După Osama: Uciderea lui bin Laden contravine creştinismului?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Explozia de bucurie declanşată în America de uciderea liderului terorist Osama bin Laden i-a oripilat pe anumiţi creştini din Europa. Mai ales că evanghelicii americani invocă justiţia divină.

Arhiepiscopul de Canterbury Rowan Williams, conducătorul Bisericii Anglicane, a declarat că “uciderea unui om neînarmat de către o trupă de comando formată din 79 de oameni i-a lăsat un sentiment foarte inconfortabil”. Mai critic, Tom Wright, specialist în Noul Testament, acuză Washington-ul de promovarea unei justiţii precum cea din Vestul Sălbatic.

De cealaltă parte a Oceanului, evanghelicii americani au salutat moartea lui Osama pe motiv că s-a „făcut dreptate”. „Bun venit în iad, Ben Laden”, a spus şi aspirantul la preşedinţia SUA, Mike Huckabee. Şi Richard Land, preşedinte al Comisiei pentru etică şi libertate religioasă din cadrul Southern Baptist Convention (SBC), cel mai mare organism protestant din SUA, a susţinut că „dacă cineva a meritat vreodată să plătească cu viaţa pentru crime împotriva umanităţii, atunci acesta a fost Osama bin Laden”. 

În SUA, protestanţii sunt foarte legaţi de patriotism şi de încrederea în rolul ţării „de far al dreptăţii în lume” – o încredere în sine care a crescut odată cu ascensiunea dreptei creştine, aminteşte Molly Worthen într-un articol pentru Foreign Policy.

Pentru mulţi evanghelici viaţa unui nou-născut şi cea a unui om vinovat de crime împotriva umanităţii nu trebuie protejate în aceeaşi măsură. Ei consideră că uciderea lui Bin Laden este doar predarea unui ucigaş în mâinile lui Dumnezeu, adevăratul judecător al întregii lumi. Tot mai mulţi vorbesc în termeni de teoria „războiului drept”. „Osama a meritat moartea şi a primit-o într-un război drept”, a spus Douglas Groothuis, teolog din Denver.



În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite