Antisemitismul bântuie încă Germania

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Astăzi în Germania şi în alte ţări sunt comemorate victimele naziştilor şi eliberarea supravieţuitorilor de la Auschwitz în 1945. Potrivit unui raport al unui grup de experţi din Bundestag, sentimentele anti-evreieşti sunt încă puternic înrădăcinate în societatea germană. Pe de altă parte, un german din cinci cu vârsta sub 30 de ani nu ştie nimic despre Auschwitz, arată un sondaj recent.

Grupul de experţi din Parlamentul german fondat în 2009 pentru a raporta regulat despre antisemitismul din societate susţine că sentimentele anti-evreieşti se bazează „ pe prejudecăţi răspândite, clişee profund înrădăcinate şi pe o profundă ignoranţă referitoare la evrei şi iudaism”, citează BBC.  În Germania antisemitismul este mai răspândit decât în alte ţări vest-europene, dar mai redus decât în Portugalia sau ţări est-europene ca Polonia sau Ungaria, arată un studiu realizat de Universitatea Bielefeld la nivel european. Şi asta în contextul unei creşteri a populaţiei de evrei germani de la 30.000 înainte de 1989 la 200.000 în prezent.

Internetul joacă un rol-cheie în răspândirea mesajelor extremiştilor de dreapta care neagă Holocaustul, iar în viaţa cotidiană se manifestă „o mai mare acceptare în societatea mainstream faţă de tiradele şi acţiunile antievreieşti”, avertizează raportul.

Recent tentativa unei edituri britanice de a publica extrase din "Mein Kampf" în Germania a intrat pe rolul unui tribunal din Bavaria, dar reacţiile comunităţii evreieşti din Germania au fost moderate. „Este important să ai o identitate pozitivă, nu doar să spui că unchiul meu a fost ucis. Oamenii simt acum că nu mai e destul să ai o identitate influenţată de Holocaust. Încercăm să arătăm că identitatea evreiască este mai largă, legată de cultură, istorie şi politică”, spune Rafael Seligmann, fondatorul unui nou ziar evreiesc la Berlin, citat de BBC. În opinia sa, trebuie remarcat că mulţi imigranţi evrei din Rusia sau Israel au venit în ţara părinţilor lor, unde au suferit aceştia. Şi preşedintele Consiliului central al evreilor din Germania, Dieter Graumann, a subliniat că „ar fi mai bine să nu fie publicate fragmentele, dar dacă totuşi vor fi, ele trebuie acompaniate de comentariile istoricilor”. 

Necunoaşterea Holocaustului de către tineri

Creşterea antisemitismului în Germania pare să fie urmarea unei ignoranţe tot mai mari în legătură cu Holocaustul. Potrivit unui sondaj recent comandat de revista germană Stern, 21% dintre germanii sub 30 de ani nu ştiu nimic despre Auschwitz iar un german din trei (31%) nu ştie în ce ţară se află fostul lagăr de concentrare în care au murit peste un milion de oameni. Aproape 43% dintre germani n-au vizitat niciodată un lagăr de concentrare, dar 56% dintre respondenţi declară că sunt împotriva tragerii unei linii sub trecut.
 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite