Contează educaţia cu adevărat superioară în politică?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Învăţământul a fost constant un domeniu subfinanţat în România, ceea ce a dus la proteste, rămase însă fără efect.
Învăţământul a fost constant un domeniu subfinanţat în România, ceea ce a dus la proteste, rămase însă fără efect.

Nu cu gândul la eşecul de la Bac, ci la cei care încep şi termină cu foarte bine universitatea, apoi o continuă indiferent de performanţele la care ajung în carieră, FP România a întrebat, diverşi profesionişti convingători: La ce bun studiile realmente superioare în politică sau media. Andreea Paul Vass, consiliera premierului României pe probleme economice, explică de ce este nevoie de profesionişti, cu studii înalte, î

Interviu din secţiunea Master FP din ediţia nr. 24 a FP România, din 12 septembrie la toate standurile de presă.

De ce ați mers cu studiile departe? Pentru o carieră?

Andreea Paul Vass: Personal, genul acesta de „argumentare” nu m-a convins niciodată. Mie uneia mi-au plăcut matematicile și economia. Le-am învățat cu plăcere. Curioasă și combativă din fire, am vrut să văd de ce sunt în stare și mi-am continuat studiile, atât în țară cât și în străinătate, ori de câte ori a fost posibil. Am învățat deci pentru mine, fără să am o carieră în minte, dar ferm convinsă că trebuie să fii foarte bine pregătit în ceea ce faci dacă vrei să fii pe picioarele tale. Bunica mea avea o vorbă: în viață, dacă vrei să-ți fie bine, musai să fii atât de bun pe felia ta, încât și de te fură toți tot cel mai bun să rămâi. Altfel spus, e bine să te ferești de „reușitele” conjuncturale, pe termen foarte scurt, fragile. Construcțiile trainice, sănătoase cer multă muncă, multă seriozitate și multă pasiune. Banii, succesul sunt uneori o consecință, nu un scop în sine.

În ce reușite au contat cel mai mult studiile?

Nu aș fi ajuns unde sunt fără studii sau fără anii de cercetare. Mulți dintre prietenii mei buni îmi sunt foști colegi de facultate sau de „breaslă” (în sensul larg al termenului). Ba chiar mă întreb uneori dacă pe lângă noroc nu va fi contat curajul de a spune ce gândeşti liber, deschis fără teamă de represalii ierarhice.

Au contat studiile când ați fost cooptată la guvernare?

Au fost decisive! În politică ai nevoie de capital. Capitalul este de trei soiuri: financiar, simbolic sau profesional. Al meu nu putea fi decât profesional. Or, acesta este la noi cel mai slab cotat dintre toate. În plus, ca femeie, am avut și am in continuare de asumat un mare handicap, îndrăzneala de a vrea să intru pe un teritoriu arbitrar, considerat „bărbătesc”. A venit însă criza și, odată cu ea, nevoia de tehnocrați. Măcar pe ici pe acolo. Nu de alta, dar era totuși o criză economică. Se simțea nevoia unor specialiști, cei care se pricepeau la orice și erau gata să intervină în direct indiferent de oră și de subiect fiind ușor depășiți de situație. Printre cei care au fost nevoiţi să explice cu argumente solide ce se întâmplă şi ce trebuie făcut m-am numărat și eu.

Puțini colegi din politică au studii adecvate. Ce efecte are asta asupra guvernării?

Politica la noi nu este considerată o meserie „serioasă”. E văzută mai degrabă ca o modalitate de a te îmbogăți ușor, de a-ți înmulți averea dobândită sau de a-ți proteja anumite interese. Adeseori, partidele politice sunt privite de către actanţi ca agenţii de plasare a forţei de muncă. Or, pentru așa ceva nu ai nevoie de o diplomă la Harvard. Efectele sunt la vedere.

Țin să subliniez însă că gradul de adecvare al studiilor politicienilor este direct proporțională cu gradul de adecvare al studiilor celor pe care aceștia îi reprezintă. Educația are în România valoarea pe care i-o conferim cu toții. În condițiile în care nu ne respectăm matematicienii, istoricii sau economiștii, purtătorii de cuvânt - o meserie în sine la fel de dificilă, în condițiile în care privim de sus categorii întregi de profesioniști, în condițiile în care ne implicăm relativ puțin în viața „cetății”, mirarea vizavi de alura profesională a decidenților mi se pare inadecvată.

Vreau să cred că vremurile grele prin care trecem ne vor face pe toți mai conștienți de importanța muncii temeinice, a lucrului bine făcut și a studiilor - cu cât "mai" superioare cu atât mai bine. Vreau să cred că ele vor accelera procesul de formare al masei critice necesare unei schimbări consistente de atitudine. Nu toți suntem experți în comunicare. O firmă serioasă are nevoie de un departament de resurse umane ş.a.m.d. Poate nu pe termen scurt, dar pe termen mediu și lung educația este cea mai bună investiție. Nicio criză din lume nu-mi va putea lua sau nu-i va putea lua copilului meu învățătura pe care o va fi dobândit deja.

Andreea Paul Vass este consilieră a premierului Emil Boc – “cea mai şcolită membră a Guvernului”. Are un doctorat în economie şi a fost cercetătoare la Institutul pentru Economie Naţională al Academiei Române.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite