Citzalia, avatarul Parlamentului European

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Într-o perioadă în care scepticismul față de viabilitatea instituțiilor comunitare a atins un grad îngrijorător, iar alegerile pentru Parlamentul European au înregistrat un grad de prezență de 43% în 2009, europarlamentarii au aprobat crearea unei copii online a instituției, care să ajute cetățenii europeni să înțeleagă modul în care funcționează democrația comunitară.

Unul din inițiatori proiectului Citzalia, Ahmed ElAmin, a explicat pentru site-ul computing.co.uk modul de funcționare al acestui joc: “Jucătorii își creează un avatar, care-i va reprezenta în spațiul virtual. Aceștia nu se află în competiție, dar vor putea să strângă puncte de experiență care vor facilita accesul la noi funcții ale siteului”. 
Scopul pretins al jocului este să determine cetățenii europeni să devină interesați de mecanismele de funcționare ale Uniunii Europene și să determine pe aceștia să dezbată legile și propunerile europarlamentarilor. Practic,  rolul Citzalia este de a implica europenii în procesul decizional și a-i face să înțeleaga importanța acestuia în angrenajul instituțional al Uniunii. Pentru a face proiectul cât mai transparent și mai atrăgător, creatorii săi au confirmat că nu se vor impune niciun fel de restricții sau cenzură asupra opiniilor.
Citzalia, care a costat 275.000 de euro pentru a fi produs, transpune pe Internet clădirile și birourile Parlamentului European din Bruxelles, Strasbourg și Luxemburg și permite utilizatorului să se pronunțe, într-o agora, asupra problemelor dezbătute de Parlament, să publice articole cu propriile opinii într-un ziar oficial, să ia parte la o simulare a procedurilor legislative, etc. De asemenea, utilizatorii pot să intre în posesia unor birouri, pe care le pot personaliza în orice fel doresc. Cei care se află în posesia unui birou au posibilitatea de a-și integra și mai multe detalii personale, cum ar fi poze, deschiderea unui blog sau adăugarea unei camere video.
 
Critici și nemulțumiri
Un proeminent blogger bruxellez, Jon Worth, a criticat proiectul pentru că este “mai facil să aprobi câteva milioane de euro pentru comunicare, decât să comunici tu însuți eficient”.
Nici presa nu a fost foarte îngăduitoare cu inițiativa Parlamentului European, editorialistul ziarului Daily Telegraph, Christopher Booker, nota că: “democrația virtuală conduce la o tot mai mare deconectare a politicienilor de electorat. Ne agităm, dezbatem problemele stringente, propunem chiar legi noi. Dar totul este o șaradă. În spatele cortinei, liderii noștrii cred că se prăpădesc de râs”.
Temerile cetățenilor europeni par a avea legitimitate, având în vedere că mai multe estimări sociologice arată că politicienii din Europa au rămas în urma colegilor americani, care folosesc mai mult Internetul pentru a intra în contact cu alegătorii. În urmă cu un an, un studiu al firmei de consultanță Edelman, arăta că europarlamentarii obțin foarte puțin feedback online de la electori. De aceea, încă de la inceputul anului, Președintele Parlamentului European, Jerzy Buzek, și-a creat un cont de twitter pentru a comunica cu cetățenii Europei. 
Dacă sunteți interesați de proiectul Citzalia, puteți găsi informații suplimentare pe blogul oficial al proiectului și pe contul de Twitter.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite