Americanii consideră Asia mai importantă decât Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Americanii sunt mai preocupaţi acum de evoluţia puterilor emergente din Asia, decât de evoluţiile din ţările europene.
Americanii sunt mai preocupaţi acum de evoluţia puterilor emergente din Asia, decât de evoluţiile din ţările europene.

Potrivit recent publicatului studiu Transatlantic Trends realizat anual de German Marshall Fund, americanii sunt mai preocupaţi de evoluţiile din Asia, decât de cele din UE şi Europa în general, din perspectiva apărării intereselor SUA. Ascensiunea economică a Chinei este percepută în SUA mai mult ca o ameninţare, în timp ce majoritatea europenilor o văd ca pe o oportunitate.

51% dintre americani consideră că ţări precum China, Japonia sau Coreea de Sud sunt mai importante pentru realizarea intereselor lor naţionale decât ţările din UE, pentru care s-au pronunţat doar 38% dintre respondenţi. În schimb, pentru 52% dintre respondenţii cetăţeni ai UE, SUA rămân focusul principal ca importanţă pentru interesele naţionale, faţă de 37% care înclină către ţările din Asia.

Cu şapte ani în urmă, 54% dintre americani considerau statele europene ca mai importante pentru interesele SUA decât cele din Asia. „Am ajuns la un punct de cotitură în care SUA privesc mai întâi către Extremul Orient. Este o schimbare tectonică în relaţia transatlantică”, explică preşedintele GMF, Craig Kennedy.

Totuşi Europa şi SUA împărtăşesc valori comune şi sunt capabile să coopereze pentru soluţionarea de probleme internaţionale – cred 71% dintre respondenţii americani şi 68% din UE. Politica externă a lui Obama, şi mai ales cea în domeniul anti-terorist, este apreciată de 75% din locuitorii celor 12 ţări membre UE chestionate.

În ce priveşte China, percepţiile americanilor sunt diferite în funcţie de vârstă. Potrivit studiului, 59% dintre tinerii cu vârste între 18 şi 24 de ani percep China favorabil, faţă de doar 33% în categoria de vârstă 45-54 de ani şi 37% în cea de 55-64 de ani. Şi europenii percep ascensiunea economică a Chinei mai degrabă ca pe o oportunitate, decât ca pe o ameninţare: 67% în Olanda, 65% în Suedia, 58% în Marea Britanie, 57% în Germania, 49% în Bulgaria şi 51% în România. În schimb, 63% dintre respondenţii americani percep China ca pe o ameninţare economică.

Referitor la subiecte-cheie de pe agenda internaţională precum intervenţia din Libia, opiniile europenilor sunt foarte împărţite – 48% dintre respondenţi aprobă operaţiunea, iar 47% nu sunt de accord cu ea. Dintre americani 59% susţin intervenţia, dar doar 31% se declară de accord cu trimiterea de soldaţi ai ţării lor în sprijinul rebelilor (N.r. sondajul a fost efectuat înainte de "cucerirea" Tripoli-ului de către rebeli) .

Nu în ultimul rând este interesantă percepţia Turciei, eternă aspirant la UE, care nu mai vede UE şi SUA cu ochi atât de buni ca înainte. 43% dintre turci spun că Orientul Mijlociu este mai important din perspectiva intereselor economice şi de securitate ale ţării lor decât ţările din UE.




 

 

 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite