Masajul vindecă trupul şi sufletul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Masajul vindecă trupul şi sufletul
Masajul vindecă trupul şi sufletul

Ritmul alert de viaţă nu ne mai permite aproape niciun răgaz de relaxare. În plus, tot mai mulţi dintre noi desfăşoară o muncă de birou, care pur şi simplu ne anchilozează. Soluţia pentru aceste probleme: masajul.

Suedez, thailandez, californian, shiatsu, Tui Na... În ultimii 30 de ani, stilurile şi tehnicile de masaj s-au înmulţit văzând cu ochii, ca răspuns la cererea din ce în ce mai mare a oamenilor cu un nivel ridicat de stres sau cu diverse probleme de sănătate.

Cu toate acestea, la baza tuturor tipurilor de masaj stă un principiu vechi de câteva mii de ani: puterea atingerii. Chiar şi în lipsa unor cunoştinţe aprofundate despre tehnicile de masaj, atunci când avem o durere de cap sau orice alt tip de durere, avem tendinţa să punem mâna pe locul respectiv, pentru a o atenua.

Iar organismul reacţionează aproape instantaneu. În tot corpul sunt transmise o serie de impulsuri electrice care acţionează asupra funcţiilor vitale.

Astfel, bătăile inimii sunt încetinite, la fel şi rata respiraţiei, tensiunea arterială scade, producerea hormonului de stres (cortizol) este oprită, iar tensiunea din muşchi este înlăturată. De asemenea, în urma atingerii, creşte nivelul de serotonină, un neurotransmiţător responsabil cu starea de bine.

Masajul  Tui Na se realizează prin presiuni la nivelul articulaţiilor pentru o mai bună mobilitate.

Sporeşte efectul antidepresivelor

image

Un studiu efectuat în 2005 confirmă efectul benefic al masajului asupra psihicului. Mai exact, oamenii de ştiinţă germani de la Spitalul Universitar din Berlin au testat tehnicile masajului de relaxare asupra a 32 de persoane care sufereau de depresie acută, cu vârsta medie de 48 de ani.

Jumătate din participanţi au primit câte cinci şedinţe de masaj de relaxare de 60 de minute, iar cei din cealaltă jumătate au beneficiat de alte tehnici de relaxare.

Deşi subiecţii din ambele grupuri au prezentat o ameliorare a simptomelor depresiei, totuşi cei cărora li s-a făcut masaj s-au simţit mult mai bine decât ceilalţi: tensiunea psihică a fost redusă, starea de spirit s-a îmbunătăţit, iar tensiunile din muşchii de la nivelul gâtului şi umerilor au dispărut.

Trebuie menţionat că, pe tot parcursul studiului, participanţii şi-au respectat tratamentul cu medicamente antidepresive.

Antidepresiv
În cazul persoanelor depresive sunt indicate masajele tonice.

image

Harta reflexogenă a picioarelor

1-2 - sinusuri; 3 - creier; 4 - hipofiză;
5 - nas/gură; 6 - dinţi; 7 - glandă pineală;
8 - ochi; 9 - ureche; 10 - umăr; 11 - bronhii;
12 - plămâni; 13 - inimă; 14 - splină;
15 - stomac; 16 - pancreas; 17 - rinichi;
18 - ficat; 19 - vezică biliară;
20 - colon transvers; 21 - colon ascendent;
22 - colon descendent; 23 - intestin subţire;
24 - apendice; 25 - şold; 26 - uter;
27 - vezica urinară; 28 - organe genitale;
29 - rect; 30 - genunchi; 31 - diafragmă.

Principalele tehnici de masaj

image

Alunecările uşoare cu palmele pe suprafaţa pielii conferă senzaţia de relaxare

Masajul pe care îl cunoaştem cu toţii, realizat cel mai frecvent, este cel clasic sau suedez. Acesta constă în aplicarea unor tehnici practicate de câteva mii de ani: netezirea, alunecările mâinilor pe suprafaţa corpului, fricţionările, frământarea ţesutului cutanat, lovirea uşoară şi ritmică şi mişcările vibratorii realizate cu palma deschisă. Aceste proceduri pot fi efectuate pe toate zonele moi ale corpului (de-a lungul muşchilor).

Un alt tip de masaj cunoscut, presopunctura se bazează pe acelaşi principiu ca şi acupunctura şi se realizează prin stimularea unor puncte speciale de pe corp, considerate puncte de intersecţie ale meridianelor energetice. Presopunctura se efectuează prin aplicarea presiunilor, mişcărilor circulare şi de dispersie doar pe punctele-cheie ale corpului. Ea tratează eventualele afecţiuni prin reechilibrarea energiei vitale a organismului (Qi).

Masajul profund este o combinaţie între primele două forme de masaj, deoarece ajută la înlăturarea tensiunilor din muşchi şi a aşa-numitelor noduri care se formează din cauza posturii incorecte şi stresului prin aplicarea de presiune cu ajutorul degetelor pe zonele cu probleme.

Reflexoterapia te energizează

O metodă de masaj aparte este reflexoterapia, care se bazează pe principiul că în tălpi şi în palme există anumite puncte care corespund tuturor organelor din corp.

Stimulând aceste puncte, reflexoterapeutul poate debloca şi reface fluxurile energetice din organism şi, astfel, creşte puterea de a lupta cu bolile. Masajul se efectuează prin aplicarea unor presiuni puternice cu ajutorul degetelor în punctele care corespund organelor ce prezintă tulburări energetice.

image

Specialistul nostru


Dr. Ruxandra Constantina
medic de familie, competenţă în apifitoterapie, reflexoterapeut

Reflexoterapia poate fi efectuată atât la nivelul tălpilor, cât şi al palmelor. Poate fi folosită profilactic, pentru prevenirea diferitelor afecţiuni, datorită efectelor de detoxifiere a organismului, de reechilibrare a circulaţiei sanguine şi limfatice, de stimulare a imunităţii şi de îmbunătăţire a activităţii organelor interne şi a metabolismului.

De asemenea, reflexoterapia este indicată în afecţiuni renale, retenţie de lichide, cistite, litiaze, prostatite, stres, migrene, ameţeli, insomnii, oboseală cronică, instabilitate emoţională, depresie, anxietate, atacuri de panică, surmenaj.

Efecte benefice s-au observat şi în cazul persoanelor care suferă de tulburări endocrine, obezitate, de diabet, de afecţiuni digestive, de afecţiuni hepatobiliare, chiar şi celor care prezintă afecţiuni alergice. Se pot face cure de 7-10 şedinte, uneori şi mai mult, zilnic sau la două zile, urmate de pauze, după care cura se poate relua.

Mişcări specifice, în funcţie de problemă

image

Terapia cu pietre vulcanice reechilibrează energia corpului


Principalele efecte ale oricărui tip de masaj sunt de relaxare atât la nivel fizic, cât şi la nivel psihic, de îmbunătăţire a circulaţiei sanguine şi de redare a stării de bine.

Totuşi, există unele forme de masaj cu beneficii terapeutice demonstrate. Pentru relaxare, puteţi apela la aproape orice tip de masaj: de la cel suedez, clasic, la cel californian, energic, cu mişcări fluide. Masajul californian se realizează cu atingeri uşoare, fără a aplica o presiune prea mare asupra musculaturii şi fără a ridica mâinile de pe piele.

Relaxează muşchii spatelui

Pentru a scăpa de durerile de spate, există mai multe tipuri de masaj, eficienţa lor depinzând de cauza durerii. Unele persoane au dureri de spate cauzate de poziţia incorectă pe scaun, de mersul greşit sau de o mişcare bruscă. Practic, în cazul acestora, durerea este cauzată de contractura unor muşchi de la nivelul spatelui şi de formarea aşa-numitelor ciocuri.

În aceste situaţii, cele mai eficiente sunt presopunctura şi masajul profund, efectuat prin aplicarea unor presiuni
puternice cu palmele şi cu degetele asupra zonelor tensionate. De asemenea, în cazul în care contracturile musculare au apărut în urma suprasolicitării musculaturii sau a poziţiei incorecte de somn, ar putea da rezultate masajul cu gheaţă. În cazul acestuia se pun câteva cuburi de gheaţă într-un prosop şi se plimbă uşor pe zona dureroasă.

image

Şi masajul shiatsu are capacitatea de a dezmorţi muşchii tensionaţi. Acesta se realizează prin aplicarea presiunilor în punctele-cheie ale organismului cu ajutorul degetelor, podului palmei, coatelor şi, în unele cazuri, al genunchilor.

Tehnică
Masajul limfatic se efectuează pe circuitul limfei, de la picioare spre cap.

Dezmorţesc coloana

Dacă durerea este cauzată de anumite dezechilibre ale coloanei vertebrale (scolioză, cifoză, lordoză, spondiloză cervicală), specialiştii recomandă chiroterapia.

Aceasta constă în aplicarea presiunii asupra articulaţiilor şi vertebrelor, astfel încât să se refacă poziţia normală a coloanei. După o şedinţă de chiroterapie, pacientul se va simţi dezmorţit şi mult mai mobil.

Pentru detoxifiere

Masajul cu pietre calde este recomandat pentru detoxifierea organismului. Acesta constă în aplicarea de-a lungul coloanei vertebrale a cinci sau mai multe pietre vulcanice încălzite la baie de aburi.

Pietrele se menţin pe spate câteva minute, apoi se plimbă uşor pe tot corpul, iar la final se folosesc pietre reci, pentru tonifierea pielii.

Masajul cu pietre vulcanice alungă durerile de cap şi stimulează metabolismul celular.

Refac circulaţia sanguină

Persoanele care reţin apă şi care suferă permanent de senzaţia de picioare grele şi dureroase au probleme cu circulaţia sanguină şi limfatică. Şi pentru aceste probleme există un tip de masaj potrivit, ce se numeşte drenaj limfatic. Limfa este lichidul intercelular care circulă prin capilare şi prin vase paralele cu cele străbătute de sânge. Rolul limfei este de a curăţa tot organismul de deşeuri pe care acesta le acumulează în urma infecţiilor, expunerii la mediul poluat şi proceselor metabolice.

Problema sistemului limfatic este că nu beneficiază de o pompă, cum este inima în cazul sistemului circulator sanguin. Singura modalitate de propulsare a lichidului prin vasele limfatice este contractura muşchilor care apasă pe pereţii acestora. Iar în unele situaţii (de exemplu când ne expunem timp îndelungat la temperaturi crescute), limfa nu mai circulă în mod corespunzător şi se blochează la nivelul picioarelor, mâinilor, abdomenului sau chiar feţei.

Şi gravidele au liber la masaj

image

Totuşi, nu orice fel de masaj este indicat femeilor însărcinate. Este vorba de masajul lent, fără apăsări puternice, menit să elibereze gravida de stres, de stările de anxietate şi de eventualele dureri resimţite în timpul sarcinii. În plus, femeile care fac câte o şedinţă de o jumătate de oră de masaj pe săptămână au o naştere mai uşoară.

În timpul masajului, femeile însărcinate nu stau pe burtă, pentru a nu deranja cu nimic fătul. Este de preferat ca masajul să se realizeze cu ulei vegetal simplu de floarea-soarelui sau de măsline, deoarece uleiurile esenţiale prezintă efecte adverse ce pot pune în pericol sarcina.

Reduce colicile bebeluşilor

image

Încă din primele zile de viaţă, bebeluşii pot beneficia de un masaj lejer, care îi ajută să se obişnuiască mai rapid cu noul mediu din afara uterului, să aibă o digestie normală şi să doarmă bine.

Mişcările de masaj nu trebuie să fie nimic altceva decât simple mângâieri realizate energic de la picioruşe până la cap. Totuşi, trebuie să fiţi atenţi ca uleiurile pe care le folosiţi pentru masaj să fie speciale pentru bebeluşi, pentru a nu agresa pielea micuţului cu substanţe pe care nu le tolerează.

Cele mai noi teorii despre masaj

image

Masajul terapeutic redă mobilitatea articulaţiilor după un traumatism


Deşi beneficiile masajului sunt cunoscute de mult timp, chiar de câteva milenii, studiile realizate recent au scos la iveală noi aplicaţii ale acestei terapii complementare.

De exemplu, o cercetare efectuată de oamenii de ştiinţă de la Institutul Naţional de Sănătate din Statele Unite a demonstrat că zece şedinţe de masaj reduc durerile şi îmbunătăţesc starea de spirit a bolnavilor de cancer în stadii avansate. Studiul a fost realizat pe 380 de pacienţi cu diverse forme de cancer, care prezentau tulburări de dispoziţie şi dureri cronice.

Aceştia luau un tratament împotriva durerilor, însă în unele cazuri acesta nu îşi făcea efectul, având în schimb numeroase efecte adverse.

Analgezic
O şedinţă de masaj ar putea înlocui medicamentele împotriva durerii.

Scade durerea specifică artritei

În 10 la sută din cazurile de artrită la nivelul genunchilor, pacienţii devin invalizi după vârsta de 55 de ani. Potrivit unui studiu american realizat de cercetătorii de la Centrul de Prevenţie şi Cercetare Yale, masajul suedez este o metodă de tratament uşoară şi sigură pentru a reduce durerile pacienţilor cu artrită la nivelul genunchilor şi pentru a reda o parte din mobilitatea articulaţiilor.

Cercetarea s-a desfăşurat pe parcursul a 16 săptămâni, timp în care cei 68 de participanţi au beneficiat de câte o şedinţă de o oră de masaj suedez, de două ori pe săptămână.

Masajul thailandez constă în „întinderea” membrelor şi a coloanei pentru eliberarea tensiunilor de la nivelul articulaţiilor.

Ajută la recuperarea după operaţie

După o intervenţie chirurgicală pe cord, câteva şedinţe de masaj ameliorează starea pacientului, scad nivelul durerilor şi grăbesc recuperarea. Aceasta este concluzia specialiştilor de la Clinica Mayo în urma unui studiu în cadrul căruia 58 de persoane operate pe inimă au primit cinci şedinţe de masaj uşor.

La începutul studiului, subiecţii estimaseră durerile postoperatorii pe care le simţeau la nivelul 10 pe o scară de la 1 la 10. După cele cinci şedinţe de masaj, durerile au scăzut până la nivelul 3. În plus, endorfinele eliberate în timpul masajului au redus timpul de recuperare după operaţie, au concluzionat oamenii de ştiinţă.

Exerciţiile fizice menite să refacă tonusul muscular şi flexibilitatea corpului nu sunt recomandate mult timp după o intervenţie chirurgicală. De aceea, specialiştii sunt de părere că terapia prin masaj poate înlocui mişcarea.

Poate avea efecte secundare

Riscurile terapiei prin masaj sunt foarte puţine, însă în unele cazuri sunt destul de grave. Astfel, unele persoane care merg la masaj ar putea prezenta afectarea vaselor de sânge şi fracturi de oase sau chiar formarea unor cheaguri de sânge care duc la instalarea trombozei venoase, din cauza procedurilor efectuate greşit.

Masoterapia este contraindicată persoanelor care suferă de varice. Iar cele care au hemofilie, cancer, diabet şi femeile însărcinate ar trebui să ceară părerea medicului curant înainte de a merge la masaj.

Uleiurile îi sporesc efectul

image

Beneficiile masajului sunt şi mai mari dacă alegi uleiul de masaj potrivit pentru problema de care suferi. Spre exemplu, persoanelor stresate şi agitate li se recomandă uleiul de roiniţă sau de trandafir. Cele care suferă de insomnii ar trebui să apeleze la uleiurile pe bază de extract de levănţică.

Dacă vrei să te răcoreşti după o zi caniculară, specialiştii îţi propun un masaj cu ulei de mentă, eucalipt, brad sau de cimbru. Aroma acestor plante te reenergizează, te scapă de stările de somnolenţă cauzate de temperaturile ridicate şi de oboseala mentală.

Se face într-un cadru relaxant

image

Pentru ca un masaj să fie cu adevărat reuşit, trebuie îmbinate mai multe metode de relaxare. Astfel, specialiştii recomandă ca încăperea în care este realizat masajul să fie bine izolată fonic de zgomotele care ne-ar putea aminti de viaţa stresantă, iar acestea să fie înlocuite cu o muzică plăcută, în surdină.

Temperatura camerei trebuie să fie de aproximativ 25 de grade Celsius. Lumina nu trebuie să fie puternică şi ar fi de preferat să fie colorată în verde, care induce o stare de relaxare, sau în culori solare, ce ne redau optimismul.

image

Specialistul nostru


Dr. Georgiana-Ozana Tache
medic primar balneofizioterapie şi recuperare medicală

Masajul are o contraindicaţie relativă imediat după un traumatism, dependent de gravitatea acestuia. Dacă este o contuzie sau o lovitură simplă, urmată de vânătaie sau de hematom, fără alte suferinţe musculare, articulare, ligamentare, tendinoase sau osoase, masajul este util prin manevrele sale de efleuraj sau de mângâiere uşoară, prin care se pot aplica geluri şi/sau creme cu acţiune terapeutică.

Daca este o contractură sau o ruptură musculară urmată de acumularea de sânge şi de formarea unui hematom, este util masajul uşor cu gheaţă sau criomasajul. De asemenea, masajul terapeutic acţionează prin efectele sale analgezice, antiinflamatorii, miorelaxante, biotrofice şi de drenaj venolimfatic asupra tegumentului, ţesutului subcutanat şi conjunctiv, asupra musculaturii, dar şi asupra organelor interne, reglând anumite disfuncţii.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite