Cinci motive pentru care politica lui Obama este un eşec

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Analiştii de politică externă sunt ambivalenţi faţă de politica externă a lui Obama. Întrebarea importantă este cum se va vedea activitatea acestuia prin ochii alegătorilor în 2012?
Analiştii de politică externă sunt ambivalenţi faţă de politica externă a lui Obama. Întrebarea importantă este cum se va vedea activitatea acestuia prin ochii alegătorilor în 2012?

Profesorul Stephen Walt explică pentru Foreign Policy de ce politica externă a administraţiei Obama nu este, în ciuda aparenţelor, un succes.

1. Modificările climatice. În ciuda faptului că lupta împotriva schimbărilor climatice a fost una din obiectivele principale de început ale politicii externe a lui Obama şi participarea acestuia la Summitul de la Copenhaga a fost intens dezbătută de presă, incapacitatea de a impune o legislaţie în acest sens a făcut inutil efortul preşedintelui, acest obiectiv fiind aproape uitat în ultima vreme, explică Walt.
2. Israel-Palestina. “Ajutat” şi de factori exteriori, cum ar fi Primăvara Arabă, preşedintele Obama nu a reuşit să avanseze procesul de pace, din contră, acesta pare a fi blocat în prezent. De asemenea, diplomaţia americană nu a reuşit nici să oprească mişcarea de recunoaştere internaţională iniţiată de preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas.
3. Iran. Deşi preşedintele american şi-a început mandatul încercând să dezgheţe relaţiile cu Iranul şi să-i convingă pe liderii de la Teheran să renunţe la eforturile de construcţie a bombelor atomice, în prezent relaţiile americano-iraniene seamănă izbitor de mult cu felul în care arătau în cel de-al doilea mandat al lui George W. Bush.
4. Libia. Este adevărat că dictatorul libian a fost înlăturat de la putere, fără ca niciun soldat american să-şi piardă viaţa, dar entuziasmul încheierii misiunii occidentale acolo este prematur. În funcţie de felul în care se va dezvolta instituţional şi politic se poate conchide dacă intervenţia a fost un succes sau un eşec.
5. Economia mondială. Nu doar că administraţia Obama nu a reuşit să repornească economia americană, dar nu a reuşit nici să contribuie la relansarea economiei mondiale, al cărei lider America este. Mai mult, liderii europeni, care pot provoca prin indecizie un nou val al crizei, nu par să fie atenţi la sfaturile şi sugestiile Washingtonului.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite