La taclale cu Aliatii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vine NATO în România! Din fericire, oamenii nu vor mai fi însirati de-a lungul drumului.Dar nici nu se va înghesui nimeni sa aplaude de bunavoie. Românii au dorit sa intre în NATO la

Vine NATO în România! Din fericire, oamenii nu vor mai fi însirati de-a lungul drumului.Dar nici nu se va înghesui nimeni sa aplaude de bunavoie. Românii au dorit sa intre în NATO la fel de tare cum doresc acum si albanezii, dar Alianta Nord-Atlantica nu are fani - are doar membri. Toti sunt însa "de partea buna a istoriei".

Statele NATO sunt democratii - chiar daca imperfecte.

Pentru candidate, procesul de aderare restructureaza nu doar armatele,ci si sistemele de guvernaresi, în cele din urma, societatile. Mai departe, fiecare

stat membru este atât de performant economic pe cât îl fac liderii si cetatenii sai. |n materie de securitate, 25 de aliati nord-atlantici se pot baza cumva pe primul dintre

aliati, superputerea americana- cu toate aservirile acestei situatii.

Din ratiuni de securitate, Bucurestiul va fi si oras închis la ora NATO. Cine ar putea ataca - si de ce? - conclavul NATO într-un stat membru? Alianta n-are rival declarat, dar fiecare stat membru poate fi sângeros lovit de grupuscule teroriste, din interior. Pentru contracararea atentatelor, portavioanele si avioanele folosescinfinit mai putin decât informatiile. Megainvestitiile în logistica militara pare ca se fac mai mult în vechiul beneficiu al diferitelor complexuri militaro-industriale.

De fapt, cine mai este adversarul unei aliante ale carei noi obiective merg de la securizarea cailor energetice la nonproliferearea nucleara si cyber-protectie. Rusia? Iranul?

Coreea de Nord? Sau poate China? Prin campania din Afganistan, SUA si NATO au intrat deja într-o sfera de influente nu doar rusesti, ci si chineze. E de asteptat un Consiliu NATO-China.

A ajuns NATO prea departe? S-au cautat noi adversari, postsovietici, si acestia s-au gasit, mai la est? Fostele republici sovietice din Asia Centrala sunt prinse acum în doua aliante - una rusa, alta ruso-chineza - considerate fiecare drept un "NATO estic".

Cu adversari noi - si noi parteneri, pe trei continente -,NATO devine alianta globala pe care o doresc americanii, iar europenii nu vor sa-i plateasca pretul (detalii în FP România nr. 3).

La aceasta Alianta asteap-ta Albania, Croatia si Macedonia invitatia de aderare. Ce pot aduce aceste mici state balcanice Aliantei? Cel putin nu vor deveni baze rusesti. Ca Serbia? - careia NATO

i-a dezvaluit abia toamna trecuta covoarele explozive presarate în 1997… Va putea extinderea NATO în Balcani sa stabilizeze fosta Iugoslavie?

Este însa pacea dintre statele membre un bun definitiv câstigat? De ce se teme atunci România ca Ungaria ar putea sustine un "precedent Kosovo" în Transilvania? Mai la est, cum ar putea fi încorporata în NATO o populatie ucraineana din care o buna parte prefera înca sa mearga pe mâna Rusiei?

Se vede ca urmatoarele summituri NATO vor fi la fel de istorice. Despre acesta trebuie sa credem ca "va pune Bucurestiul pe harta". Pentru 15 minute. Ljubljana a fost si a ramas pe harta nu prin istorica

întâlnire Bush-Putin, ci prin frumusetile de vizitat. |n timp ce Bucurestiul este doar sinistru - începând cu Casa poporului. Capitala României este, pur si simplu, cea mai urâta a unui stat UE. NATO si UE nu-ti baga în traista.

Petre Munteanu este managing

editor al FP România

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite