Ce sancţiuni asupra Iranulului a impus Occidentul şi ce reacţii au stârnit?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Clinton şi Geithner anunţă noile sancţiuni împotriva Iranului.
Clinton şi Geithner anunţă noile sancţiuni împotriva Iranului.

Secretarul american de Stat Hillary Clinton a anunţat luni un nou set unilateral de sancţiuni asupra Iranului în urma noului raport al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică, care susţine că proiectul nuclear iranian pare a avea şi elemente militare. Reacţiile internaţionale au fost ambivalente: Occidentul le susţine şi le aplică, pe când Rusia le critică.

Blocată de opoziţia Rusiei şi Chinei, America nu a putut impune, printr-o rezoluţie a Consiliului de Securitate, un nou set de sancţiuni mai dure împotriva Iranului. De aceea, Statele Unite împreună cu o serie de aliaţi occidentali (printre care Marea Britanie şi Canada) au decis adoptarea unor sancţiuni unilaterale menite să pună presiune pe autorităţile de la Teheran. Prezentă într-o conferinţă de presă alături de Secretarul Trezoreriei, Timothy Geithner , Hillary Clinton a vorbit despre o „creştere semnificativă a presiunii” pentru a determina Iranul să renunţe la proiectul său de creare de arme nucleare. Noile sancţiuni, a explicat Secretarul american de Stat, vizează industria petrochimică, petroliferă şi sectorul financiar.
„Mesajul este clar. Dacă Iranul rămâne intransigent, va creşte presiunea asupra sa şi va deveni din ce în ce mai izolat. Astăzi, Statele Unite acţionează pentru a face Iranul să se decidă”, a explicat Clinton.
În acord cu poziţia preşedintelui Obama, care a declarat că Statele Unite au ajuns la concluzia „că întreg sectorul bancar iranian – inclusiv Banca Centrală – este o ameninţare la adresa guvernelor sau instituţiilor financiare care fac afaceri cu băncile iraniene”, Timothy Geither a avertizat sectorul bancar mondial că orice colaborare cu băncile iraniene poate contribui pozitiv la efortul nuclear al Teheranului.
Aliaţii occidentali adoptă sancţiunile
Alături de Statele Unite, şi Marea Britanie a decis să adopte o serie de sancţiuni, anunţând că toate instituţiile financiare şi de credit britanice sunt obligate să întrerupă relaţiile cu băncile iraniene începând cu ziua de luni. Autorităţile britanice au anunţat sancţiunile subliniind că „acţiunile regimului iranian sunt o ameninţare la adresa securităţii naţionale a Marii Britanii şi a comunităţii internaţionale”. De asemenea, Canada a anunţat că va bloca exporturile de produse din industriile petrochimică şi petroliferă.
Preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy, a mers chiar mai departe,cerând aliaţilor occidentali să impună sancţiuni asupra Băncii Naţionale a Iranului şi să îngheţe bunurile deţinute de aceasta în străinătate.
Rusia se opune
Nu toată lumea a adoptat la fel de entuziast deciziile Washingtonului şi a aliaţilor săi. Rusia, printr-o declaraţie oficială a purtătorului de cuvânt a Ministerului de Externe, a subliniat că „interpretează ca fiind inacceptabile aceste măsuri extrateritoriale, ele aflându-se în contradicţie cu dreptul internaţional”. O altă obiecţie a Moscovei a fost că escaladarea constantă a sancţiunilor complică posibilitatea stabilirii unui dialog constructiv cu Teheranul.
Teheranul a răspuns acţiunilor occidentale printr-o declaraţie a lui Ramin Mehmanparast, purtător de cuvânt al Ministerului iranian de Externe, care a explicat că aceste sancţiuni nu afectează economia iraniană. „Aceste acţiuni ilogice, menite să intimideze sunt doar propagandă şi fac parte dintr-un război psihologic care va uni şi mai mult  voinţa naţiunii noastre”, a declarat Mehmanparast.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite