Annan vrea o soluţie neconvenţională pentru Siria

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Kofi Annan caută să reenergizeze efortul său de mediere a conflictului din Siria.
Kofi Annan caută să reenergizeze efortul său de mediere a conflictului din Siria.

Rusia şi Iranul ar putea fi motivate să participe într-un „concert regional” care să reunească statele cu cea mai mare influenţă asupra crizei siriene, dar în acelaşi timp co-interesate să supravegheze o tranziţie politică post-Assad.

Presa internaţională relatează că fostul secretar General al ONU, Kofi Annan urmează să propună „o foaie de parcurs” mai puţin convenţională care să reenergizeze efortul său de mediere a conflictului din Siria. Ideea de fond este de a contura un grup de contact reunind puteri globale şi regionale care să negocieze plecarea de la putere a preşedintelui Assad şi să supravegheze tranziţia post-Assad. Se estimează că poziţii cheie în acest „concert al puterilor” cu influenţă regională vor avea Rusia şi Iranul.

Restul grupului este format din greii Consiliului de Securitate plus Turcia, Arabia Saudită şi Qatarul. Propunerea formării grupului informal ar putea conduce la depăşirea blocajului din Consiliul de Securitate unde Rusia şi China au ameninţat că se vor opune prin veto la orice iniţiativă care ar deschide posibilitatea repetării scenariului libian.  

„Ceea ce este interesant în noul format propus de Annan este că ar putea să ofere Rusiei şi Iranului, susţinătorii cheie ai lui Assad, motivaţia de a-l  înlătura de la putere primind în acelaşi timp pârghii prin care să-şi protejeze interesele într-o Sirie post-Assad”, spune David Ignatius, editorialist de la Washington Post.Desigur, nu va fi deloc uşor ca planul să fie acceptat de Israel şi Arabia Saudită care nu văd cu ochi buni o implicare a Iranului.

Pe de altă parte, în teren violenţele par să fi scăpat complet de sub control, căpătând tot mai mult o dimensiune sectară. Măcelul de la Houla a fost urmat de masacre în satele din Qubair şi Maarzaf din Hama unde au fost ucişi peste 20 de copii şi 20 de femei. Observatorii spun că ucigaşii fac parte din miliţiile pro-guvernamentale.

Ce ar putea sa conţină viitorului plan

Planul post-Assad al grupului de contact ar propune transferul puterii şi date concrete pentru convocarea de alegeri prezidenţiale şi parlamentare, precum şi redactarea unei noi constituţii. Cât despre Assad, el ar putea pleca spre Rusia care i-ar fi oferit azil politic. Se zvoneşte că dictatorul sirian a transferat 6 miliarde de dolari de dolari către bănci ruseşti. O altă opţiune ar fi Iranul. În ambele cazuri, Assad ar evita să fie judecat pentru crime de război. 

Participarea Rusiei este esenţială în desfăşurarea întregului proces. Astfel, nu doar că Rusia ar reuşi să-şi securizeze interesele într-o ordine post-Assad, dar influenţa Moscovei asupra pilonilor de susţinere (în special aparatul de securitate) ai regimului sirian ar fi considerabilă. Mulţi dintre ofiţerii sirieni sunt antrenaţi în Rusia. Acum scopul diplomaţilor occidentali se concentrează pe motivarea Rusiei şi chiar a Iranului să participe în creionarea tranziţiei în Siria post-Assad.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite