Celulele stem, tratamentele viitorului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tot mai mulți români se gândesc la sănătatea copiilor lor și aleg să păstreze peste ani celule din cordonul lor ombilical, denumite celule stem. Acestea se pot folosi ca tratament în peste 70 de boli. Află ce sunt celulele stem și care sunt afecţiunile pe care le tratează.

Lunar, peste 300 de românce aleg să păstreze sânge din cordonul ombilical al copilului lor nou-născut.

Acesta conține o cantitate mare de celule stem, denumite și celule primordiale sau suşă, care se pot transforma și înlocui orice altă celulă bolnavă din organism (musculară, osoasă).

Aceste celule se mai păstrează în cantități mici în corpul adulților, în măduva spinării și în sânge. Indiferent dacă sunt extrase la naștere, din cordonul ombilical, sau în timpul vieții adulte, din măduvă, aceste celule se pot reintroduce în corp pentru a înlocui țesuturi bolnave sau necrozate.

Există două variante de transplant: fie celulele stem se folosesc la aceeași persoană, fie pe o altă persoană cu care donatorul este compatibil.

Indicaţii terapeutice

În momentul de față, transplantul de celule stem (înlocuirea celulelor bolnave) se folosește în peste 70 de afecțiuni, majoritatea boli de sânge, cum ar fi leucemii, limfoame sau anemii severe. Lista nu se oprește aici: la nivel internațional, se află în desfășurare o serie de studii, pentru descoperirea altor indicații de tratament.

De exemplu, se testează deja pe pacienți eficiența transplantului de celule stem după un infarct miocardic, atac vascular cerebral sau în cazul diabetului zaharat de tip I (insulino-dependent). În stadiu experimental (fără ca metoda să fi fost testată pe oameni), se află tratamentul cu celule stem al bolilor Alzheimer și Parkinson.


De ce este de preferat sângele placentar?

Celule stem din cordonul ombilical sunt de preferat celor care se extrag de la adulţi, din măduva spinării, din următoarele motive:

-recoltarea nu dăunează nici mamei, nici copilului, în timp ce o extragere a celulelor stem din măduva osoasă la adulţi necesită operaţie;

-sângele placentar conservat este deja testat și gata să fie folosit îndată ce ai nevoie de el; celulele stem din măduvă trebuie întâi extrase și testate, ceea ce întârzie tratamentul;

-în cazul unui transplant de celule stem de la adulţi, donatorul și primitorul trebuie să fie compatibili în proporţie de 83 la sută; în cazul celulelor din cordonul ombilical, compatibilitatea dintre cel care donează și cel care primește trebuie să fie de 67 la sută.

Recoltarea, imediat după naştere

Cea mai simplă metodă de recoltare a unui număr mare de celule stem este la naștere. Doctorul obstetrician poate recolta maximum 150 ml de sânge placentar din cordonul ombilical al copilului. Procedura nu este dureroasă nici pentru mamă, nici pentru nou-născut.

Sângele, recoltat cu instrumente speciale, se transportă în maximum trei zile la banca unde va fi testat, prelucrat și crioconservat.

Celulele sușă din acest sânge vor fi păstrate zeci de ani la temperaturi de minus 160 de grade, până în momentul în care copilul, devenit adult, sau o rudă compatibilă cu el are o afecţiune care necesită transplant
de celule stem.

Sângele recoltat este testat

Sângele recoltat va fi conservat în bănci speciale numai după ce testele succesive arată că este necontaminat. Părinţii pot primi rezultatele analizelor și după două luni de la nașterea copilului.

În aproximativ cinci la sută din cazuri, celule stem recoltate din cordonul ombilical nu pot fi păstrate, fie din cauza unei posibile boli infecţioase a mămicii, fie din cauză că sângele a fost contaminat în timpul transportului.

Specialistul nostru

Dr. Radu Vlădăreanu medic primar obstetrică-ginecologie Tel: 021.314.40.51

Recoltarea sângelui placentar este un act medical extrem de simplu, care poate fi efectuat în orice maternitate, la cererea pacientei. Ca manoperă, necesită alocarea câtorva minute din partea medicului obstetrician. Dacă există o complicaţie în timpul nașterii, acesta va decide anularea recoltării.

Recoltarea de la o pacientă durează 30 de secunde, dacă procedura este executată de către un bun recoltator. În cazul unuia cu mai puţină experienţă, procedura poate dura maximum trei minute. Celulele stem pot fi folosite cu succes la tratarea a peste 70 de boli ce pot apărea de-a lungul vieţii individului, marea lor majoritate fiind boli sanguine.

Peste 2.000 de transplanturi

În lume, au fost efectuate în ultimii 20 de ani peste 2.000 de transplanturi de celule stem proprii, extrase din cordonul ombilical, în cazul unor afecţiuni precum leucemia sau boala Hodgkin.

Transplantul de celule stem proprii a fost deja ”testat” în ţări precum Ungaria, Spania sau Polonia, iar rezultatele sunt promiţătoare. Faţă de un transplant de celule stem (măduvă osoasă) de la un donator, o astfel de intervenţie s-a dovedit în practică mult mai sigură. Procedura elimină un risc important în trans­plantul de ţesut: acela de respingere a grefelor nou introduse în corp.

Acest risc este minim în cazul transplantului de celule stem proprii, deoarece organismul recunoaște deja materia genetică. În România, niciun părinte nu a solicitat, până acum, retragerea din bancă a celulelor stem pentru efectuarea unui transplant, susţin reprezentanţii Agenţiei Naţionale de Transplant.

Dacă vrei să pui celule stem la păstrare...

... Ia legătura cu firma care va face recoltarea cel târziu în săptămâna a 34-a de sarcină. Se fac și excepţii, însă, reprezentanţii companiei  au nevoie de timp să pregătească terenul în spitalul în care vei naște. În momentul de faţă, peste jumătate din medicii obstetricieni români știu să recolteze sânge placentar,  dar este posibil ca medicul tău să aibă nevoie de pregătire, asigurată tot de compania de celule stem. Nu uita, înaintea nașterii, să iei trusa de recoltare cu tine la spital (aceasta ţi se va trimite acasă după semnarea contractului). Contractul prevede ca sângele placentar să fie păstrat, pentru început, timp 20 de ani. Se consideră că, după această perioadă, copilul are dreptul legal de a decide singur prelungirea  contractului.

Metodă și pentru români

Metoda recoltării și conservării de sânge placentar este disponibilă, contra cost,  și în România, de aproape trei ani. Pe piaţă există doar patru companii autorizate de Agenţia Naţională de Transplant, care asigură pregătirea medicilor obstetricieni, trusa de recoltare, transportul sângelui la banca de celule și crioconservarea lor.

În majoritatea cazurilor, celulele sunt conservate în bănci din afara ţării (Slovacia, Ungaria și Polonia). Singura bancă de celule din ţară, Cord Blood Center, se află din acest an, la Cluj-Napoca. Părinţii care nu pot acoperi costurile procesării sângelui placentar îl pot dona acestei bănci, pentru a putea fi folosit în regim public.

În cazul în care copilul se va îmbolnăvi și va avea nevoie de sângele placentar depozitat, firmele de celule stem asigură retragerea și transportul lui.

Celulele stem recoltate la naştere au un risc minim de a fi respinse de organism, în cazul unui transplant.

Specialistul nostru

Dr. Sergiu Habago președintele Eurocord România, Tel: 0264.444.442

Perioada de viabilitate a celulelor stem nu poate fi exact precizată în momentul de faţă. Există studii care arată că aceste celule pot fi conservate timp de 20 de ani, cu menţinerea capacităţii lor de repopulare a măduvei osoase. Peste acest interval nu se pot emite afirmaţii certe, având ca substrat studii medicale, deoarece  nu există un istoric medical în domeniu mai vechi de 20 ani.

Cu toate acestea, faptul că alte celule, spre exemplu spermatozoizii criogenaţi în urmă cu peste 35 ani, și-au păstrat viabilitatea, putem prezice o păstrare a viabilităţii celulelor stem în limite rezonabile cel puţin o durată egală cu cea medie de viaţă a unui om.  Studiile au arătat că, în 20 ani, reducerea de viabilitate a celulelor stem hematopoetice este nesemnificativă.

Anii următori vor confirma această viabilitate de la peste 20 ani la peste 30, 40 ani și așa mai departe.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite