Banii lui Gaddafi erau tipăriţi în Marea Britanie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Libienii aşteaptă în faţa unei filiere a North Africa Bank pentru a primi  250 de dinari libieni ($200) pentru sărbătoarea care marchează sfârşitul  Ramadanului.
Libienii aşteaptă în faţa unei filiere a North Africa Bank pentru a primi 250 de dinari libieni ($200) pentru sărbătoarea care marchează sfârşitul Ramadanului.

După victoria rebelilor asupra forţelor loiale lui Muamar Gaddafi, Marea Britanie a returnat Libiei un număr mare de bancnote libiene în valoare totală de 140 de milioane de lire sterline. Surprinzător acestea erau tipărite chiar de o firmă britanică.

Bancnotele fuseseră comandate de regimul Gaddafi cu un an în urmă firmei engleze De La Rue, dar au fost confiscate odată ce ONU a impus sancţiuni Libiei. În prezent, returnarea activelor libiene din Marea Britanie implică 1,86 miliarde de dinari (929 de milioane de lire sterline), informează BBC. Aceşti bani vor fi folosiţi pentru a plăti salariile funcţionarilor publici libieni, inclusiv doctori, asistente medicale, profesori şi poliţişti, a anunţat ministrul de externe britanic William Hague. 

Cererea globală de lichidităţi

Piaţa globală a tipăririi şi comercializării bancnotelor a crescut de la 150 de miliarde anul trecut, la 162 de miliarde anul acesta şi continuă să crească datorită nevoii continue a Chinei de cash.

Deşi 84% dintre bancnotele lumii sunt tipărite de întreprinderi de stat, există şi firme private precum Giesecke/Devrient cu sediul în Germania care are Japonia, Cambogia, Croaţia şi Guatemala drept clienţi. Iar concurenta De la Rue din Hampshire produce 150 de monede străine, paşapoarte, permise de condus şi cărţi de identitate pentru mai multe state. Aceste firme refuză însă să dea orice detalii asupra clienţilor lor, în numele confidenţialităţii. Cum nu există niciun organism internaţional care să reglementeze acest domeniu, nimeni nu poate împiedica aceste companii să tipărească bani pentru state paria precum Siria şi Coreea de Nord sau pentru entităţi ca Somaliland, care nu sunt recunoscute la nivel internaţional. 

Firma care realiza bancnotele cu chipul colonelului Muamar Gaddafi este aceeaşi care tipăreşte hârtiile cu efigia regelui Abdullah al Arabiei Saudite. Problema este că bancnotele nu pot fi schimbate repede după căderea unui lider, astfel încât libienii vor mai trebui să folosească un timp hârtiile cu chipul lui Gaddafi. „Noul guvern de la Tripoli se gândeşte însă deja la emiterea unei noi monede, cu un mesaj adecvat”, susţine Michael Chamberlain, consultant în materie de securitate tipografică.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite