Ce înseamna Georgia pentru Europa?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Invadarea Georgiei de catre rusi marcheaza un punct de cotitura decisiv în istoria Uniunii Europene. În timp ce referendumul irlandez a sugerat o epuizare a ambitiilor din ultimii ani, invazia

Invadarea Georgiei de catre rusi marcheaza un punct de cotitura decisiv în istoria Uniunii Europene. În timp ce referendumul irlandez a sugerat o epuizare a ambitiilor din ultimii ani, invazia rusa va genera o noua dinamica centralizatoare bazata pe securitate militara.

Pâna în 1989, UE putea ignora fara niciun risc toate chestiunile legate de pregatirea militara - echilibrul de putere era asigurat de americani si de sovietici, iar rolul subordonat al Europei era defi - nit de angajamentul fata de NATO. Prabusirea Uniunii Sovietice a îndepartat toate amenintarile militare serioase de la frontiera de est a Europei.

Invazia rusa schimba însa toate acestea. Brusc, noii membri din Est ai Uniunii vor cere raspicat garan- tii de securitate. Si în curând va deveni evident ca Statele Unite nu sunt deloc dispuse sa-si asume din nou rolul jucat în Razboiul Rece, de garant al integrita- tii militare a Europei. SUA sunt deja ocupate pâna peste cap cu Irakul si Afganistanul si nu doresc sa mai deschida un al treilea sau al patrulea front la granita de est a Europei.

Exista si o explicatie mai profunda. O Rusie pe cale de a-si reveni pur si simplu nu constituie o amenintare directa pentru Statele Unite.

Spre deosebire de Uniunea Sovietica, Putin si Medvedev nu initiaza o confruntare ideologica la nivel mondial, care sa puna în pericol în ultima instanta teritoriul Americii.

În timp ce la Paris si la Berlin ies la suprafata amintiri din secolul 19, recenta extindere a UE va capata noi semnifi catii geopolitice, care transcend factorii pur economici. Extinderea UE a împins amenintarea rusa sute de mile spre Est. Si va fi în interesul covârsitor al francezilor si al germanilor sa mentina aceasta stare.

Aceste interese nationale divergente vor avea consecint e importante asupra politicilor Uniunii. Polonezii si cehii nu vor mai fi sceptici în privinta meritelor Tratatului de la Lisabona.

Vor deveni sustinatori pasionat i ferventi ai ratifi carii sale rapide. Iar francezii si germanii vor pretui acum mult mai mult presedintia puternica a UE, promisa de acest tratat recent.

Fara îndoiala ca amenint area rusa de securitate este reala: daca experimentul georgian are succes, rusii ar putea fi tentati sa gaseasca pretexte pentru actiuni mai agresive în Ucraina si în alta parte. O Europa puternica ar putea sa împiedice acest aventurism si asta este în interesul Marii Britanii.

Astfel revenim la referendumul irlandez. Indiferent de ce cred irlandezii c-au votat, amenintarea militara ruseasca nu era pe ecranul radarului atunci când s-au prezentat la urne pentru a spune NU Europei.

Dar evenimentele din Georgia au contribuit decisiv la intrarea problemei securitat ii pe agenda UE - ridicând mizele si punând o mare raspundere pe umerii Irlandei în sensul ajungerii la un acord cu restul Europei, care sa permita Uniunii sa mearga înainte fara înca o perioada de renegocieri febrile.

Material preluat din cotidianul "The Guardian"

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite