O iminenta ruptura între Medvedev si Putin?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prima disputa între succesorul de la Kremlin si mentorul sau politic a scos la iveala abordari diferite legate de guvernare, precum si interesele economice divergente ale cercurilor apropiate

Prima disputa între succesorul de la Kremlin si mentorul sau politic a scos la iveala abordari diferite legate de guvernare, precum si interesele economice divergente ale cercurilor apropiate acestora. Acest dezacord poate fi un punct de cotitura în evolutia sistemului bicefal rus.

Presedintele rus, Dmitri Medvedev, a declarat ca vrea sa dea un semnal clar si lipsit de ambiguitate birocratiei din tara sa.

În cadrul unei întâlniri cu lideri ai întreprinderilor mici si mijlocii în regiunea Smolensk pe 31 iulie, Medvedev a acuzat "de coruptie agentiile de implementare a legisla- tiei" pentru ca "folosesc tot felul de metode ilegale" pentru a stoarce bani de la antreprenori legitimi.

"Ne-am saturat de inspectiile si raziile menite sa provoace entitatile comerciale. În general, atât agentiile noastre de implementare a legislatiei, cât si institutiile statului ar trebui sa înceteze sa-i sicaneze pe oamenii de afaceri", a mai spus Medvedev.

Comentariile lui au avut ecou în peisajul politic rus mai degraba din cauza persoanei împotriva careia pareau îndreptate - premierul Putin - decât datorita continutului lor specific. Cu doar câteva zile înainte, Putin lansase un atac vehement la adresa unui important om de afaceri, Igor Zyuzin, proprietarul gigantului Mechel, producator de otel si de carbune, acuzându- l ca fixeaza preturile.

Urmând semnalul dat de Putin, agentiile ruse de implementare a legislatiei s-au napustit sa deschida anchete penale, iar actiunile la bursa rusa au scazut.

Analistii sustin ca acest atac reprezinta un punct de cotitura în evolutia sistemului executiv bicefal rus, care a fost instituit în martie, atunci când Putin a predat stafeta la presedintie protejatului sau - considerat slab de majoritatea observatorilor politici. Aparenta neîntelegere dintre cei mai puternici doi ofi ciali rusi refl ecta abordarile lor diferite legate de guvernare, cât si interesele economice si comerciale divergente ale cercurilor apropiate acestora.

Evgheni Volk, presedintele biroului din Moscova al Fundatiei Heritage, a declarat pentru Radio Europa Libera ca ruptura reflecta un conflict de lunga durata între tehnocratii care-l înconjoara pe Medvedev si veteranii din serviciile secrete - "siloviki", care fac parte din echipa lui Putin.

Viziuni confl ictuale Potrivit lui Volk si altor observatori, Medvedev încearca sa reduca infl uen- ta adjunctului premierului Igor Sechin, cunoscut ca eminenta cenusie a lui Putin si oaia neagra pentru liberalii rusi. Sechin este banuit ca a orchestrat arestarea directorului general al Yukos, Mihail Kodorkovski, si preluarea activelor companiei de catre Rosneft, compania petroliera controlata de stat.

Analistii au crezut multa vreme ca Sechin si clanul "siloviki" încearca sa-si asigure controlul asupra vârfului economiei rusesti si multi au subliniat ca asaltul verbal al lui Putin împotriva Mechel ar putea fi urmat de un raid similar împotriva industriei carbunelui si otelului.

Pe de alta parte, Medvedev spune ca vrea sa transforme Moscova într-un centru fi nanciar major al lumii, iar colaboratorii sai apropiati trebuie sa demonstreze ca Rusia este un loc sigur pentru investitori.

Opozitia liberala rusa, care astepta de la Medvedev sa abandoneze politicile dure ale lui Putin, s-a bucurat ca acesta a exprimat public pareri diferite de cele ale mentorului sau politic. "Este prima oara când presedintele Medvedev s-a opus ferm si clar liniei stabilite de Putin", a declarat recent liderul opozitiei, Boris Nemtov, pentru serviciul rus al Radio Europa Libera.

Putin este înca seful Dar liberali precum Nemtov ar trebui sa fi e mai circumspecti înainte de a celebra opozitia neasteptata a lui Medvedev - spun analistii.

În ciuda titlului impunator detinut de Medvedev, Putin este cel care controleaza cu adevarat birocratia tarii - iar atacarea unui magnat al carbunelui si otelului va avea priza la public.

"În ochii publicului, Putin este activ, dur, masculin si hotarât. Majoritatii alegatorilor îi place asta. În defi nitiv, cui îi plac bogatii? Le place sa vada un alt mare magnat pus la punct", spune Dmitri Oreskin, un analist politic din Moscova. "Ei nu realizeaza ca aceste demersuri au efecte negative asupra bursei, duc la pierderi pentru companiile petroliere si dauneaza proiectelor de investit ii din tara noastra".

Oreskin sustine ca: "Putin declara public ca el este personajul principal pe harta politica rusa si este clar ca lui Medvedev îi lipsesc înca fi e resursele, curajul, fi e experient a politica pentru a-i raspunde mai convingator".

În aceste conditii, Medvedev trebuie sa fi e foarte, foarte prudent în protejarea intereselor sale.

"Putin ataca acum. Dar Medvedev nu se da la o parte în liniste. Simte obligatia sa reziste, dar slab. Nu o face fa- tis, ci mai curând ca un servitor dintr-o piesa de Moliere sau Shakespeare, care sopteste aparte în timp ce stapânul lui vorbeste", spune Oreskin.

Majoritatea observatorilor sunt de acord ca "disensiunile" de saptamâna trecuta nu au fost decât prima runda a ceea ce va fi foarte probabil o lunga batalie birocratica si politica, care se va da în mare parte departe de ochii publicului. Si indiferent cât de bine va gestiona elita politica rusa lupta pe termen scurt, problemele fundamentale care sunt în joc nu vor disparea prea curând.

Brian Whitmore este corespondent pentru Caucaz al site-ului EurasiaNet (www.eurasianet.org)

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite