Majorat editorial şi nu numai - nota editorilor, FP România nr. 18

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De vreme ce putem începe recomandările ediţiei cu articole autohtone, înseamnă că revista a ajuns cu ediţia nr. 18 la un majorat. Există dovezi şi în afara paginilor.

vezi sumarul ediţei nr. 18 (septembrie/ octombrie 2010), care apare pe 13 septembrie, şi coperta.

Proaspăt descins în România, un antreprenor israelian ar fi exclamat: “Nici nu ştiţi cât de bogaţi sunteţi! Aveţi apă!!” Chiar dacă e doar o legendă, câteva întrebări merită puse, cu scrâşnet de dinţi. Ce-ar face în grădinile Carpaţilor agricultorii din deşertul israelian? Ce-ar servi mai mult unui antreprenor priceput din turism: cota unică şi mică sau aerul tare al munţilor şi briza mării? Articolul “Participaţiunile naturii”, din deschiderea secţiunii româneşti FP Europa din Est, arată ce oferă natura gratuit economiilor naţionale. Pe de altă parte, Dumnezeu a dat hotelierilor Sardiniei ape turcoaz, dar nu le-a adus şi turiştii chinezi visaţi (inclusiv de turismul românesc) - aflaţi cum i-au adus însă ei, împreună cu parteneri din Shanghai. Din aceeaşi secţiune, alt subiect de interes naţional: de ce nu se integrează rromii în România, şi de ce suntem atât de pătimaşi faţă de această chestiune? Sau altele, mai larg europene: Cât mai poate păstra Armenia prietenia Iranului, pe fondul presiunilor SUA şi ale UE? Cum devine o idee (germană) un proiect industrial transcontinental de 500 de miliarde de euro? De ce-ar trebui Turcia să fie acceptată în Uniunea Europeană a următoarelor decenii? Evidenţiem şi rubrica Master FP România, prin care recuperăm cunoştinţele unor universitari români din străinătate – de data asta profesorul Tudor Onea ne-a analizat rolul onoarei în politica externă, criza la niponi şi cum îşi părăseşte America aliaţii din Europa pentru cei din Pacific.

De vreme ce putem începe recomandările ediţiei cu atâtea articole autohtone, înseamnă că revista a ajuns cu ediţia nr. 18 la un majorat. Există dovezi şi în afara paginilor. În siajul Zilei Diplomaţiei, din 1 septembrie, FP România şi Ministerul de Externe au invitat ambasadorii români la o întâlnire cu experţi din societatea civilă (din presă, universitate, think-tank-uri şi din afaceri) pentru o primă dezbatere despre „Starea regiunii” – unde s-au auzit multe lucruri scăpate din vedere despre evoluţiile din Moldova sau Ucraina (detalii video în secţiunea FP România de pe site-ul adevarul.ro). Lucrăm şi la alte evenimente.

Cel mai apropiat este summitul despre NATO de la Bucureşti, din 15-16 septembrie, organizat de FP România împreună cu Departmentul de Diplomaţie Publică al Alianţei. Dorim să racordăm astfel dezbaterea publică autohtonă la ciocnirea de idei dintre Europa şi America asupra noului concept strategic al NATO, care va fi enunţat public la Lisabona în noiembrie. În ajun, punem câteva întrebări dincolo de clasica „extindere spre Est”: Cum poate reverbera acea cooperare a Alianţei cu Rusia în Afganistan asupra relaţiei geopolitice multilaterale din Asia Centrală, şi chiar în Europa de Est? Ce lecţii de luptă a luat NATO pe frontul afgan? Lista vorbitorilor începe cu Preşedintele României şi include voci de la Bucureşti, Bruxelles, Londra, Oslo şi, desigur, Washington. Amplul dosar “NATO reîncârcat” din ediţia curentă asigură cadrajul editorial al evenimentului: doi experţi americani se ceartă dacă Rusia trebuie invitată în Alianţă sau rămâne un pericol pentru actualii membri estici, iar profesorul Daniel Biro din Australia interpretează saluturile dintre Alianţa Nord-Atlantică şi aliaţi asiatici ai SUA.

Cealaltă jumătate de revistă este asigurată de partenerii americani şi perspectivele lor globale. În primul rând, Indexul Oraşelor Globale pe 2010. Ce oraşe (asiatice) trec la conducerea lumii? Cu mai toată omenirea mutată la oraş, cum se mai poate salva umanitatea? Tot din ediţia internaţională vine sigurarea că bătălia pentru Arctica e un conflict foarte îngheţat sau lista de lecturi mondiale cu şi despre CEO. Din ultima pagină aflăm cinci adevăruri despre noile epidemii de gripă. În ediţia din noiembrie vom arăta importanţa unor evenimente majore ale anului 2010 – precum înrolrea României în războiul spaţial al SUA. Până atunci, actualele lecturi interesante.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite