Cum a înlăturat afacerea Gorila dreapta de la putere în Slovacia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Manifestaţiile anti-corupţie din Slovacia, care au desfiinţat fosta coaliţie de guvernare, au continuat şi după alegerile anticipate
Manifestaţiile anti-corupţie din Slovacia, care au desfiinţat fosta coaliţie de guvernare, au continuat şi după alegerile anticipate

Un scandal de corupție a zguduit Slovacia cu puțin timp înaintea alegerilor. Conservatorii de la SDKU au cam dispărut acum de pe scena politică, cel mai mare partid de centru-dreapta din Slovacia rămânând cu doar 11 reprezentanţi în noul Legislativ. Legăturile neortodoxe dintre înalţi responsabili politici şi acţionari ai unui mare grup financiar ceho-slovac, Penta, au fost sancţionate de slovaci la vot.

Articol publicat în numărul 27 al FP România, care apare pe 19 martie.

Citiţi şi interviul cu jurnalistul care a dezvăluit cazul de corupţie.

Campania pentru legislativele slovace din 10 martie s-a derulat sub semnul scandalurilor politice, chiar juridice, care au impus un scrutin anticipat. Fundal care face paradoxală victoria absolută a partidului social-democrat, SMER: 84 de fotolii confortabile din cele 150 ale Parlamentului unicameral de la Bratislava - prima asemenea reuşită a unui partid de la independenţa micii ţări, în 1993. Liderul SMER, Robert Fico, redevenit prim-ministru - după ce la alegerile din iunie 2010 şi-a pierdut mandatul în faţa coaliţiei de centru-dreapta care a pierdut, la rândul său, acum atât de dramatic -, este marele beneficiar al unui scandal de corupţie din care nu este absent.

Publicat integral pe Internet în decembrie, de către o sursă rămasă necunoscută, dosarul cu nume de cod Gorila conţine transcrierile unor convorbiri telefonice înregistrate de serviciile slovace de informaţii între 2005-2006. Discuţiile, făcute abia acum şi doar astfel publice, dezvăluie legăturile neortodoxe dintre mai mulţi înalţi responsabili politici şi acţionari ai unui mare grup financiar ceho-slovac, Penta. Jaroslav Haščák, unul dintre cei mai importanţi acţionari ai grupului, s-ar afla în spatele unor proiecte de privatizare în domeniul energiei şi al transporturilor şi, totodată, la butoanele transferului a milioane de coroane în conturile unor oameni politici apropiaţi.

Cu câţiva ani în urmă, Tom Nicholson, jurnalist canadian locuind în Slovacia, a încercat să facă public dosarul. Mult timp, marile ziare slovace au refuzat să atace subiectul, probabil de frica represaliilor, căci protecţia juridică de care beneficiază personalităţile politice contează cu mult mai mult decât libertatea presei. În 2008, Biroul de luptă împotriva corupţiei, în perfectă ilegalitate, a distrus toate dovezile care ar fi putut trimite în faţa judecătorilor o mulţime de personalităţi, pentru abuz de putere sau corupţie.

Tăcerea care înconjoară de atâta timp această afacere este un eşec nu doar al partidului care a fost la putere, ci şi al opoziţiei, şi, mai larg, a întregului sistem politic slovac. De altfel, dosarul Gorila arată că Penta ar fi mituit mulţi actori politici între 1998-2006, în timpul guvernării de dreapta a lui Mikulas Dzurinda (SDKU), până ieri ministru de Externe.

Scandalul Gorila a fost repede sancţionat de slovaci, care au ieşit în stradă pentru a manifesta împotriva fascinaţiei pe care capitalismul mafiot o are asupra liderilor din politica ţării. Actorii principali ai afacerii, conservatorii de la SDKU, au cam dispărut acum de pe scena politică, cel mai mare partid de centru-dreapta din Slovacia rămânând cu doar 11 reprezentanţi în noul Legislativ. „Astăzi există o voinţă politică de a ancheta afacerea, o voinţă manifestată de primul ministru Iveta Radičová (SDKU) şi de ministrul de Interne”, spunea înainte de anticipate Marek Vagovič, jurnalist de investigaţie la săptămânalul Týžděň. O asemenea voinţă de adevăr, crede el, nu era posibilă când Robert Fico era la putere.

Reîntors în fruntea guvernului, ce interes ar avea acum Fico să reia îmbârligăturile acestei afaceri? Cel mai sigur niciunul, căci dosarul Gorila nu este deloc flatant pentru SMER – şi nici pentru el însuşi, la rândul său citat în dosar în legătură cu finanţarea ilegală a unei campanii electorale. Gorila mai poate lovi însă. Adversarii lui Fico, dreapta ieri la putere, azi în opoziţie, vor veghea ca pilula să devină amară şi pentru el. Mai ales că manifestaţiile anti-corupţie au continuat şi după ziua alegerilor anticipate. Dar cine să mai ridice piatra?
 
Martina Buláková este editoare pentru limba cehă şi slovacă la Presseurop.eu şi Courrier International.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite