Californienii blochează salariile aleşilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Guvernatorul Californiei Jerry Brown a respins proiectul de buget adoptat de parlamentarii californieni.
Guvernatorul Californiei Jerry Brown a respins proiectul de buget adoptat de parlamentarii californieni.

Legislatorii Californiei au fost informaţi că salariile şi cheltuielile aferente funcţiei le-au fost oprite, şi că nu vor fi plătiţi până când nu predau un buget de stat echilibrat.

Economia statului american California ar putea fi a opta din lume. Dar are de acoperit un deficit de 10 miliarde de dolari. Sătui de parlamentarii care depăşesc cu lunile termenul de predare a bugetului anual, locuitorii statului american au votat în noiembrie 2010, în proporţie de 55,1%, o lege numită Propunerea 25. Noua lege îi privează pe cei 120 membri ai Adunării şi Senatului local de salarii şi celelalte cheltuieli decontabile până când produc un buget echilibrat. Propunerea 25 este pusă în practică abia acum, transmite BBCNews online.

Pentru doar a doua oară în ultimii 20 de ani, parlamentarii californieni au predat săptămâna trecută un buget la timp - dar numai pentru ca Guvernatorul Jerry Brown să aibă ce respinge. Aceasta socoteşte că bugetul conţine “manevre discutabile”, pentru a acoperi cifrele reale şi că va creşte deficitul bugetar, în loc să îl reducă. Aceeaşi părere a avut-o şi directorul financiar al statului, John Chiang, care consideră că bugetul tocmai predate este “prost calculat sau neterminat” şi mai mic cu 1,85 miliarde de dolari decât necesarul.

Bugetul statului cere acum un nou compromis din partea republicanilor şi democraţilor. Dilema lor ideologică e aceeaşi ca şi în multe alte părţi ale lumii occidentale: reduceri de cheltuieli sau majorări de taxe. Jerry Brown a redus cheltuielile în stat, dar  vrea creşterea impozitelor. Parlamentarii critică decizia guvernatorului şi vorbesc de lupte jurdice, dar probabil mentalităţile vor fi mai maleabile când durerea va fi simţită în propriul lor buzunar – conchide corespondenta BBC din LA.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite