Bomba cu ceas a Chinei: îmbătrânirea populației

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Miracolul economic chinez a fost alimentat în primul rând de dividendul demografic, de proporția neobișnuit de mare a cetățenilor activi, dar îmbătrânirea populației amenință acum acest boom. În 2000 proporția era de șase persoane active pentru fiecare cetățean de peste 60 de ani. În 2030, vor fi doar doi activi la un pensionar, scrie cotidianul britanic The Guardian.

În timp ce speranța de viață crește în cea mai populată țară din lume, numărul tinerilor și natalitatea scad puternic din cauza politicilor de control ale statului. Potrivit statisticilor în 2050 vor fi 480 de milioane de oameni de peste 60 de ani, față de 167 de milioane în 2009.

Zeci de milioane de muncitori chinezi au migrat la oraș pentru a găsi de lucru, adâncind dezechilibrul între mediul urban și ruralul, care deja suferea de venituri mici, servicii publice nesatisfăcătoare și o protecție socială minimală. China încearcă deja să elimine aceste disparități printr-o reformă națională a pensiilor din mediul rural și prin extinderea asigurării de sănătate.

Unii experți consideră că o soluție ar fi creșterea vârstei de pensionare, care ar reduce pe termen scurt cheltuielile pentru pensii și asistență socială. Alții se întreabă dacă țara n-ar trebui să primească imigranți ca forță de muncă. Wang Feng de la Brookings-Tsinghua Centre for Public Policy din Beijing crede că liderii chinezi au greșit când au investit mare parte din banii rezultați din boom-ul economic în hardware – infrastructură: căi ferate, poduri, neglijând software-ul: pensiile și sistemul de sănătate, care sunt extrem de importante pentru stabilitatea socială și legitimitatea regimului.

Criza demografică chineză este datorată și politicii un copil pe femeie care a dus la o rată de natalitate de 1,5%-1,8%, sub rata de 2,1% necesară pentru menținerea unui echilibru demografic. Ca urmare, unii experți recomandă autorităților să treacă la o politică uniformă de doi copii pe familie.

Deocamdată societatea chineză se confruntă deja cu îmbătrânirea și devine mai individualistă. Tinerii care lucrează mai mult sunt mai puțin dispuși să-și ajute părinții bătrâni, să-i îngrijească și să-i întrețină. Asta chiar dacă ”să ai copii nerecunoscători sau să fii un copil nerecunoscător este ceva cu adevărat rușinos în cultura chineză”, după cum spune Fengshu Liu, cercetător a relațiilor intergeneraționale la Universitatea Oslo pentru The Guardian.

Am o fiică, dar ea nu va putea în niciun caz să aibă grijă de mine. Voi sta într-un azil pentru bătrâni când voi fi mai bătrână”, spune Liu Zhongli, care conduce un astfel de așezământ, numit Evergreen. Acesta are doar 600 de paturi, iar pe lista de așteptare sunt deja 1.300 de persoane.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite