul fiscal 2010. În anul fiscal 2011, costurile sunt estimate să crească până la 117 miliarde.
•    Costurile cu fiecare persoană mobilizată în Afganistan sunt de două ori mai mari decât cele din Irak. Asta se datorează armatei afgane nepregătite, a regiunii în care este poziţionat Afganistanul, lipsei de infrastructură, costului mare al carburantului şi a securităţii reduse.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite