Tinerii hispanici anglofoni fără acte din SUA se tem de o deportare în necunoscut - Agenda FP

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi au trăit aproape toată viaţa în SUA şi vorbesc fluent engleza, mulţi dintre copiii imigranţilor ilegali au mari dificultăţi să intre în învăţământul superior şi să-şi găsească un loc de muncă.

Potrivit datelor Pew Hispanic Center, 7% din copiii hispanici din Statele Unite, adică circa 1,1 milioane, sunt imigranţi neautorizaţi.

„Mulţi dintre ei nu vorbesc decât engleza şi se tem să nu fie deportaţi, pentru că nu au legături cu ţara de origine şi nu ştiu ce-i aşteaptă acolo”, spune Ruben Rumbaut de la Universitatea din California, citat de BBC.

În ciclul primar şi gimnazial, statutul de imigranţi ilegali nu este un obstacol, dar pentru a accede la educaţia superioară copiii hispanici sunt nevoiţi să plătească sume mari, precum studenţii internaţionali, pentru că nu îndeplinesc condiţiile legale pentru a obţine burse.

După terminarea studiilor, urmează problema găsirii unui job legal. „Eram convins că muncind din greu poţi reuşi să-ţi îndeplineşti visele. Acum văd că singurul mod prin care te poţi descurca este prin căsătorie, ceea ce este frustrant pentru cineva care vrea să reuşească pe cont propriu”, spune Gabriel, un tânăr care a absolvit ingineria, dar nu a găsit decât joburi prost plătite, în fast-food-uri sau construcţii. O alternativă este deschiderea unei afaceri, în contextul în care afacerile hispanicilor cresc de trei ori mai repede decât media americană.  

„Dream act”

Cei aproximativ 65.000 de studenţi hispanici care nu sunt cetăţeni americani şi care termină în fiecare an facultatea îşi pun speranţele într-o nouă iniţiativă legislativă discutată în Congres. „Dream Act” prevede acordarea unui permis de rezidenţă temporară pentru 6 luni celor care au venit în SUA la o vârstă de sub 15 ani şi care au trăit în ţară mai mult de 5 ani. Potrivit proiectului, aceştia pot apoi aplica pentru rezidenţa permanentă, dacă au fost integraţi cel puţin doi ani în educaţia superioară ori au servit în armata americană.

Deocamdată există o puternică opoziţie faţă de acest demers, pe motiv că promovează migraţia ilegală şi afectează piaţa muncii. „Dream Act” a fost susţinut şi de preşedintele Obama în campania electorală, dar mulţi comentatori se îndoiesc că după dificila bătălie pentru reforma sănătăţii, Obama se va concentra pe o temă atât de sensibilă, precum imigraţia.  

Până la o clarificare a statutului copiilor imigranţilor ilegali, rata de abandon şcolar pentru comunitatea hispanică, de 17,2%, rămâne mai mare decât pentru oricare alt grup etnic din SUA.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite