Bolile respiratorii vin odată cu frigul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din cauza temperaturilor scăzute, căile respiratorii devin vulnerabile în faţa bacteriilor şi virusurilor şi, fără să ne dăm seama, ne îmbolnăvim. Netratate, acestea pot duce la complicaţii pe termen lung, care pun în pericol buna funcţionare a aparatului respirator.

Aparatul respirator

Aparatul respirator este alcătuit din organele care asigură mecanismul respiraţiei: ventilaţia pulmonară şi schimbul de gaze de la nivelul alveolelor pulmonare.

Acestea se împart în căile respiratorii superioare (cavităţile nazale şi faringele), cele inferioare (laringe, trahee şi bronhii) şi plămânii (organul principal al aparatului respirator).

Măsuri speciale de protecţie

  • Spaţiile aglomerate trebuie evitate, deoarece facilitează răspândirea virusurilor şi bacteriilor cu transmitere pe cale aeriană.
  • Spală-te frecvent pe mâini, deoarece virusurile şi bacteriile pot trăi, scurte perioade de timp, pe diferite suprafeţe, precum barele din mijloacele de transport sau coşul de cumpărături.
  • Bea ceaiuri călduţe, deoarece, potrivit specialiştilor, cele fierbinţi predispun la cancer de esofag.
  • Izolarea este prima măsură pe care trebuie să o adopţi, atunci când se suspectează o infecţie respiratorie.


În drumul său spre plămâni, aerul traversează căile respiratorii superioare (cavităţile nazale şi faringele) şi pe cele inferioare (laringe, trahee şi bronhii). O primă măsură de a-ţi proteja plămânii de aerul rece este să nu respiri pe gură, ci pe nas, pentru că acesta este special conceput pentru a aduce aerul la o temperatură apropiată de cea a corpului.

Din acest motiv, cavitatea nazală a fost numită  şi „caloriferul corpului”. Însă există situaţii în care cavităţile nazale nu reuşesc să facă faţă temperaturilor sub zero grade Celsius.

În aceste condiţii, la nivelul aparatului respirator se produce o vasoconstricţie, ce face ca secreţiile să stagneze în diferite regiuni ale sistemului respirator, favorizând înmulţirea bacteriilor. În plus, pe fondul alimentaţiei bogate în grăsimi, sistemul imunitar este afectat, iar organismul este vulnerabil în faţa virusurilor şi bacteriilor.

Gripa sezonieră şi cea nouă, la fel de riscante

image

Când tuşeşti, acoperă-ţi gura cu o batistă, pentru a limita răspândirea virusului



Una dintre cele mai frecvente afecţiuni respiratorii în sezonul rece este gripa. Însă, cu toate că suntem în perioada gripei sezoniere care, în fiecare an, produce sute de victime la noi în ţară, atenţia populaţiei este îndreptată acum către noul virus gripal.

Îngrijorarea populaţiei este justificată, în condiţiile în care, la nivel mondial, virusul A(H1N1) a provocat deja peste 5.000 de decese. Virusul gripei noi are în compoziţie: 30 la sută virusul porcin, 30 la sută virusul aviar şi 30 la sută virusul uman, spun specialiştii. Simptomele celor două forme de gripă sunt asemănătoare: febră, tuse şi dureri musculare.

Însă gripa nouă se mai poate manifesta şi prin dureri articulare, cefalee, frisoane, oboseală, precum şi prin vomă sau prin diaree, necaracteristice gripei sezoniere, dar care au fost raportate în unele dintre cazurile recente de infectare cu noul virus.

Care sunt persoanele cele mai vulnerabile

În faţa unei infecţii respiratorii, cei mai vulnerabili sunt copiii, bătrânii şi femeile însărcinate, din cauza sistemului imunitar slăbit, precum şi personalul medical care vine în permanenţă în contact cu bolnavii. Însă, în faţa noului virus gripal, cei mai vulnerabili sunt tinerii cu vârste cuprinse între 20 şi 40 de ani.

image

Specialiştii spun că persoanele din această categorie de vârstă sunt cele mai active şi, implicit, cele mai stresate. Iar stresul este principalul inamic al sistemului natural de apărare a organismului.

Vaccinare contra gripei porcine

image

Campania de vaccinare împotriva gripei noi va începe la 26 noiembrie, iar vaccinul este conceput de Institutul Cantacuzino. Spre deosebire de vaccinurile pentru gripa sezonieră, acestea nu vor fi disponibile în farmacii, ci vor fi repartizate doar de către specialiştii implicaţi în campania de vaccinare gratuită.

Primele 1.300.000 de doze vor fi utilizate pentru vaccinarea personalului medico-sanitar şi pentru cea a elevilor de liceu şi a studenţilor. De asemenea, cu o parte din vaccinuri va fi imunizat şi personalul din cadrul poliţiei de la frontiera cu Ucraina, ţară în care virusul a produs deja decese. Campania de vaccinare contra gripei sezoniere a început deja din luna octombrie.

image

Specialistul nostru
Prof. dr. Adrian Streinu-Cercel


medic primar boli infecţioase Directorul Institutului
de Boli Infecţioase „Prof. Dr. Matei Balş”

Gripa nouă nu este cea mai gravă formă de gripă, ci este patologia cu potenţial sever a acestui sezon. Severitatea provine din faptul că este vorba de un virus nou, care nu a mai fost în circulaţie şi la care nu putem anticipa în totalitate modul în care va evolua.

O ultimă analiză la nivelul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) şi Centrului European de Contol al Bolilor (ECDC), pe baza celor mai noi analize, a redus rata de atac de la 30 la sută la 20 la sută şi, respectiv, indicele de severitate de la peste 2,5 la sută la 1-1,5 la sută.

În cazul în care manifestăm simptome ale infecţiei respiratorii (o aşa-zisă viroză respiratorie), primul lucru pe care trebuie să-l facem este să ne autoizolăm la domiciliu. După aceea, trebuie să sunăm medicul de familie şi să stabilim o vizită la cabinet în afara orelor de program, astfel încât să limităm riscul de contaminare a celor care stau la rând.

Cele mai întâlnite boli respiratorii

image

Radiografia poate arăta care este starea de sănătate a plămânilor


Tusea poate fi semn de bronhopneumonie

Tusea expectorantă şi febra, două simptome specifice gripei, pot ascunde şi o bronho-pneumonie. Aceasta este provocată fie de un virus, fie de o bacterie şi apare mai frecvent la copii şi la bătrâni, din cauza sistemului imunitar slăbit. Boala nu trebuie confundată cu pneumonia, deoarece infecţia se localizează la nivelul bronhiilor şi apare sub forma unor pete pe plămâni.

Faringita, risc de  complicaţii

Dificultatea la înghiţire, febra şi durerea de cap pot anunţa instalarea unei faringite, o infecţie a faringelui produsă de bacteria Streptococcus pyogenes.

Bacteria se transmite prin picături de salivă şi este foarte contagioasă, deoarece rămâne, scurte perioade, pe diferite suprafeţe. Cel mai bun mod de a evita contaminarea este spălatul frecvent pe mâini. Netratată, poate degenera în sinuzită, otită sau, în cele mai grave cazuri, în pneumonie.

Laringita afectează coardele vocale

O altă afecţiune a aparatului respirator, care pune în pericol îndeosebi coardele vocale, este laringita. Aceasta apare din cauza vorbitului timp îndelungat, expunerii la substanţe iritante sau pe fondul refluxului gastroesofagian (acidul gastric din stomac poate inflama laringele).

Principalul semn al instalării laringitei este modificarea vocii. Însă, în cazuri mai complicate, aceasta poate duce chiar la incapacitatea de a mai vorbi.

Tuberculoza se ia prin strănut

image

Stresul, condiţiile precare de igienă, fumatul, consumul exagerat de alcool şi unele boli cronice, de exemplu diabetul, creează terenul favorabil pentru infecţia cu bacilul Koch, responsabil de apariţia tuberculozei.

Denumită şi TBC, aceasta este o afecţiune care se transmite atunci când persoana bolnavă tuşeşte, strănută sau vorbeşte cu „precipitaţii”. În unele cazuri, bacilul, odată contractat, se localizează în plămâni şi devine activ atunci când sistemul imunitar este slăbit.

BPOC  sau boala fumătorului

image

Bronhopneumopatia obstructivă cronică, cunoscută şi sub numele de BPOC,  debutează, în cele mai multe cazuri, cu simptome specifice atât bronşitei cronice, cât şi emfizemului pulmonar (creşterea conţinutului aerian pulmonar).

Se manifestă prin tuse cronică, producţie de spută şi respiraţie îngreunată. Cauza cea mai frecventă a bronhopneumopatiei obstructive cronice este fumatul.

Fumatul creşte riscul de astm

image

Astmul apare din cauza problemelor de la nivelul bronhiilor. Mai exact, crizele de astm se produc atunci când, la nivelul muşchilor care înconjoară bronhiile, se produc contracţii care împiedică fluxul normal al aerului. Suferinzii de astm descriu această stare ca pe o „foame de aer”.

Deşi astmul este o afecţiune care se dobândeşte pe parcursul vieţii, există situaţii în care o persoană se poate naşte cu ea. Mai exact, femeile care fumează în timp ce sunt însărcinate prezintă un risc de până la şase ori mai mare de a naşte un bebeluş bolnav de astm decât nefumătoarele, potrivit cercetătorilor suedezi.

În cazul copiilor femeilor care au fumat pe tot parcursul sarcinii, s-a constatat că riscul de a dezvolta astm era de 23,5 la sută, faţă de 7,7 la sută în cazul copiilor cu mame nefumătoare.

Ştiai că…

… deşi sunt foarte rare, infecţiile respiratorii produse de ciuperci, precum fungii, pot duce la apariţia laringitei, îndeosebi la persoanele cu o imunitate slăbită?

… pneumonia la maturitate poate fi o complicaţie a pojarului şi a varicelei, dacă aceste boli nu au fost dezvoltate în copilărie?

… se estimează că majoritatea pacienţilor cu fibroză chistică (boală congenitală care dă probleme pulmonare severe) mor în prima parte a copilăriei, chiar înainte ca medicul să stabilească diagnosticul?

… bacteria Helicobacter Pylori este asociată şi cu bronşita cronică, nu doar cu probleme gastrointestinale?

image

Specialistul nostru
Dr. Magda Ciobanu


medic specialist pneumolog
Institutul de Pneumologie „Marius Nasta”


Infecţiile tractului respirator (bronşita, traheita, rinita, laringita, pneumonia, bronhopneumonia) sunt cele mai frecvente boli respiratorii din timpul iernii. Ele apar ca urmare a expunerii la aerul rece ambiental, a scăderii imunităţii, a tratamentului incorect sau insuficient al unei viroze, care se suprainfectează, dar şi din cauza creşterii florei microbiene din spaţiile închise.

Aceasta apare în urma diminuării ventilaţiei încăperilor (pentru a se păstra căldura), creşterii numărului persoanelor infectate care transmit diferite tipuri de virusuri şi de bacterii, fumatului în încăperi închise (particulele solide din fumul de tutun fiind bune absorbante pentru germenii patogeni care, astfel, persistă mai mult timp),  şi ca o consecinţă a selecţiei tulpinilor patogene.

În timpul iernii, se pot agrava diversele forme de alergie la acarieni sau/şi mucegaiuri (rinita, astmul alergic), deoarece oamenii petrec mai mult timp în încăperi închise, aerisite şi curăţate deficitar şi cu multă umezeală.

Bine de ştiut

Statisticile arată că 90 la sută din bolnavii de BPOC au fost fumători înrăiţi. 

Cum le combaţi în mod natural

image

Specialiştii recomandă ceaiul călduţ, nu fierbinte



Genţiana reduce inflamaţiile

Genţiana are efect de antibiotic natural şi, de aceea, este recomandată ori de câte ori apar inflamaţii ale mucoasei canalelor bronhice, ale gâtului sau sinusurilor. Încă din prima zi, bea câte două căni de ceai de genţiană (dintr-o linguriţă de plantă la 250 ml de apă).

De asemenea, mai poţi apela şi la ajutorul echi­naceei, care este un excelent întăritor al sistemului imunitar. O poţi folosi preventiv, dar şi de la primele semne de boală. Pentru aceasta, clăteşte-ţi gura cu o jumătate de linguriţă de soluţie de echinaceea fără alcool. Procedeul trebuie repetat din trei în trei ore, timp de maximum o săptămână, până ce simptomele se calmează.

Broccoli protejează plămânii

image

Oamenii de ştiinţă americani de la Universitatea de Medicină „Johns Hopkins” au descoperit că sulforafanul, o substanţă care se găseşte în broccoli, oferă protecţie plămânilor împotriva infecţiilor respiratorii.

Mai exact, sulforafanul intensifică acţiunea unei gene numite NRF2 care, la rândul ei,  este responsabilă de activitatea unei proteine cu rol în îndepărtarea toxinelor şi poluanţilor care afectează celulele.

Potrivit specialiştilor, slaba activitate a genei poate cauza emfizem pulmonar, o boală care apare îndeosebi la persoanele cu sindrom obstructiv pulmonar (micşorarea calibrului bronhiilor). Prin urmare, include în alimentaţie broccoli de cel puţin trei ori pe săptămână, mai ales dacă ai avut probleme cu plămânii.

Sovârful şi salvia facilitează respiraţia

Pentru fluidizarea secreţiilor bronhice, fitoterapeuţii recomandă sovârful, o plantă cu efect puternic dezinfectant şi antispastic al căilor aeriene superioare. Acesta se administrează sub formă de infuzie, care se prepară din două linguriţe de plantă mărunţită la 250 ml de apă fiartă. Amestecul se acoperă zece minute, după care se strecoară.

Se pot bea până la trei căni de ceai pe zi. Pe de altă parte, salvia, folosită sub formă de pulbere, este un remediu natural eficient în reducerea secreţiilor în exces de la nivelul căilor respiratorii, având totodată şi un efect antiinfecţios.

Fitoterapeuţii spun că pulberea de salvie trebuie măcinată chiar în momentul în care urmează să fie folosită, deoarece, în caz contrar, uleiurile volatile se evaporă. Timp de o lună, bolnavul de astm trebuie să-şi pună sub limbă câte un vârf de cuţit de pulbere de salvie, de patru ori pe zi.

Eucaliptul calmează durerile de gât

Ceaiul de eucalipt este un remediu foarte bun pentru durerile în gât. Infuzia se prepară dintr-un litru de apă şi un pumn de frunze de eucalipt. Se îndulceşte cu miere de albine. Se beau câte trei căni de ceai pe zi. Tot în combinaţie cu mierea, se poate folosi şi cimbrul. Mierea este recunoscută pentru efectul său antiinflamator şi, de aceea, ameliorează în scurt timp răguşeala.

Aşa poţi grăbi vindecarea!

  • Nu fuma şi evită fumatul pasiv. Fumul de ţigară este un bun absorbant pentru germenii patogeni.
  • Pune comprese calde pe piept şi pe spate înainte de culcare, ca să reduci inflamaţia în cazul afecţiunilor pulmonare. Înainte însă, unge pieptul cu ulei de mentă, deoarece are efect răcoritor.
  • Aeriseşte camera timp de 20 de minute, înainte de a merge la culcare.
  • Evită alimentele care produc mucus, precum produsele lactate, zahărul şi făina de grâu. De asemenea, nu mânca alimente care produc gaze, precum fasole, varză, mazăre sau conopidă.


Răguşeala poate ascunde cancer

Specialiştii atenţionează că, în situaţia în care răguşeala persistă mai mult de trei săptămâni, este recomandat un consult specializat ORL. Cei mai susceptibili de cancer sunt adulţii trecuţi de 30 de ani, care fumează un pachet de ţigări pe zi.

Un risc crescut au şi persoanele care lucrează într-un mediu în care se fumează.  Potrivit specialiştilor, cancerul laringian descoperit în faze incipiente poate fi tratat, prin extirparea unei părţi din laringe.

De multe ori, cancerul este depistat în faze avansate, deoarece simptomele apar doar atunci când tumorile sunt mari: coardele vocale se mişcă greu, respiraţia este dificilă, iar vocea răguşită.

image

Specialistul nostru
Dr. Ruxandra Constantina


medic de familie competenţă apifitoterapie

Tratamentul fitoterapeutic al afecţiunilor respiratorii cuprinde plante cu acţiune dezinfectantă la nivelul căilor respiratorii, emolientă şi fluidifiantă a secreţiilor bronhice şi cu efect de calmare a tusei. Una dintre plantele care calmează tusea seacă şi au efect emolient, antispastic bronhic şi antibiotic este scaiul vânăt.

Acesta se foloseşte sub formă de decoct, care se prepară dintr-o linguriţă de plantă uscată şi o cană de apă. Amestecul se fierbe 10 minute. Se recomandă doar câte trei linguri de ceai, de 2-3 ori pe zi. O altă plantă folositoare este lumânărica, din care se prepară o infuzie. De asemenea, de ajutor este şi podbalul, o plantă ce poate fi cumpărată de la PLAFAR. Infuzia se prepară dintr-o linguriţă de podbal şi o cană de apă.

Ceaiul se îndulceşte cu miere de albine, care are efect antimicrobian, antiinflamator, calmant şi expectorant. Se mai recomandă şi siropul de ceapă. Astfel, timp de 10-15 minute, se fierbe o ceapă albă mare, în jumătate de litru apă, până când conţinutul scade la jumătate.

image
În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite