„Adevărul din Basarabia va bulversa mentalităţi”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
 Redacția din Moldova a ziarului Adevărul
Redacția din Moldova a ziarului Adevărul

Ediţia de Moldova a cotidianului Adevărul este o premieră pentru mass-media din Basarabia. Pe fundal, piaţa presei de limbă română din Republica Moldova este în creştere, mai ales calitativă.

Presa din Republica Moldova a cunoscut o adevărată relansare după  instalarea la putere a Alianţei pentru Integrare Europeană, o coaliţie guvernamentală de orientare europeană, în urma alegerilor parlamentare din iulie 2009.

După 8 ani de guvernare comunistă, Republica Moldova se situa în categoria ţărilor cu presă „parţial liberă” în indicele libertăţii presei pe anul 2009, stabilit de organizaţia „Reporters sans Frontiers”. Această clasificare era justificată: televiziunea publică a fost monopolizată de guvernanţi, partidele politice de opoziţie fiind lipsite de acces la postul naţional. Ziarele independente cu acoperire naţională erau supuse unei cenzuri de ordin economic: firmele care doreau sa plaseze publicitate în aceste publicaţii erau  supuse unor presiuni din partea organelor fiscale la indicaţia autorităţilor. Funcţionarii de stat sfidau nestingheriţi prevederile Legii presei, refuzând să ofere ziariştilor informaţia solicitată de interes public.

De notorietate a devenit cazul ziaristei Alina Anghel de la ziarul „Timpul” care a fost lovită în cap cu ranga de către persone necunoscute după apariţia în paginile ziarului a unor anchete care dezvăluiau anumite abuzuri ale Guvernului.

Starea presei, mai bună după venirea AIE

După schimbarea puterii, la Chişinău lucrurile s-au schimbat în bine. Au fost lansate două posturi de televiziune de ştiri – Publika TV şi Jurnal TV, adevărate platforme de dezbateri publice. Prima televiziune este o investiţie a omului de afaceri român Sorin Ovidiu Vântu, iar cea de-a doua aparţine unei companii germane. Televiziunea Publika TVa fost recunoscută drept cea mai echidistantă televiziune în reflectarea recentei campanii electorale. Ziariştii ambelor televiziuni respectă a la lettre standardele profesionale ale unui jurnalism de calitate.

De asemenea, televiziunea publică Moldova 1, cu acoperire naţională, s-a eliberat de cenzura ideologică, reflectând în prezent imparţial evenimentele politice. Abonaţii reţelelelor de cablu beneficiază de o ofertă generoasă. Aceştia pot alege de a urmări posturi tv din ţară, România şi Rusia, precum şi canale internaţionale. 

În chioşcuri pot fi cumpărate atât ziare în limba română, cât şi în cea rusă, editate la Chişinău, Bucureşti sau Moscova.

Dinamica presei scrise
Cele mai importante dintre publicaţiile de limbă română cu acoperire naţională sunt ziarele „Timpul” şi „Jurnal de Chişinău”, care au tiraje ce depăşesc 15.000 de exemplare. Site-urile de ştiri – www.unimedia.md şi www.jurnal.md, care înregistrează peste 10.000 de vizitatori unici pe zi,  se bucură de o mare popularitate în rândul utilizatorilor de internet.

Ziarele care fac parte din Asociaţia Presei Independente, cu un tiraj total de 70.000 de exemplare, sunt bine reprezentate în provincie.

Ca o reminiscenţă a perioadei sovietice, presa de limbă rusă se află în continuare în topul preferinţelor publicului cititor de aici. Ediţia locală a tabloidului săptămânal  „Komsomolskaia Pravda” de la Moscova are în prezent cel mai mare tiraj – 40.000 de exemplare.

Ziarele ruseşti a rămas insensibile la schimbările din societate, promovând în continuare o politică editorială ostilă apropierii Republicii Moldova de Uniunea Europeană. Totodată, acestea afişează o atitudine extrem de critică la adresa politicienilor din actuala guvernare.

Apariţia primului număr al cotidianului „Adevărul”, ediţia de Moldova, în 16 pagini , full-color, într-o formulă grafică şi editorială modernă, reprezintă o premieră inedită pentru mass-media din Basarabia, care în mod cert va bulversa mentalităţi.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite