Ce cauzează misterioasa infecţie cu E.coli din Germania?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un pacient infectat cu E.coli este tratat într-un spital din Hamburg. Până în prezent, peste 2000 de oameni suferă în urma infecţiei cu această bacterie.
Un pacient infectat cu E.coli este tratat într-un spital din Hamburg. Până în prezent, peste 2000 de oameni suferă în urma infecţiei cu această bacterie.

După mai multe zile în care pacienţii au umplut spitalele din zona Hamburgului şi autorităţile germane indicau castraveţii spanioli ca fiind sursa probabilă a infecţiei, dovezile indică spre o fermă de fasole din nordul Germaniei. Dar de ce este sursa infecţiei atât de dificil de depistat? 

Infecţia cu bacteria E.coli, care a pus pe jar autorităţile germane în ultima săptămână, a ucis până în prezent 22 de persoane şi a infectat peste 2000. Pe lângă victimele omeneşti, pagubele economice au fost însemnate, doar producătorii români cerând opt milioane de euro despăgubiri pentru scăderea dramatică, cu până la 80%, a cererii de castraveţi, presupuşii vinovaţi pentru îmbolnăviri. De asemenea, Rusia a oprit importul de legume din Uniunea Europeană până când va fi elucidată cauza îmbolnăvirilor.


Forma prezentă a bacteriei pare a fi cea mai agresivă tulpină întâlnită până în prezent. Bacteria combină o toxină mortală cu un agent special de anexare, care permite microorganismului să se fixeze pe intestinele pacientului.  Tulpina care a afectat Europa în aceste zile este o versiune a E.coli O104. Deşi este o tulbină rară, aceasta a mai fost observată în 1994, în Statele Unite, unde a provocat mai multe îmbolnăviri. Actuala versiune a bacteriei este mult mai periculoasă – tulpina O104:H4 – şi a fost observată până în prezent doar o singură dată, în 2005, la un pacient din Coreea de Sud. Pe lângă o agresivitate crescută, această tulpină pare să fie extrem de rezistentă la mai multe clase de antibiotice.


Dar care sunt motivele pentru care este atât de greu pentru specialişti să indice sursa? Shannon Manning, profesor de microbiologie şi genetică moleculară la Universitatea din Michigan, a explicat pentru revista Foreign Policy că există două motive importante pentru care autorităţile germane au întâmpinat probleme. Pe de o parte, această tulpină a E.coli este mai dificil de studiat şi pe de altă parte, legumele nu sunt  ţinute suficient de mult timp de consumatori pentru a putea fi studiate.


Totuşi, după acuzaţia adusă castraveţilor spanioli, care s-a dovedit a fi nefondată, autorităţile au reuşit să descopere una din „sursele probabile” ale infecţiei. Este vorba de o fermă ce cultivă germeni de fasole, localizată în Uelzen, la 100 km sud de Hamburg. Deşi până în prezent rezultatele finale ale testelor încă nu au fost comunicate, ferma a fost închisă iar nemţii au fost sfătuiţi să nu mai mănânce aceste produse.


Ministrul german al Sănătăţii, Daniel Bahr, a declarat căautorităţile se mai aşteaptă la îmbolnăviri şi continuă să recomande populaţiei să nu mai mănânce legume proaspete în această perioadă”. Spitalele din nordul Germaniei au făcut cu greu faţă numărului mare de pacienţi dar spun că situaţia se îmbunătăţeşte, situaţia unui număr important de bolnavi devenind mai bună în ultimele zile.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite