“Cea mai sângeroasă zi” a Levantului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Acţiune de susţinere a lui Bashar al-Assad. Va reuşi acesta să reziste?
Acţiune de susţinere a lui Bashar al-Assad. Va reuşi acesta să reziste?

Sursele din interiorul Siriei susţin că în ultimele 24 de ore s-au înregistrat peste 70 de morţi în urma revoltelor. Presiunea internatională creşte, chiar şi din partea susţinătorilor de altă dată.

Militanţi ai organizaţiei “Syrian Observatory for Human Rights”, cu sediul în Marea Britanie, au declarat marţi că în decursul ultimelor ore au avut loc cele mai violente încleştări din ultimele opt luni între protestatari şi forţele guvernamentale. Conform surselor, 27 de civili au fost împuşcaţi de forţele de securitate, la care se adaugă 34 de soldaţi şi 12 posibili dezertori, majoritatea victimelor înregistrându-se în provincia Deraa din sudul Siriei. De asemenea, informaţiile oferite de organizaţia britanică menţionează şi patru protestatari ucişi în orașul Homs de forţele loiale preşedintelui sirian, Bashar al-Assad.
Ca urmare, premierul turk Tayyip Erdogan a condamnat evenimentele, afirmând că nu mai are încredere în regimul de la Damasc şi l-a avertizat pe al-Assad că regimul să se află pe „muchie de cuţit”. Erdogan a continuat subliniind că represiunea brutală a manifestanţilor îl poate transforma pe Assad într-unul din acei dictatori „care se hrănesc cu sânge”.
De asemenea, Taner Yildiz, ministrul turc al energiei, citat de Al Jazeera, a ameninţat Siria cu întreruperea alimentării cu energie electrică în cazul în care nimic nu se va schimba.
Violenţe împotriva criticilor internaţionali
Autorităţile siriene nu par să se războiască doar cu proprii cetăţeni ci şi cu misiunile diplomatice aparţinând statelor care au criticat regimul Assad. Un oficial iordanian a afirmat că ambasada acestei ţări în Damasc a fost atacată după ce regele Abdullah al II lea al Iordaniei a afirmat că Bashar al-Assad ar trebui să se retragă din fruntea ţării.
De asemenea, premierul turc a a cerut autorităţilor siriene să pedepsească pe cei responsabili de atacarea misiunilor diplomatice din Siria de duminica trecută.
„Bashar, tu care ai încarcerat zeci de mii de oameni, trebuie să-i găseşti pe cei vinovaţi şi să-i pedepseşti”, a tunat Erdogan.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite