Soarele, o terapie de sezon

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În această perioadă, căutăm locuri de vacanţă însorite pentru a ne relaxa. Este demonstrat ştiinţific: soarele are această capacitate asupra psihicului. Mult mai multe beneficii are însă asupra stării fizice. Dar, uneori, când nu sunt respectate măsurile simple de protecţie, soarele poate afecta grav sănătatea.

Expunerea corectă la soare are beneficii atât pe termen scurt, cât şi pe termen lung, arată doctorul Zane Kime, autor al cărţii „Soarele vă poate salva viaţa“.

Pe termen scurt, soarele duce la scăderea tensiunii arteriale, reglează ritmul respirator, îmbunătăţeşte circulaţia sanguină şi oxigenarea sângelui, scade nivelurile glicemiei şi colesterolului şi ajută la sintetizarea vitaminei D.

Pe termen lung, creşte imunitatea, energia, forţa musculară şi toleranţa la stres.

Doza de vitamina D, după 15 minute de expunere

Doar sub acţiunea soarelui în organism este sintetizată vitamina D, esenţială pentru fixarea calciului în oase, prevenind astfel rahitismul, în cazul copiilor, şi osteoporoza, în cazul adulţilor.

De asemenea, vitamina D creşte imunitatea şi reglează dezvoltarea celulară. Pentru obţinerea dozei zilnice de vitamina D este suficient să-ţi expui faţa şi braţele la soare pentru 10-15 minute. Deşi poate părea un interval nesemnificativ, efectele sunt multiple:

- în cazul femeilor care ţin cont de această recomandare s-a observat că riscurile de a face
tromboză sunt cu 30 la sută mai mici comparativ cu celelalte. Aceasta este concluzia cercetătorilor suedezi de la Universitatea Karolinska, care au efectuat un studiu  în care au inclus peste 40.000 de femei. Oamenii de ştiinţă afirmă că riscurile de apariţie a cheagurilor de sânge apar ca urmare a carenţei de vitamina D.

- şi în ceea ce priveşte prevenirea cancerului de prostată, de plămâni sau de colon, cele 10-15 minute de contact cu soarele joacă un rol important, afirmă cercetătorii americani de la Universitatea Harvard.

- cele 10-15 minute de expunere la soare influenţează şi activitatea hormonală: serotonina, numită şi  hormonul fericirii, care ne dă o stare de bine, şi dopamina, numită şi hormonul scopului, care ne ajută să ne focalizăm atenţia şi să fim entuziaşti în legătură cu ceea ce ne interesează.

Nu subestima efectele insolaţiei!

Transpiraţia puternică, stările de oboseală, de ameţeală, de greaţă, lipsa apetitului, durerile de cap, iritabilitatea, creşterea rimului cardiac, scăderea tensiunii arteriale şi spasmele musculare se numără printre manifestările insolaţiei. Atenţie! Se poate ajunge până la comă şi până la stop cardiac.

Dacă ai făcut insolaţie, este indicat să mergi într-un loc ferit de soare, bine aerisit, să-ţi aplici comprese reci pe corp şi să bei multe lichide. În situaţia în care simptomele nu se diminuează este nevoie de consultul medical de urgenţă.

Diferenţa dintre razele ultraviolete

Soarele emite trei tipuri de radiaţii ultraviolete: ultravioletele C (cu lungimea de undă cea mai scurtă), ultravioletele B (cu lungime de undă medie) şi ultravioletele A (cu lungimea de undă cea mai mare).

Acestea din urmă duc la îmbătrânirea precoce a pielii, prin distrugerea elastinei şi colagenului, creează alergii şi cresc riscul de cancer de piele.

image



Cancerul de piele, cel mai mare risc

image

Dermatoscopul oferă informaţii despre aluniţele suspecte



Ultravioletele fragilizează sistemul de apărare al pielii, inhibând fabricarea proteinelor cu rol de protecţie împotriva cancerului. Există trei forme principale de cancer de piele: carcinom bazocelular, carcinom scuamos şi melanom. Evoluţia primelor două este lentă, ambele fiind tratabile în majoritatea cazurilor.

Melanomul este cea mai gravă formă, deoarece afectează straturile profunde ale pielii şi se poate extinde şi la alte ţesuturi. Cel mai important semnal de alarmă pentru melanom este modificarea dimensiunii, formei sau culorii unei aluniţe.  Vestea bună este că, operat în faze incipiente, melanomul este perfect vindecabil.

Fiecare persoană trebuie să efectueze cel puţin un consult dermatologic anual, iar la două-trei luni, un autocontrol al întregii suprafeţe cutanate, realizat cu ajutorul oglinzii. În cadrul consultului de specialitate, medicul foloseşte un aparat special, denumit dermatoscop. Acesta prezintă un sistem de lupe, care măresc de zece ori imaginea aluniţelor.

Băile de soare, bune în psoriazis

Soarele este benefic pentru psoriazis, afecţiune la care pielea se reconstruieşte în 10 zile în loc de 28, cum se întâmplă în mod normal. Soarele încetineşte acest proces. În funcţie de stadiul bolii şi de gravitatea sa, specialiştii afirmă că o cură de zece zile efectuată de o persoană la care boala nu este mai veche de 10 ani poate duce la o îmbunătăţire a stării de la un an la altul.

În cazul eczemelor, transpiraţia produsă de căldură diluează sebumul care hrăneşte leziunile. Situaţia diferă însă de la caz la caz. Se recomandă expuneri limitate şi regulate, în locul şederii prelungite la soare.

image

Specialistul nostru


Dr. Radu Leon George
medic de familie competenţă în fiziokinetoterapie

Lumina solară accelerează producerea de vitamina D (necesară în multe mecanisme, printre care cel mai cunoscut este metabolismul calciului) şi ajută la tratarea depresiilor (creşte nivelul serotoninei), ajută în curele de slăbit,  prin creşterea producţiei de hormoni tiroidieni.

De asemenea, expunerea la soare ajută sistemul imunitar la distrugerea virusurilor şi bacteriilor patogene, la diminuarea acneei, la reglarea funcţiilor endocrine şi la ameliorarea afecţiunilor respiratorii cronice şi anemiilor.

Cum te protejezi corect

image

Ai grijă să aplici loţiune din două în două ore pe zonele cele mai expuse


Dacă pielea ta are nevoie de protecţie solară ridicată, poţi încerca loţiunea Iwostin Solecrin (1) (preţ: 33,50 lei), cu FPF 50+. Aceasta este eficientă atât împotriva radiaţiilor UVA, cât şi UVB, protejează ADN-ul, previne apariţia fotoalergiilor şi pigmentarea excesivă a pielii. De asemenea, întăreşte sistemul natural de protecţie solară şi este rezistentă la apă şi la transpiraţie. Este recomandată şi pentru protecţia de razele nocive ale soarelui a copiilor cu vârsta de peste şase luni.

Tot pentru pielea sensibilă a copilului tău, poţi folosi Nivea Sun Children’s Pocket Size FPS 50 (2) (preţ: 25 lei). Această cremă este recomandată indiferent de vârstă, are o formulă delicată şi nelipicioasă şi un ambalaj de dimensiuni reduse. În plus, se aplică uşor şi se absoarbe imediat, fiind rezistentă la apă.

Dacă preferi produsele de protecţie cu o formulă care nu încarcă pielea, poţi opta pentru sprayul de corp protector transparent din gama Ambre Solaire, de la Garnier, Clear Protect (3)  (preţ: 41,4 lei). Are o acţiune răcoritoare şi este rezistent la apă.

În cazul copiilor se poate folosi sprayul pentru protecţie solară cu SPF 50+ de la Eucerin (4) (preţ: 64,97 lei). Cu o protecţie UVA/UVB foarte ridicată, produsul este recomandat şi în cazurile de eczemă atopică.

După plajă, este indicat să foloseşti o cremă specifică. Loţiunea după plajă de la Eucerin (5) (preţ: 44,86 lei), care conţine tinctură de hamamelis, ameliorează roşeaţa pielii şi arsurile cauzate de expunerea la soare. În plus, datorită vitaminei E conţinute, întăreşte sistemul de protecţie propriu pielii împotriva radicalilor liberi.

Pentru femei, fluidul matifiant SPF 30 de la Eucerin (6) (preţ: 55,69 lei), special conceput pentru tenul normal şi mixt, reprezintă o bază de machiaj cu o textură lejeră, care nu lasă urme de grăsime şi este rezistent la apă.

Produse pentru păr

Pentru a-ţi proteja părul contra razelor dăunătoare ale soarelui, poţi folosi Anti-Ray Lotion de la Wella System Professional (7) (preţ: 63 lei). Datorită filtrului UVA şi UVB conţinut, culoarea îşi menţine intensitatea şi strălucirea.

După expunerea la soare, pentru refacerea firului de păr, poţi folosi Refresh Shampoo (8) (preţ: 56 lei) şi Express Cream (9) (preţ: 63 lei) din aceeaşi gamă. Acestea hidratează intens părul şi îi conferă o strălucire naturală, datorită complexului de vitamine şi colagenului din componenţă. 

image



Atenţie la contraindicaţii!

Herpesul labial este o afecţiune cauzată de un virus care rămâne în organism toată viaţa şi este favorizat, printre altele, de expunerea la razele ultraviolete puternice.  Persoanele care ştiu că au această problemă trebuie să folosească neapărat o cremă fotoprotectoare pentru faţă.

În cazul acneei, într-o primă etapă, razele solare, datorită acţiunii lor antiinflamatoare, estompează leziunile. Însă expunerea la soare conduce la îngroşarea stratului tare al epidermei şi produce închiderea porilor. După ce expunerea este oprită, porii închişi sunt din nou afectaţi de reacţiile inflamatorii. La două-trei săptămâni, apar noi pusee de acnee. De aceea, persoanele cu acnee trebuie să folosească o cremă care să nu accentueze efectul de astupare a porilor.

Femeile însărcinate şi care iau anticoncepţionale pot fi adevărate victime ale soarelui. Lor le poate apărea pe faţă (pomeţi, buza superioară şi frunte) o pigmentaţie brună, inestetică, accentuată de expunerea la soare. Uneori, petele pot dispărea spontan.

Razele solare au un efect vasodilatator şi accentuează cuperoza, afecţiune a pielii caracterizată printr-o coloraţie roşie-violacee a obrajilor şi nasului.

Tot din cauza razelor ultraviolete pot apărea şi boli autoimune, cum este lupus eritematos, care se manifestă prin inflamaţii, dureri şi leziuni ale ţesuturilor din întregul organism.

În cazul psoriazisului, 10 la sută din bolnavi prezintă o agravare a simptomelor în urma expunerii la soare.

La nivel ocular, radiaţiile ultraviolete absorbite de către cristalin favorizează apariţia cataractei (opacifierea cristalinului). Expunerea îndelungată la lumina solară, fără protecţie, accelerează apariţia degenerescenţei maculare, principala cauză de pierdere ireversibilă a vederii.

Totodată, expunerea în exces la UV poate duce la apariţia arsurilor corneene (membrana transparentă a ochiului care acoperă irisul şi pupila). De asemenea, expunerea neprotejată la soare poate favoriza apariţia cancerelor la nivelul pleoapelor sau la cel al conjunctivei.

Prudenţă
Preparatele naturiste care conţin sunătoare au efect  fotosensibilizant.

Există o tehnică de a face plajă!

image

- Este recomandată expunerea treptată a corpului. Primele zile este bine să te expui câte 20-30 de minute.
- Razele soarelui sunt cele mai puternice între orele 11 şi 16 şi, de aceea, trebuie să eviţi expunerea în această perioadă.
- În cazul copiilor, contactul cu soarele poate începe după împlinirea a şase luni. Ei au nevoie de protecţie cu produse cu factor de protecţie solară (SPF) ridicat. Nu trebuie expuşi direct soarelui, fiind bine să poarte pălărie şi ochelari, deoarece  razele ultraviolete nu se filtrează decât după vârsta de 20 de ani.
- Aplică loţiuni cu factor de protecţie care să te protejeze atât de UVA, cât şi de UVB, cu SPF de cel puţin 15. 
- Reaplică crema de protecţie solară din două în două ore, chiar şi în zilele înnorate. Dar nu o folosi din abundenţă. Unele creme, aplicate pe piele, pot oxida şi stimula formarea celulelor canceroase.

image
image

Specialistul nostru


Prof. dr. Anca Zbranca
medic primar dermatologie

Expunerea îndelungată la soare determină îmbătrânirea pielii prin distrugerea fibrelor de colagen şi de elastină (riduri), discromii (pete maronii şi coloraţie gălbuie, gri), modificări celulare care duc la displazii (cancere de piele).

De aceea, se recomandă evitarea expunerii la soare la orele de vârf, acoperirea corpului cu haine lejere, deschise la culoare, din bumbac sau din in, purtarea de pălării sau de şepci şi aplicarea pe zonele fără haine a cremelor sau loţiunilor cu factor de protecţie solară.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite