Africa de Sud se leagă de Rusia, cu gândul la rolul său global

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Desant sud-african la Moscova: preşedintele sud-african, 11 miniştri şi 100 de oameni de afaceri au semnat câte contracte economice s-a putut cu partenerii ruşi. În rest, discuţii despre extinderea formatului BRIC cu Africa de Sud – ca adunare economiilor în care mai au loc creşteri chiar şi timpul recesiunii globale.

După întâlnirea de la Kremlin, de joi, a preşedintelui rus, Dimitri Medvedev, cu omologul sud-african, Jacob Zuma, comerciantul rus de uraniu Tenex va livra uraniu îmbogăţit pentru centrala energo-nucleară Koeberg, care asigură 5% din energia electrică a Africii de Sud. Prin această prelungire a contractului anterior, Rusia poate controla circa 45% din piaţa de uraniu îmbogăţit a ţării africane - estimează The Moscow Times. În paralel, Norilsk Nickel a semnat un memorandum cu guvernul de la Pretoria pentru crearea unui joint-venture minier – gigantul rus are un parteneriat similar cu African Rainbow Minerals, împreună cu care extrage nichel, zinc, cobalt, crom şi platină din subsolul sud-african.

La forumul de investiţii Rusia – Africa de Sud s-au mai pus la cale afaceri în agricultura sud-africană sau lansarea de sateliţi cu tehnologie rusească. Legăturile de afaceri ruso-sud-africane depăşesc cu mult aceste noi contracte. Deficitară la capitolul energetic, Africa de Sud cumpără electricitate inclusiv de la o centrală namibiană deţinută de Gazprom, iar compania multimedia sud-africană Naspers tocmai a cumpărat 30% din acţiunile companiei ruse Digital Sky Techologies. În domeniul financiar, dacă banca sud-africană Standard Bank a adunat 35% din acţiunile importantei bănci ruseşti Troika Dialog, fondul rusesc Renaissance Capital a terminat de asimilat compania sud-africană de bokeraj BJM Securities.

Adunând toate acestea, preşedintele Zuma şi-a definit ţara drept poarta de investiţii a Rusiei în Africa.

De la BRIC la BRICSA

FMI a declarat Africa drept următoarea sursă de creştere mondială, iar Africa de Sud este cea mai mare economie a continentului. Care anul trecut şi-a diminuat schimburile cu o Europă aflată în criză economică, dar a menţinut constant volumul afacerilor cu ţările BRIC – Brazilia, Rusia, India şi China.

Cum cele patru şi-au formalizat, în 2009, întâlnirile anuale, Africa de Sud face demersuri insistente să se asocieze acestui bloc al economiilor emergente cu cea mai mare viteză de creştere - şi care doresc să-şi extindă, împreună, influenţă regională la un nivel superior. “Ţările noastre împărtăşesc angajamentul pentru o mai onestă distribuţie a puterii şi influenţei pe scena economică globală”, s-a adresat Zuma lui Medvedev. Care a apreciat că “participarea Africii de Sud la discutarea unor varii chestiuni în formatul BRIC ar putea fi foarte productivă” şi că Rusia este “deschisă la dezvoltarea unor relaţii de o nouă calitate”.

La rândul său, Africa de Sud are, din 2003, întâlniri anuale cu India şi Brazilia, în formatul IBSA, dedicat aprofundării relaţiilor economice trilaterale şi promovării celor trei puterilor sudice. În aprilie, liderul sud-african a mers la Rio pentru summitul BRIC, în iunie a fost la New Delhi, iar după Moscova are pe agendă o descindere similară la Beijing.

vezi şi:

Japan Times (28 iunie 2010): Challenges of social progress for Brazil, India, South Africa
Complementing the new economic and geopolitical importance of the developing world is the rapid pace of South-South investment, cooperation and trade.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite