Cel mai periculos oraş din SUA rămâne fără poliţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru reducerea deficitului bugetar de 26 de milioane de dolari, municipalitatea a trimis în şomaj jumătate din poliţişti, care costă fiecare câte 217.000 de dolari pe an. Locuitorii se tem de o intensificare a criminalităţii, dar nici alternativa unei creşteri a taxelor nu este viabilă în condiţiile în care 40% din populaţie trăieşte sub pragul de sărăcie.

Numărul poliţiştilor concediaţi în oraşul cu o mare rată de criminalitate este de 168 din 363, plus 67 de pompieri şi 100 de angajaţi în administraţie. Deja poliţia a decis să-şi reducă operaţiunile: să nu se mai deplaseze la locul accidentelor fără răniţi, ale furturilor fără violenţe sau pentru acte de vandalism, scrie trimisul special al Le Figaro  în oraşul american din New Jersey.

„Primăria a pus viaţa locuitorilor în pericol prin această decizie de a ne concedia. Criminalii vor profita pentru a relua controlul în stradă”, se indignează Carlotta Menez, ofiţer de poliţie care a fost nevoită să predea recent insigna şi arma din dotare.

Activităţile ilicite din oraş, precum pieţele de droguri - cocaină şi heroină - sunt foarte răspândite în cartiere. Incidente precum jefuirea unor restaurante, bănci şi violenţe îndreptate împotriva poliţiştilor au devenit tot mai frecvente în ultima vreme.

Niciun cartier, în afară de centrul turistic, nu mai e sigur. Recent o fată de 20 de ani a fost ucisă de un glonţ rătăcit iar locuitorii zonei în care a fost ucisă se gândesc deja să-şi cumpere arme pentru a se apăra. „Nu prea-mi plac armele de foc, dar mă gândesc să-mi cumpăr una dacă trebuie să ne apărăm singuri”, spune Paul Kang, tată a trei copii.

Cerc vicios

John Williamson, preşedintele sindicatului poliţiştilor, atenţionează că în Camden criminalitatea este legată de o sărăcie endemică care afectează 40% din populaţie. În plus, în opinia sa, investitorii vor fi goniţi de lipsa unor garanţii minime de securitate.

Primarul oraşului propusese iniţial reducerea salariilor tuturor poliţiştilor cu 40%, pentru a nu fi concediaţi nici cei 168, dar nu s-a ajuns la un compromis cu reprezentanţii poliţiştilor.

Camden nu este un caz izolat; şi alte oraşe americane se confruntă cu situaţii similare. Autorităţile din Detroit de exemplu au hotărât suspendarea activităţilor sale de poliţie pe o cincime din teritoriul său.

Robyn Turner, profesor de ştiinţe politice la Rutger University, atrage însă atenţia că poliţiştii sunt într-adevăr scumpi şi „că numai anul trecut 185 de inculpări au fost anulate pe motivul fabricării de probe de către ofiţeri corupţi de poliţie iar mulţi dealeri de droguri au fost eliberaţi”.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite