Cine câştigă în New Hampshire?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După deschiderea sezonului electoral în Iowa, pe 5 ianuarie, este rândul locuitorilor statului New Hampshire să-şi decidă favoritul republican pentru alegerile din noiembrie.

Lunile premergătoare alegerilor primare din Partidul Republican au avut dramatismul lor. S-au lansat candidaturi care n-au supravieţuit nici măcar primei runde din Iowa, cum a fost cazul lui Tim Pawlenty. Alţi candidaţi, din contră, au demonstrat tracţiune electorală greu de anticipat, cum a fost cazul senatorului de Texas, Ron Paul, care s-a clasat al treilea în Iowa, cu un scor de peste 21%. Spre deosebire de Paul, un aparent favorit al publicului, care înregistrase creşteri importante în lunile trecute, Newt Gingrich, a scăzut neaşteptat de mult, în favoarea unui surprinzător Rick Santorum, care în final s-a clasat al doilea în Iowa, dar la o diferenţă de doar opt voturi de câştigătorul Mitt Romney.
Bineînţeles, este dificil de prognozat ce se va întâmpla în lunile următoare, dar cu siguranţă lupta se va da între Mitt şi oricine altcineva mai pe placul conservatorilor americani, cărora mormonismul, şi conservatorismul de Massachusetts al lui Mitt Romney le par suspecte. În Iowa, Santorum a reuşit să capitalizeze în timp record antipatia pentru Romney, reuşind să se claseze pe un surprinzător loc secund. Performanţa lui Santorum s-a produs şi datorită faptului că liderii campaniei sale s-au concentrat pe rezultatul alegerilor din Iowa, folosindu-le pe post de trambulină pentru candidat. În realitate însă, şansele ca Santorum să ţină pasul sunt destul de mici având în vedere felul în care campania sa este organizată şi finanţată. Probabil, astăzi, în New Hampshire, Santorum nu va conta. Motiv pentru care strategii săi se concentrează mai mult pe următoarele alegeri din 21 ianuarie din Carolina de Sud, unde simpatizanţii republicani sunt mai sensibili la retorica sa.
Alegerile de azi par a se îndrepta spre o victorie substanţială a lui Romney. Conform unui ultim sondaj realizat de Universitatea Suffolk, Mitt Romney se clasează pe primul loc, cu 35% din opţiunile electorilor republicani. La o diferenţă de 15 procente se află Ron Paul (20%), a cărui candidatura pare din ce în ce mai solidă. Pe locurile următoare se află Jon Huntsman (11%) şi Newt Gingrich, principalul perdant din Iowa. De menţionat ar fi reculul procentual al lui Romney care, deşi se află la o diferenţă confortabilă de primul său urmăritor, a pierdut într-o perioadă scurtă de timp 8 procente din susţinerea publicului.
Evident, alegerile abia au început şi există oricând posibilitatea ca un alt candidat să revină în joc. Până în prezent însă, Mitt Romney pare a avea cea mai solidă candidatură. Rămâne de stabilit principalul său oponent. Cine va fi? Paul, Santorum, Gingrich, Perry?

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite