2045 - anul când omul va dobândi nemurirea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

“Imaginați-vă un om de știință care este el însuși un calculator superinteligent. Ar lucra incredibil de rapid. Ar analiza cantități uriașe de date fără efort. Și nici nu ar avea nevoie să ia pauză pentru a se juca Farmville.” Așa arată viitorul în ultimul număr al revistei Time.

O întreagă comunitate de oameni de știință, cercetători entuziaști sau pasionați de tehnologie consideră că o astfel de situație este o certitudine a viitorului, o întrupare e Singularității. “Singularitatea” - termen împrumutat din astrofizică ce definește un punct de concentrație infinită, cu o forță gravitațională imensă, în care legile fizicii newtoniene nu mai au aplicație – este acel punct în dezvoltarea umană în care toate referințele anterioare devin inutile. Este punctul în care umanitatea nu se va mai putea recunoaște pe sine, legile imuabile ale existenței umane fiind depășite.

O lume a tinereții veșnice, în care computerele vor crea la rândul lor computere mult mai performante, depășind capacitatea de înțelegere a oamenilor, lumea cyborgilor – jumătate oameni, jumătate computere – în care legile vieții și ale morții vor fi abolite. Epoca Singularității. Acesta este subiectul cover-story-ului  din ultimul număr al revistei Time, scris de Lev Grossman, intitulat “2045 – The year when man becomes immortal”.

Povestea stranie a acestui viitor stârnește o reacție reflex de respingere, însă autorul citează personalități intelectuale de peste ocean, care girează cu prestigiul poziției lor sociale o astfel de teorie. Un proiect cât se poate de serios, care cercetează această ipoteză asupra dezvoltării societății, este Universitatea Singularității, care oferă, într-o abordare interdisciplinară, cursuri pentru absolvenți și manageri.

Principalul susținător al acestei Universități este Google, al cărui co-fondator și CEO, Larry Page, a susținut un discurs anul trecut. Un alt susținător al acestei instituții a fost Raymond Kurzweil, un cunoscut gânditor și cercetător american, care a fondat, de asemenea, și Institutul Singularității pentru Inteligență Artificială, sub ale cărui auspicii se desfășoară un eveniment care întrunește mulți entuziaști ai acestor teorii, intitulat Summit-ul Singularității.

Un viitor în care Omul a învins natura și probabil și pe sine după ce a introdus în ecosistem o entitate mai inteligentă și mai abilă ca el însuși – AI (inteligența artificială). O realitate cu care nici măcar distopia orwelliană 1984 nu poate concura.

“Lui Kurzweil îi place să sublinieze că un banal telefon este de un milion de ori mai mic, de un milion de ori mai ieftin și de câteva mii de ori mai puternic decât computerul pe care MIT (Massachusetts Institute of Technology)  îl avea acum 40 de ani. Plecând de aici, imaginați-vă cum va arăta lumea peste 40 de ani?”

Vă puteți imagina?

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite