Cinci semne ale încetinirii economice chineze

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Creşterea economică chineză s-a mai diminuat. Afacerile iau mai puţine împrumuturi, dobânzile au fost tăiate neaşteptat iar unii analişti vorbesc deja despre recesiune. Foreign Policy schiţează cinci semne în acest sens.


În luna martie premierul Wen Jiabao avansa ţinta de creştere economică de 7,5% pentru 2012, care ar fi cea mai mică din 1990 încoace. Câteva semnale par să-i confirme prognoza:

1.Oficialii locali renunţă la limuzine
Pachetul de stimulare economică în valoare de 586 miliarde de dolari americani care a ajutat China să treacă cu bine prin recesiune afectează acum autorităţile locale, cărora li se cere acum să-şi plătească datoriile. Oficialii locali vor fi nevoiţi să renunţe la flotele de maşini de lux. Oraşul Wenzhou vrea să scoată la licitaţie 80% dintre aceste vehicule, adică 1.300 de maşini, anul acesta. Şi producătorul de autombile Ferarri se teme că piaţa chineză pentru automobile scumpe va scădea.

O altă problemă a autorităţilor locale este că vânzările de terenuri au scăzut şi ele. În luna iune preţul pentru case în 100 de oraşe chineze mari a crescut pentru prima oară în 9 luni.

2. Revolta din Guangdong
Oficialii guvernamentali, care avertiaseră timp de decenii că pacea socială din China ar putea fi ameninţată de o încetinire a creşterii economice, se tem acum că mii, dacă nu milioane de muncitori străini îşi văd joburile ameninţate.

3. Dispariţia bogaţilor
Vânzările de bunuri de lux au început să încetinească anul acesta. Chinezii bogaţi cheltuie în continuare pentru astfel de bunuri, doar că nu în China, ci în străinătate. Ei şi-au pierdut încrederea în piaţa internă chineză şi au început să investească în active convertibile, precum valuta, în locul celor fixe de gen real estate. Pe de altă parte, procurorii chinezi au declarat că aproximativ 19.000 de oficiali au fost prinşi în ultimii 12 ani în timp ce încercau să fugă din ţară cu bani făcuţi ilicit.

4.Economia de curent
În general consumul de electricitate creşte vara când oamenii îşi pornesc aerul condiţionat pentru a face faţă căldurii, dar anul acesta chinezii economisesc în ciuda temperaturilor mari. Se pare că China a importat mai mult combustibil decât are nevoie pentru că cetăţenii, afacerile şi firmele şi-au tăiat consumul energetic pentru a-şi reduce facturile.

5. "Superoferta" de carne de porc
Pe fondul creşterii continue a cererii de carne, preţurile la carne de porc şi de vită au crescut puternic în ultima vreme. Potrivit Biroului Naţional de Statistică, preţul cărnii de porc a crescut în fiecare an cu 57%.  Dar în ultimele patru luni, cererea de porc a scăzut până la nivelul în care guvernul chinez a intrebuit să intervină pentru a stabiliza preţurile.
 

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite