Liderul Syriza: eurozona și Grecia se află într-o situație de distrugere reciprocă asigurată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este imaginea neconvențională, amintind de atmosfera Războiului Rece, prin care liderul mișcării anti-sistem Syriza speră să îi mobilizeze pe greci pentru a câștiga alegerile din 17 iunie.

Într-un moment în care partidele tradiționale și-au pierdut legitimitatea, Alexis Tsipras, liderul formațiunii anti-sistem Syriza, candidează pe o platformă care le propune grecilor  nu doar mai puțină austeritate, relaxarea condițiilor fiscale impuse de Europa, resetarea datoriilor, dar și rămânea țarii în zona euro. Și totuși, pe ce se bazează atunci când spune electoratului că este capabil să smulgă Europei o înțelegere super avantajoasă Greciei?

Un șantaj psihologic

În realitate, Alexis Tsipras folosește o pârghie psihologică, speculând teama Germaniei de un moment Lehman Brother european și întorcând-o împotriva Berlinului.  El avertizează că o ieșire forțată a Greciei din zona euro ar produce un cataclism economic care s-ar răspândi rapid, amenințând întreaga construcție europeană. De fapt, imaginea pe care o vinde electoratului său despre relația dintre Germania și Grecia este aceea a unei interdependențe similare coabitării din timpul Războiului Rece dintre SUA și URSS - o stare de „distrugere reciprocă asigurată”, spune Thomas Wright de la Brookings Institution într-un articol publicat pe platforma FP.

În această logică,  Grecia este prea mare pentru a eșua, iar Germania va continua să o alimenteze și să o ranforseze fiscal tocmai pentru că riscurile de a nu o face pun în pericol chiar existența zonei euro. Dacă Atena nu va respecta termenii bailout-ului, cu siguranță că Berlinul și Banca Europeană Centrală vor trece la represalii, dar nu vor îndrăzni să meargă până la capăt, eliminând orice susținere financiară pentru economia Greciei. Alexis Tsipras este convins că nemții vor face ceea ce este necesar pentru a menține zona euro pe linia de plutire, iar asta înseamnă continuarea creditării economiei Greciei.

„Cred că ne aflăm într-o situaţie echivalentă cu cea în care America s-a aflat față de Rusia, în vremea Războiului Rece. Ambele părţi aveau arme nucleare în mâinile lor şi ambele părţi ameninţau să apese şi să activeze butonul nuclear. Când avem un Război Rece, niciuna dintre părți nu își permite să dea înapoi, astfel încât acum nu ne aşteptăm ca doamna Merkel sau domnul Cameron să dea înapoi. Suntem destul de siguri că atunci când vine momentul, logica va prevala, şi că nu-și vor activa armele lor nucleare”, declara Alexis Tsipras, recent, unui post britanic.

Dominoul periferiei

Practic, la adăpostul distrugerii mutuale asigurate, Alexis Tsipras mizează pe faptul că Grecia poate face orice. În caz contrar, o ieșire forțată a Greciei din zona euro ar avea consecințe „nucleare” pentru zona euro, numeroase bănci europene având expunere la datoria elenă. În plus piețele se vor întoarce imediat spre celelalte state vulnerabile de la periferia Europei.

Pentru Thomas Wright, pericolul, mai ales dacă alegerile vor fi câștigate de Alexis Tsipras plasând formațiunea sa ca favorită în cursa formării viitorului guvern, constă în semnalul pe care Grecia l-ar putea trasmite Italiei, Spaniei sau Irlandei. Dacă Atena poate obține derogări de la austeritate, de ce nu ar putea și Madridul sau Roma? În definitiv sunt state cu și mai multă greutate. Ar urma un șantaj generalizat al periferiei asupra centrului, ce ar putea încuraja un lanț al derogărilor și colapsul pactului.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite