Băncile germane, pregătite să participe la a doua încercare de a salva Grecia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Băncile germane vor contribui cu 3,2 miliarde de euro la următorul pachet de salvare a Greciei, prin prelungirea expunerii la datoria grecească pe care o deţin. Totuşi suma este insuficientă pentru salvarea ţării, care are o datorie de 300 de miliarde de euro.

În cadrul întâlnirii cu reprezentanţii guvernului german, creditorii privaţi şi-au manifestat disponibilitatea de a aloca aproximativ o treime din cele 10 miliarde de euro, valoarea totală a titlurilor de stat greceşti deţinute, pentru nou bail-out, relatează Spiegel.

La baza înţelegerii stă propunerea franceză ca băncile private să rostogolească datoriile Greciei care vor ajunge la scadenţă în 2014. Potrivit asociaţiei bancherilor francezi ar fi vorba de bonduri ajunse la maturitate în valoare de 85,5 miliarde de euro. Restul de 55% din bonduri vor ajunge la maturitate abia după 2020.

Majoritatea bondurilor greceşti se află acum la mâna sectorului public – Banca Centrală Europeană deţine obligaţiuni scadente în 2014, în valoare de aproximativ 25 miliarde de euro.

Instituţiile private deţin bonduri în valoare de 60,5 miliarde de euro. Potrivit unor surse din industria financiară, Deutsche Bank va avea o contribuţie de sub un miliard de euro la noul pachet financiar pentru Grecia. Iar Commerzbank, parţial naţionalizată, va avea un aport şi mai redus.

Politicienii ţărilor din zona euro îşi pun însă speranţa în creditorii privaţi, care ar urma să asigure 30 de miliarde de euro din totalul unui al doilea pachet de bail-out pentru Grecia.  Deocamdată, miniştrii de finanţe ai statelor din zona euro au aprobat eliberarea celei de-a cincea tranşe, de 12 miliarde de euro, din primul pachet de bail-out în valoare de 110 miliarde de euro pentru Grecia.

Reacţia antreprenorilor germani

Dacă adoptarea noului pachet de austeritate, propus de guvernul grec, a fost întâmpinat cu proteste şi violenţe în faţa Parlamentului, în Germania 100 de mici antreprenori, care deţin afaceri de familie, au trimis tuturor membrilor Bundestag-ului o scrisoare de protest faţă de politica pentru euro a guvernării Merkel. Ei cer sfârşitul politicii de încurajare a îndatorării, o reformă a uniunii monetare, care să includă şi revizuirea Tratatelor pentru a facilita "ieşirea sau excluderea unui stat".

Guvernul german este făcut responsabil de intrarea într-o uniune de transfer. Cu politica ei de salvare a euro, guvernarea Merkel a încurajat depăşirea limitei admise pentru datoria de stat şi a subminat independenţa Băncii Centrale Europene, susţin semnatarii scrisorii, publicate de cotidianul "Die Welt".

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite