Ghid de îngrijire a nou-născutului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ghid de îngrijire a nou-născutului
Ghid de îngrijire a nou-născutului

Gata, cele nouă luni de aşteptare au luat sfârşit! Fie că sunteţi deja părinţi, fie că este primul vostru copil, emoţiile sunt la fel de mari. Nu uitaţi că îngrijirea din primul an de viaţă al micuţului este importantă nu numai pentru sănătatea lui, ci şi pentru dezvoltarea sa ulterioară.

Prima întâlnire cu bebeluşul este, cu siguranţă, una foarte aşteptată. Nu fi dezamăgit dacă nou-născutul nu arată tocmai ca în reclamele de la televizor sau din reviste, dacă este plin de cute, dacă are pielea vineţie sau dacă are prea puţin sau prea mult păr. Nu este cazul să te nelinişteşti. Lasă-i micuţului câteva zile să îşi revină. Până la urmă, şi pentru el naşterea a fost o aventură obositoare.

Pielea nou-născutului este roşie, mai ales imediat după naştere. Cu timpul, pielea capătă un aspect din ce în ce mai deschis.

Icterul fiziologic se manifestă printr-o coloraţie galbenă a pielii, care va dispărea după aproximativ o săptămână. La copiii născuţi prematur şi la cei alăptaţi este posibil ca icterul să dureze mai mult. Anunţă medicul dacă micuţul mai are icter şi după două săptămâni de la naştere sau dacă acesta apare mai târziu, pentru că există riscul unei boli de ficat.

Capul poate avea o formă puţin turtită, mai ales în cazul naşterii normale. Acest lucru este urmarea presiunii suportate de copil în timpul naşterii, oasele moi ale capului pliin­­du-se pentru a facilita ieşirea prin vagin. O caracteristică a capului nou-născutului sunt fontanelele, locuri moi unde oasele craniului nu s-au unit încă. Fontanela cu dimensiunea cea mai
mare este cea frontală, ea închizându-se după vârsta de un an.

Buricul bebeluşului este prins la naştere cu o agrafă specială, iar porţiunea rămasă cade după maximum 14 zile.

De ce plânge bebeluşul?

image

Plânsul este primul mod de comunicare al copilului. În acest fel, el îşi face cunoscute unele nevoi, dintre care cea mai importantă este foamea. Chiar dacă încerci să îi stabileşti un program de masă, bebeluşul mănâncă atât cât are nevoie. Medicii pediatri recomandă ca un nou-născut să fie hrănit la „cerere”.

Micuţul mai poate plânge şi din cauza erupţiilor date de scutece. Începând din prima şi până în a treia lună, colicile sunt un motiv frecvent de plâns la nou-născut. Bebeluşii mai pot plânge atunci când au febră, când sunt deranjaţi de lumină sau de zgomote, când sunt obosiţi, când le ies dinţişorii, dar şi când se plictisesc.

Prima băiţă, după căderea buricului


După o săptămână sau două de la naştere, micuţului îi cade buricul. După vindecarea completă a locului, îi poţi face bebeluşului prima baie în cădiţă. Până atunci, îi poţi curăţa faţa, organele genitale, funduleţul, gâtul şi mânuţele cu o cârpă umedă. Temperatura camerei unde va avea loc băiţa trebuie să fie de cel mult 26 de grade Celsius şi nu trebuie să existe curenţi de aer, pentru ca nou-născutul să nu răcească.

image



Temperatura apei trebuie să fie în jur de 35 de grade Celsius. Este bine să ai pregătite din timp prosoapele, şamponul şi loţiunea de baie (speciale pentru copii), un scutec şi hăinuţele curate. În timpul băiţei, sprijină-l în permanenţă cu o mână şi nu-l lăsa sub nicio formă nesupravegheat.

Ce include ritualul zilnic de îngrijire

Ochii nou-născutului se şterg în fiecare zi cu o compresă sterilă umezită în apă fiartă şi răcită sau în ser fiziologic, dinspre nas spre exterior. Foloseşte o compresă pentru fiecare ochi, pentru a evita dispersarea unei posibile infecţii.

Igiena năsucului este importantă încă din prima zi de viaţă. Datorită curăţării corecte a năsucului, bebeluşii respiră mai bine (nu uita că până la un an, ei respiră numai pe nas). Pune în fiecare nară ser fiziologic, ţine capul copilului aplecat pe spate câteva secunde, după care aspiră secre­ţiile şi serul cu o pompiţă specială.

Este strict interzis să foloseşti beţişoare speciale pentru curăţarea urechilor, pentru că rişti să fisurezi timpanul bebeluşului sau să îi împingi mai adânc ceara în urechi.

Chiar dacă nu i-au ieşit încă dinţişorii, gura copilului trebuie curăţată zilnic. Gingiile se şterg cu un tifon îmbibat în apă fiartă şi răcită, răsucit în jurul unui deget. 

Pentru că unghiuţele bebeluşului cresc foarte repede, s-ar putea să fie nevoie să i le tai chiar de două ori pe săptămână. Atât pentru unghiile de la mâini, cât şi pentru cele de la picioare, foloseşte o forfecuţă specială.

Asigură-i un somn sigur!

image


În primele luni de viaţă, există un risc mare de accidente, uneori chiar mortale, de aceea trebuie să iei unele măsuri în acest sens. Până la şase luni, este bine ca sugarul să doarmă în aceeaşi cameră cu părinţii. Este indicat să culci bebeluşul pe o parte, nu pe burtică sau pe spate şi să nu îi pui pernă până la doi ani. Temperatura normală în camera în care doarme copilul trebuie să fie între 18 şi 22 de grade Celsius.

Bebeluşul nu are încă dezvoltate mecanismele de reglare a temperaturii, de aceea nu trebuie să îi fie prea frig sau prea cald. Pătuţul copilului nu trebuie aşezat lângă surse de căldură. Nu-l înfăşa prea strâns, pentru a nu-l supraîncălzi şi aeriseşte camera în care doarme copilul, însă după ce îl duci în altă încăpere. Este interzis fumatul în camera bebeluşului.

Măsurătorile, importante

În primul an de viaţă, este indicat ca vizitele medicale să aibă loc la fiecare două luni în primele şase luni şi la fiecare trei luni după aceea, pentru monitorizarea dezvoltării copilului. În timpul acestor controale, medicul va nota în fişa copilului o serie de măsurători, precum greutatea, lungimea, circumferinţa toracică şi cea craniană. O circumferinţă craniană prea mică poate indica prezenţa microcefaliei (dezvoltare insuficientă a craniului şi a creierului), iar una prea mare poate fi semn de rahitism sau de hidrocefalie (acumulare excesivă de lichid cefalorahidian în cutia craniană).

Specialistul nostru

Dr. Adrian Dumitrescu, medic specialist pediatrie,vicepreşedinte Societatea Română de Homeopatie

 Îngrijirea şi alimentaţia sunt deosebit de importante, atât în primul an de viaţă, cât şi după vârsta de sugar. În ceea ce priveşte alimentaţia, în primul an merită insistat asupra beneficiilor extraordinare pe care le aduce laptele matern. Laptele matern asigură o raţie alimentară echilibrată şi o protecţie antiinfecţioasă şi antialergică deosebită.

În plus, creează o legătură afectivă fundamentală în dezvoltarea psiho-emoţională ulterioară a copilului. Un copil trăieşte mai degrabă într-o stare de transă hipnotică; el este ca un burete care absoarbe tot ce vede şi aude în mediul înconjurător fără să fie conştient. Toate aceste programe pe care le preia în mod automat din mediu, de la televizor şi în special din ceea ce percepe în familie vor fi ulterior reproduse în viaţa de adult în mod inconştient - reflex.

Alăptarea este cea mai sănătoasă

Prin compoziţia sa, laptele natural asigură pe deplin necesităţile nutriţionale ale bebeluşului. Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă ca toţi bebeluşii să fie hrăniţi cu lapte matern în primele şase luni de viaţă. Laptele de mamă conţine anticorpi, asigurând copilului protecţie împotriva infecţiilor sau altor probleme de sănătate, precum astmul şi diabetul.

image

Laptele matern îi oferă copilului toţi nutrienţii  de care are nevoie

Uşor de asimilat, laptele natural îl fereşte pe bebeluş de unele probleme gastrointestinale (diaree şi constipaţie). Nu în ultimul rând, alăptarea este benefică şi pentru proaspăta mămică, pentru că o ajută să se refacă mai repede după naştere (grăbeşte recuperarea uterului şi o ajută pe mamă să scape mai repede de kilogramele în plus) şi contribuie la întărirea relaţiei afective cu copilul.

Atenţie la sterilizarea tetinelor şi biberoanelor!

Dacă mama nu are suficient lapte sau dacă suferă de unele boli (precum TBC pulmonar activ, cancer, afecţiuni psihice grave, scleroză în plăci, insuficienţă renală, infecţie cu HIV), este necesară alimentaţia artificială a bebeluşului. Există numeroase formule de lapte praf, adaptate unor probleme precum intoleranţa la lactoză, iar pentru a o alege pe cea potrivită copilului tău, cere sfatul pediatrului. Pentru a preveni posibile îmbolnăviri ale copilului, respectă cu stricteţe regulile de igienă. Înainte de prima folosire şi după utilizarea lor, biberoanele şi tetinele trebuie sterilizate fie prin fierbere, fie cu ajutorul unor aparate sau cu soluţii speciale.

Când îi dai şi altceva decât lapte?

Pentru un copil alăptat, diversificarea alimentaţiei trebuie să înceapă în jurul vârstei de şase luni, iar pentru un copil hrănit cu lapte praf, la patru luni. Iată câteva sfaturi de care trebuie să ţii cont atunci când vrei să începi diversificarea:

-Introdu-i în dietă alimente noi numai atunci când este în perfectă stare de sănătate. Începe cu un singur aliment, din care îi dai mai întâi doar câteva picături, pentru a-i urmări toleranţa digestivă. Este recomandat să nu insişti cu noul aliment dacă nu îl acceptă de prima dată.

-Alimentele nou introduse trebuie să aibă o consistenţă lichidă sau semisolidă, mai ales până la opt luni. 

-Nu îi da copilului carne de porc sau de oaie până la trei ani, pentru că aparatul lui digestiv nu este pregătit să o digere.

-Dintre făinoase, începe cu cele fără gluten (componentă a grâului care poate avea un efect alergizant pe mucoasa digestivă). Cele mai indicate alimente sunt biscuiţii fără gluten şi făina de orez.

-Prepară brânza în casă (250 ml de lapte de vacă şi două tablete de calciu lactic). De la opt luni, îi poţi da brânză de vaci proaspătă. Nu îi da iaurt cu fructe din comerţ.

image



Cum se aşază corect la sân

În perioada alăptării, este normal ca sânii să curgă (situaţie în care poţi folosi tampoane speciale) sau să devină dureroşi şi tari. Uneori, cauza durerii poate fi poziţionarea incorectă a copilului la sân. Astfel, atunci când micuţul nu este aşezat corect la sân, el va încerca să mestece mamelonul, în încercarea de a trage lapte, ceea ce duce la rănirea sânului. Vei şti dacă îl alăptezi corect atunci când copilul ia în greutate, când  are un aspect sănătos şi atunci când urinează de cel puţin şase ori pe zi.

Cât de des trebuie hrănit?

Frecvenţa cu care este alăptat depinde de vârsta micuţului. Astfel, dacă la început va fi alăptat la două-trei ore, cu timpul, copilul va mânca mai rar. Totuşi, un nou-născut nu trebuie lăsat nemâncat mai mult de cinci ore. După fiecare alăptare, ţine copilul în braţe, cu capul sprijinit de umărul tău, pentru ca el să poată scoate aerul din stomac. În cazul în care este hrănit artificial, aerul din stomac poate fi cauzat de tetine defecte sau de poziţionarea greşită a biberonului. Este posibil ca bebeluşul să regurgiteze până la vârsta de şase luni.  

Copiii cresc în timpul somnului

Somnul este foarte important, pentru că în timpul lui este secretat hormonul de creştere. Un nou-născut doarme în jur de 16 ore pe zi, trezindu-se când îi este foame, când este ud sau când îi este frig ori cald. Este bine să-l „înveţi” pe bebeluş să deosebească ziua de noapte, pentru a-i crea o rutină şi implicit un program de somn. Astfel, ziua lasă-l să doarmă la lumina zilei, iar noaptea stinge lumina sau lasă aprinsă o veioză. Noaptea nu îi încuraja impulsurile de joacă şi fă-i băiţa seara, înainte de culcare.

Specialistul nostru

Dr. Silvia Ionescu, neonatolog

Îngrijirea zilnică a nou-născutului este un proces complex, care contribuie la o bună dezvoltare a acestuia. Primele îngrijiri încep în sala de naştere, în condiţii aseptice şi confort termic. Este indicat ca alimentaţia să se facă la sân încă din primele 4-8 ore de viaţă. Acasă, camera copilului trebuie să fie curată şi aerisită zilnic.

Temperatura camerei trebuie să fie între 19 şi 22 grade Celsius, evitându-se supraîncălzirea. Pătuţul copilului nu trebuie plasat lângă o sursă de încălzire, iar salteaua trebuie să fie tare, fermă şi dreaptă. Poziţia în somn este indicat să fie pe o parte, nu pe spate sau pe burtă. Nu se folosesc pernuţe şi nu se acoperă copilul cu pături groase. Îmbrăcămintea trebuie să fie din fibre naturale sau din bumbac şi să se deschidă la gât şi la umeri.

De ce este importantă vaccinarea

Copilul vine pe lume cu anticorpi primiţi de la mamă, ceea ce îl fereşte de infecţii. Însă, treptat, numărul acestor anticorpi scade. De aceea, copilul trebuie vaccinat, ca să producă propriii anticorpi. Este important de ştiut că vaccinurile se administrează atunci când copilul este sănătos şi că acestea pot da reacţii secundare precum febra. Primele două vaccinuri se fac în maternitate: este vorba despre vaccinul împotriva hepatitei B (se efectuează în primele 24 de ore de la naştere) şi despre vaccinul împotriva tuberculozei (BCG).

image

Dacă micuţul este bolnav, vaccinarea trebuie amânată

La două luni, copilul va face vaccinuri împotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive (DTP), împotriva poliomielitei (VPOT), precum şi a doua doză de vaccin hepatitic B. Urmează rapelurile: la patru luni – VPOT şi DTP, la şase luni – VPOT, DTP şi a treia doză de vaccin hepatitic B, iar la un an – VPOT şi DTP. Între nouă şi 11 luni, se efectuează vaccinul împotriva rujeolei (boală virală care poate da complicaţii pulmonare şi neurologice).

Acestea sunt vaccinurile obligatorii şi gratuite. La recomandarea medicului, îţi poţi vaccina copilul şi împotriva unor boli precum hepatita A, rubeolă, oreion, varicelă, gripă, infecţii cu Haemophilus influenzae (infecţie care poate da pneumonii, meningite sau otite) sau cu pneumococ (Streptococcus Pneumoniae). 

Posibile urgenţe medicale

Supravegherea stării de sănătate a copilului mic este deosebit de importantă. Dacă nu se iau măsuri urgente, în unele situaţii, cum este cea în care face febră, pot apărea complicaţii. Trebuie mers de urgenţă la medic atunci când copilul:

-are febră. Temperatura normală la bebeluşi este între 36 şi 37,2 grade Celsius. În cazul în care temperatura se menţine peste 38 grade Celsius, trebuie să mergeţi la medic, pentru că, în unele cazuri, febra poate fi urmată de convulsii. 

-are diaree şi vărsături. Este posibil ca aceste două simptome să arate că micuţul are gastro-enterită, boală care poate duce la deshidratare.

-plânge şi ţipă îndelung, fără motiv. La copilul mic, aceste manifestări pot ascunde prezenţa unei infecţii la nivelul urechii, care netratată poate duce la pierderea auzului.

-respiră dificil şi tuşeşte. S-ar putea să aibă laringită, boală care se tratează relativ uşor. Totuşi, există forme grave ale acestei boli, care pot duce chiar la deces.

-are respiraţie şuierătoare. Este posibil să aibă astm, boală caracterizată prin inflamaţia căilor respiratorii.
-a înghiţit substanţe toxice.

Sunt urgenţe medicale şi situaţiile în care copilul este în stare de somnolenţă şi nu poate fi trezit, dacă are fontanelele umflate, dacă are scaune cu sânge şi dacă îi apar erupţii.

Specialistul nostru

Dr. Radu Leon George, medic de familie,competenţă în fiziokinetoterapie

În primul an de viaţă, copilul trebuie vaccinat în intervalul 0-7 zile, la 2, 4, 6 şi 12 luni. Este vorba despre o serie de vaccinuri împotriva tuberculozei, difteriei, pertusis, poliomielită, tetanos şi hepatita B, oreion, rujeolă şi rubeolă. Vaccinurile sunt extrem de impotante, pentru că, în primul an, mortalitatea apare în proporţia cea mai mare din cauza acestor afecţiuni, dacă nu este vaccinat.

image
În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite