Populara Frăţie Musulmană

0
Publicat:
Ultima actualizare:
 Membri ai Frăției Musulmane se roagă într-o moschee din Cairo. Vor vota ei pentru o Frăție moderată sau una radicală?
Membri ai Frăției Musulmane se roagă într-o moschee din Cairo. Vor vota ei pentru o Frăție moderată sau una radicală?

Având în vedere că Egiptul nu există un precedent relevant, este dificil de anticipat cum va fi configurată scena politică egipteană post-electorală. Există însă o certitudine: Frăția Musulmană va avea, singur sau într-o coaliție, un rol central în viitorul politic al Egiptului.

Articol din ediţia nr. 25 a FP România, din 14 noiembrie la toate chioşcurile.

Este încă prea devreme pentru a şti cine va fi marele câştigător în Egipt, dar este sigur să pariezi pe faptul că Frăţia Musulmană va obţine un rezultat foarte bun în alegerile parlamentare. În primul rând ei sunt cel mai bine organizat dintre partidele care concurează pentru locurile în Parlament. În plus ei au oferit timp de decenii servicii sociale, educaţie şi asistenţă de sănătate comunităţilor nevoiaşe, astfel încât se bucură de o mare recunoaştere şi popularitate.

Când am fost în Egipt la începutul lui octombrie, am observat că majoritatea oamenilor ştiau pe cine vor să susţină în alegerile prezidenţiale, care vor avea loc abia într-un an, dar ştiau foarte puţin despre partidele care candidează la viitoarele alegeri parlamentare. Şi totuşi toată lumea cunoaşte Frăţia. Cel mai probabil islamiştii vor câştiga cel mai mare număr de locuri, dar rămâne de văzut dacă vor putea obţine majoritatea.

Elementele islamiste radicale au devenit tot mai vizibile în ultimele zile, dar este greu de stabilit cât de mare este blocul pe care-l reprezintă. Musulmanii moderaţi şi creştinii reprezintă un procent notabil din populaţie şi cred că partidele lor pot ţine elementele radicale departe, dar dat fiind că n-au existat niciodată alegeri libere în Egipt, este aproape imposibil să ai un tablou corect. Islamiştii vor avea cu siguranţă o influenţă semnificativă în Parlament, dar mulţi observatori cred că ei nu vor avea destul sprijin pentru a câştiga o majoritate absolută.

Dacă Frăţia obţine cel mai mare număr de locuri parlamentare, dar nu majoritatea absolută, vor trebui să formeze o coaliţie cu alte partide. Atunci vom avea un tablou mai clar în legătură cu cât de islamist va fi noul guvern egiptean. Până acum Frăţia a promis să urmeze o agendă moderată, dar dacă se aliază cu partide islamiste mai radicale, cu care împărtăşeşte multe dintre obiective, chiar dacă le urmăreşte prin mijloace diferite, Fraţii Musulmani ar putea fi forţaţi să pivoteze în această direcţie. Totuşi ei ar putea decide să guverneze cu grupuri mainstream şi să ţină Egiptul pe calea sa tradiţional-istorică moderată.

Cea mai mare întrebare este care sunt adevăratele obiective ale Frăţiei, ceea ce nici Frăţia nu poate spune definitiv în acest moment. Retorica lor a fost într-un fel centristă, dar sunt mulţi în interiorul grupului care ar vrea să vadă Egiptul guvernat integral de legea Sharia.

Monique Al-Faizy este cercetătoare la Global Policy Institute, New York.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite