Ce sa faca SUA în Irak si în Afganistan

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lumea araba si musulmana este dominata de poli-tici autoritare, somaj ridicat si lideri religiosi care se opun reformelor.Toate acestea sunt adevarata sursa a terorismului. Pentru combaterea lui,

Lumea araba si musulmana este dominata de poli-tici autoritare, somaj ridicat si lideri religiosi care se opun reformelor.Toate acestea sunt adevarata sursa a terorismului. Pentru combaterea lui, candidatii la presedintia SUA au slogane diferite.

Câteodata partidele se ataseaza atât de mult de slogane mai ales în timpul campaniilor electorale încât nimeni nu se mai gândeste la ce spun, daca realitatea s-a schimbat si care ar fi implicatiile daca etichetele lor ar ghida cu adevarat politicile în momentul intrarii în functie. Astazi avem doua exemple în acest sens: "Democratii pentru Afganistan" si "Republicanii pentru forajele în larg".

Republicanii au devenit atât de obsedati de ideea ca putem sa foram un drum al nostru în afara actualei crize energetice încât redeschiderea apelor noastre de coasta pentru forajul petrolier a devenit raspunsul lor la orice problema legata de energie.

Pentru multi dintre democrati, Afganistanul a fost întotdeauna "razboiul bun", spre deosebire de cel din Irak. Cred ca Barack Obama trebuie sa se întrebe sincer: sunt pentru trimiterea mai multor soldati în Afganistan pentru ca sunt convins ca putem câstiga acest razboi si ca acesta va pune capat terorismului sau fac asta numai ca sa fiu ales presedinte în America dupa 11 septembrie si trebuie sa fiu pentru câstigarea unui razboi?

Adevarul este ca Irakul, Afganistanul, Arabia Saudita, Libanul si Pakistanul nu sunt decât fronturi diferite în cadrul aceluiasi razboi. Problema principala este ca, în prea multe locuri, lumea araba si musulmana a esuat în fata modernitatii si, daca n-ar fi vorba despre 120 de dolari pe barilul de petrol, esecul ei ar fi si mai evident.

Aceasta regiune a fost dominata prea multa vreme de politici autoritare, de somaj ridicat în rândul tinerilor, de sisteme de educatie anacronice, de un establishment religios care se opune reformelor si acum de un cult al mortii care-i glorifica pe tinerii care se sinucid - de multe ori împotriva altor musulmani.

Aceasta umilire este adevarata sursa a terorismului. Saddam a exploatat-o. Al Qaida se foloseste de ea. Serviciile de informatii pakistaneze o exploateaza. La fel si Hezbollah si talibanii.

Singura cale pentru a rezolva aceste probleme este sa schimbi politica. Crearea unor insule de guvernare decenta si consensuala la Bagdad, Kabul sau Islamabad ar fi o contributie mai semnificativa si mai durabila la câstigarea razboiului împotriva terorismului chiar decât uciderea lui Bin Laden în pestera lui. Dar este nevoie de parteneri locali.

Motivul pentru care aceasta politica a functionat în Irak este legat de faptul ca irakienii au preluat sarcina de a-i combate pe propriii extremisti siiti în zonele lor si sunnitii, în provinciile lor.

Motivul principal pentru care pierdem în Afganistan nu este numarul prea mic de soldati americani, ci faptul ca nu sunt destui afgani pregatiti sa se lupte si sa moara pentru tipul de guvern pe care îl vrem noi. Înainte ca democratii sa adopte sloganul "Mai multe trupe pentru Afganistan", trebuie sa se asigure ca exista o strategie pentru câstigarea unui razboi, nu pentru câstigarea unor alegeri.

Thomas L. Friedman este editorialist la ziarul "The New York Times"


În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite