Adio, celulită !

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sedentarismul, alimentaţia dezechilibrată, fluctuaţiile hormonale, care apar în diferite etape ale vieţii, şi predispoziţia genetică determină apariţia celulitei. Aceasta afectează o femeie din opt şi un bărbat din zece.

Oproblemă estetică, dar şi medicală, celulita este un depozit de grăsime ce forţează până la rupere fibrele de colagen şi de elastină de sub piele şi dă aspectul de coajă de portocală.

În mod normal, corpul îşi face rezerve de grăsime, pe care le depune în cel mai profund strat al pielii (hipoderma), pentru a le folosi în condiţii speciale: efort intens, lipsă de hrană, graviditate sau alăptare. Dar, când aceste rezerve nu se consumă, apare retenţia de apă şi mărirea celulelor adipoase în volum.

De aceea, grăsimea acumulată străbate şi al doilea strat al pielii, „derma“, unde se află fibrele de colagen, de elastină şi de reticulină. Efectul vizibil imediat la nivelul pielii este aspectul de „coajă de portocală“ produs de faptul că celulele grase supradimensionate nu mai încap între fibrele de colagen şi de elastină ce susţin pielea. Forţând ţesuturile din jur, grăsimea încearcă să-şi facă loc, producând denivelări vizibile la nivelul pielii.

Ascunde tulburări metabolice

Fluctuaţiile hormonale normale produse de maturizarea sexuală, de ciclul menstrual, de graviditate, de alăptare şi de procesul de îmbătrânire favorizează apariţia celulitei. Totuşi, pe lângă aceste cauze ce nu pot fi controlate, la apariţia celulitei contribuie şi tulburările metabolice.

Digestia proastă şi disfuncţiile hepatice pot duce la o supraîncărcare a celulelor din ţesutul subcutanat cu grăsimi, sare şi cu apă, umflându-le. Prin urmare, spaţiul dintre celule se reduce, circulaţia sanguină devine dificilă, iar transportul toxinelor şi curăţarea organismului se fac mai lent şi doar parţial.

Ca să se apere de efectul nociv al reziduurilor care circulă prin organism împreună cu sângele, corpul le „ascunde“ pe acestea în grăsime, sporind astfel inflamarea celulelor adipoase.

Cauzele necesită corectare

image

Cu cât ţesutul celulitic este mai gros şi mai extins, cu atât tulburările metabolice sunt mai grave, iar corectarea cauzelor devine imperativă.

Disfuncţiile ovariene, dereglările apărute din cauza folosirii contraceptivelor, circulaţia deficitară (capilară, venoasă, limfatică), constipaţia cronică, diabetul, hipotiroidismul şi tulburările nervoase, de tipul anorexiei şi bulimiei, sunt factori care influenţează apariţia celulitei.


Depozitele de grăsime sunt un factor de risc pentru diabet, deoarece dereglează reacţia la insulină.

Eficient

Renunţarea la vicii, cum este şi fumatul, te ajută în lupta cu celulita.

Risc de eczeme

Aceste probleme ale pielii apar des la persoanele cu celulită în grad avansat.

Explicaţia fenomenului constă în faptul că circulaţia sanguină periferică este deficitară la aceşti indivizi, ceea ce conduce la cianoza ţesuturilor, care nu sunt hrănite corect de fluxul de sânge.

Din acest motiv, la suprafaţa tegumentului care acoperă stratul celulitic apar ulceraţii. Acestea, plus alte leziuni, fac  pielea vulnerabilă la infecţii şi sensibilă la apariţia eczemelor.

Produce vergeturi

image

Vergeturile se  formează şi de la creşterile  bruşte în înălţime

Pentru că forţează pielea, celulita produce vergeturi. Acestea sunt leziuni cauzate de ruperea fibrelor de colagen din piele şi au un aspect alb-sidefiu, sau roz-violaceu.

Prin procedee cosmetice profesionale şi cu ajutorul medicinii estetice, vergeturile pot fi atenuate. De obicei sunt afectate coapsele, fesele şi abdomenul. Tratamentul cu laser ori cu ultrasunete, operaţiile estetice, tratamentele corporale cu produse care conţin ingrediente ce refac ţesuturile se află printre puţinele metode eficiente de atenuare a vergeturilor.

În stadiile avansate de celulită apar dureri la nivelul ţesuturilor afectate

Limfa leneşă, factor de risc

Când stilul nostru de viaţă este sedentar, circulaţia limfatică, cea care drenează organismul, este îngreunată, la fel ca şi circulaţia sângelui. Acest lucru determină înmulţirea celulelor grase şi creşterea nivelului de lichide din organism.

Toxinele rezultate din arderile intracelulare, dar şi din metabolizarea aditivilor alimentari, conservanţilor şi alcoolului rămân pentru mai multă vreme „captive“ în celulele grase subcutanate şi le măresc diametrul.

Tipuri de celulită

image

Celulita moale se depune pe zonele care nu sunt foarte bine tonifiate: fese, pulpa superioară şi uneori pe gambă. Este specifică sedentarilor şi celor care au retenţie de apă.

Celulita fibroasă se simte la atingere sub formă de  noduli duri, fără a fi necesară ciupirea pielii. Acest tip de celulită se formează în timp îndelungat şi se elimină greu. Localizarea ei este cu precădere în zona coapselor.

Celulita edematoasă are aspectul unor valuri de grăsime, cu noduli tremurând la mişcare.

Celulita mixtă este o combinaţie între primele trei forme de celulită şi nu poate fi învinsă fără o reglare metabolică a organismului şi nici în absenţa unei cure de detoxifiere.

Ştiai că...

... deşi este un depozit de grăsime, celulita nu apare doar la persoanele supraponderale sau obeze. Cu ea se confruntă în egală măsură şi persoanele slabe care prezintă factori de risc (sedentarism, fumat, predispoziţie genetică).

... termenul de celulită denumeşte două afecţiuni care nu au nicio legătură între ele: celulita estetică sau comună este Caracterizată prin depunerea de grăsime subcutanată, iar  celulita infecţioasă, care se prezintă sub forma unor porţiuni de piele umflată, roşie şi moale la atingere, este o boală ce poate fi letală.

Aşa tratezi celulita!

Indiferent de tipul ei, moale (adipoasă), fibroasă, edematoasă sau mixtă, celulita trebuie tratată holistic: atât la exterior, cât şi la interior.

Orice program anticelulitic trebuie să includă trei abordări: folosirea cremelor speciale şi a aparatelor care permit remodelarea corporală, alcătuirea unei diete adecvate şi unui program de exerciţii fizice. În cazurile grave, se impune folosirea tehnicilor chirurgicale.

Pentru a obţine efectele scontate, atunci când începi un astfel de program trebuie să dai dovadă de perseverenţă şi de răbdare. Combaterea celulitei nu se poate face într-un timp mai scurt de trei luni de zile, avertizează specialiştii.

Slăbire în 4 paşi

image

Împachetările cu alge cresc elasticitatea pielii


1
Un program complet de combatere a celulitei, în patru paşi, este conceput prin combinarea mai multor terapii. Primul pas este Guaranine Body Wrap,  o împachetare cu alge mărunţite, urmată de un masaj cu uleiuri esenţiale.

Concentratul de guarana, împachetarea cu alge şi masajul cu uleiuri esenţiale diminuează depozitele adipoase, combat retenţia de apă şi ajută la evacuarea toxinelor. Grăsimile sunt transformate în energie, circulaţia sanguină este activată, iar pielea îşi recapătă fermitatea şi elasticitatea.

2 Pasul doi este Anticellulite Vacuum Massage, ce presupune masajul profund al ţesutului adipos cu un aparat special. Acesta este un dispozitiv cu role, care se aplică pe piele şi creează senzaţia de aspiraţie.

Efectele constau în stimularea circulaţiei sangvine şi limfatice şi în eliminarea lichidelor şi toxinelor din corp. Depozitele adipoase scad în centimetri, se elimină toxinele şi sunt înlăturate blocajele limfatice.

3 Pasul trei este Seaweed Body Wrap, o împachetare cu alge şi cu nămol de la Marea Moartă, cu efect detoxifiant şi nutritiv pentru epidermă.

4 Ultimul pas este hidroterapia  care foloseşte aburul, hidromasajul cu apă care conţine vitamine şi uleiuri esenţiale şi hidromasajul cu duşuri. După ce sunt parcurşi cei patru paşi, se impune şi consilierea în privinţa unei diete potrivite pentru tine.

Apa masează corpul, produce drenaj limfatic şi relaxează întregul organism.

Masajul, bun pentru circulaţie

image

Masajul anticelulitic este mai dur decât alte tipuri de masaj, pentru că trebuie să  ajungă în profunzimea ţesutului. În timpul procedurii se doreşte intensificarea circulaţiei sanguine, iar, dacă se foloseşte şi o cremă anticelulitică, rezultatele sunt îmbunătăţite.

În cazul celulitei severe, masajul este dureros şi dificil de efectuat, iar rezultatele apar mai greu. O alternativă la masajul anticelulitic manual este folosirea vacuumului. Pentru rezultate bune sunt necesare până la şase şedinţe cu vacuumul, la intervale regulate. O şedinţă cu vacuumul durează 35 de minute, timp în care se realizează un masaj general al corpului, cu accent pe zonele cu probleme: coapse, fese, abdomen şi talie.

Împachetări

Algele, bogate în vitamine şi oligoelemente, conţin iod, care favorizează slăbirea.

Talasoterapia

Talasoterapia aplică în scop terapeutic proprietăţile specifice apei mării, nămolului şi algelor marine.  Pentru că pielea este permeabilă, microelementele din mediul marin (în special ionii de calciu, magneziu, potasiu şi de iod) pătrund în ţesuturi, mai ales când temperatura apei este mai ridicată decât cea a corpului. În acest fel o hrănesc, îi sporesc rezistenţa şi îi îmbunătăţesc aspectul.

În centrele de talasoterapie dotate cu piscine cu apă de mare încălzită, se poate face gimnastică acvatică, se pot aplica diferite cataplasme cu alge sau împachetări cu nămol, toate cu efect anticelulitic. Centre de talasoterapie (deschise tot timpul anului) se află la Mangalia şi la Eforie.

image

Specialistul nostru


Mihaela Şerban
estetician

image

Un astfel de program complet anticelulită poate fi realizat la centrul EdenSpa din Bucureşti


Împachetările şi electrostimularea sunt cele mai frecvente proceduri efectuate în saloane pentru reducerea celulitei. Comparativ cu sauna, termocuverta şi cu sauna la infraroşii, care acţionează prin utilizarea căldurii, şi împachetările, care se bazează pe puterea reducătoare a ingredientelor din pasta pentru împachetări, electrostimularea este cea mai eficientă.

Acest lucru se întâmplă deoarece contracţia musculară din timpul electrostimulării este similară cu cea din timpul exerciţiului fizic. Avantajele electrostimulării constau în timpul mai scurt în care se obţin contracţiile aceloraşi grupe musculare pe care le-aţi lucra prin exerciţiu fizic normal, dar şi în faptul că este o metodă comodă de slăbire, fără efort.

Cosmetice care te ajută

Produsele de îngrijire destinate reducerii stratului celulitic sunt comercializate sub formă de creme, uleiuri sau de geluri. Sunt eficiente datorită ingredientelor antioxidante, ce accelerează arderile. Producătorii de cosmetice folosesc şi ingrediente revulsive, cu efect de sporire a microcirculaţiei locale şi de „încălzire“ a ţesuturilor, accelerând astfel efectul de topire a grăsimii. În plus, ele favorizează refacerea fibrelor de colagen distruse de mărirea în volum a celulelor adipoase. Masajul contribuie la recâştigarea elasticităţii pielii.

Poţi folosi un ulei de corp pe bază de coriandru, cu proprietăţi hidratante, preţ: 50 de lei (1) sau gelul-cremă cu guarana, un agent lipolitic recunoscut, preţ: 90 lei, ambele de la Korres (2). Un produs de masaj pentru fermitate şi pentru reducerea celulitei este şi uleiul cu muşcată şi grepfrut pentru stimularea sistemului limfatic şi pentru eliminarea toxinelor, tot de la Korres (3), preţ: 70 lei. Masajul pielii se poate face cu o perie similară celei de la Oriflame (4), preţ: 35,99 lei.

> Pentru folosire zilnică
Specialiştii spun că produsele care stimulează circulaţia şi atenuează treptat celulita trebuie folosite zilnic. Poţi alege laptele hidroactiv cu extract de iederă de la Gerovital Plant (5) preţ: 14,46 lei, gelul anticelulitic de la Oriflame (6), preţ: 37,99 lei,  laptele de corp Gerovital Plant Forte (7), preţ: 48,20 lei, pentru celulita avansată, sau laptele restructurant anticelulitic Aslavital (8), preţ: 32,13 lei. Bogată în antioxidanţi şi recunoscută pentru efectul lipolitic este cafeaua, ingredient care stă la baza gelului Laser Perfect Slim de la L’Oreal (9) preţ: 61,79 lei. Tot extractul de cafea stă la baza cremei de corp pentru fermitate de la Garnier (10), preţ: 14,39 lei.

Un alt produs care mizează pe efectul detoxifiant al antioxidanţilor este crema anticelulitică Gerocossen, pe bază de ceai verde (11), preţ: 11,14 lei. O cremă pentru întreţinerea fermităţii pielii este şi Nivea Good-bye Cellulite (12), preţ: 38,46 lei. Exclusiv în farmacii, găseşti produsul pentru piele alergică de la Eucerin (13),  cu o concentraţie mare de vitamina E, ce reface pielea, dar şi serul Elancyl Cellu Reverse (14), preţ: 150 lei. Suplimentele nutritive pot fi utile în tratarea celulitei. Un astfel de produs este suplimentul alimentar „Bio-CLA Booster” de la Pharma Nord (15), preţ: 45 lei.

Aceste cosmetice se pot aplica acasă folosind tehnici de masaj care să le sporească efectele. În salon, poţi opta pentru împachetările pe bază de alge sau de cafeină. Acestea au efect de gomaj şi reprezintă tehnici adjuvante în tratamentul celulitei.

image



Util

Căldura favorizează pătrunderea ingredientelor anticelulitice în piele.

image

Tratament injectabil

Mezoterapia  este o tehnică folosită în estetică, ce presupune injectarea locală în stratul de sub piele a unor produşi care să contracareze mecanismele de producere a celulitei.

De obicei, sunt utilizate substanţe vasodilatatoare, antiinflamatoare, relaxante musculare, enzime proteolitice şi anestezice. După procedură pot apărea mici vânătăi  în zona tratată. Injecţiile trebuie repetate pentru a îmbunătăţi aspectul pielii. Eficienţa lor este scăzută dacă nu sunt combinate cu un regim alimentar adecvat sau cu sport.

Aparate pentru remodelare

Electrostimularea este o procedură comodă, prin care sunt antrenaţi muşchii (se contractă şi se relaxează), la comanda unor impulsuri electrice receptate prin intermediul unor electrozi fixaţi pe piele. Efectul este de tonifiere musculară, de reducere a stratului de celulită prin creşterea masei musculare şi de remodelare corporală .

image

Dermocell remodelează corpul prin masaj. Vei purta un costum special pentru a-ţi proteja tegumentul, iar esteticianul va masa zonele care necesită tratament cu dispozitive speciale, exercitând presiune asupra

image

ţesuturilor. După procedură, sângele va circula mai intens prin ţesuturi. În plus, grăsimea subcutanată, apa şi toxinele pe care corpul tău le-a reţinut se deblochează sub acţiunea Dermocell, iar nodulii celulitici sunt atenuaţi.

Thermage este un aparat care sculptează corpul folosind radiofrecvenţa. Bazat pe o tehnologie NASA, acţionează prin încălzirea dermului şi a subdermului, adică a spaţiilor de localizare a celulitei, sculptând zona afectată. Undele radio pătrund în piele printr-un principiu similar curentului electric şi cresc temperatura dermului, stimulând în acest fel producerea de colagen. Producătorii aparatului susţin că este necesară o singură şedinţă pentru efecte care durează ani de zile.

image

Specialistul nostru


Sorina Bratu
estetician

Aparatul Dermocell este indicat pentru toate tipurile de celulită, inclusiv pentru stadiul IV, cel mai greu de eliminat. Principiul pe care funcţionează aparatul este masajul transdermic cu role mobile, ce acţionează linear şi perpendicular pe zona tratată, cu un flux de aspiraţie continuu şi cu volum reglabil.

Deşi fluxul aspiraţiei este mărit (comparativ cu metodele clasice de vacuum), presiunea aplicată pe piele este redusă, iar tegumentul nu este agresat, de aceea nu apar vânătăi. Masajul transdermic generează o accelerare a circulaţiei sanguine şi limfatice, retenţia de apă şi de toxine este redusă la maximum, iar drenajul limfatic este accelerat. Masajul cu Dermocell trebuie să dureze în jur de 30 de minute şi costă în jur de 75 de lei, fiind recomandat de trei ori pe săptămână.

Dieta completează procedurile

Atunci când vrei să învingi celulita nu te poţi baza doar pe folosirea produselor cosmetice speciale şi nici pe folosirea tehnologiilor din saloanele de înfrumuseţare. Dieta, ca şi sportul, contează!

image

Verdeţurile conţin enzime care ajută la purificarea corpului



De bază sunt alimentele bogate în fibre, proteine şi în minerale şi sărace în glucide rafinate şi în grăsimi. Alcoolul trebuie exclus din orice dietă anticelulitică, iar antioxidanţii şi enzimele digestive, din fructele şi din legumele proaspete sau din suplimentele alimentare trebuie să devină obişnuinţă.

> Plante cu efect detoxifiant
Dieta alimentară trebuie completată cu ceaiuri din plante, care au rol detoxifiant. Cozile de cireşe, anghinarea, socul, feniculul, ceaiul verde şi păpădia, folosite în ceaiuri, sunt plante care, datorită principiilor active, acţionează inclusiv la nivel hepatic, ajutând la curăţarea organismului. Cu un puternic efect antioxidant este soia, plantă ce sporeşte aportul de enzime necesare digestiei şi, de asemenea, reduce nivelul colesterolului rău.

> Cure cu vegetale, nu mai mult de 5 zile
Dacă vei alege o cură de detoxifiere bazată exclusiv pe legume, fructe, sucuri naturale şi pe ceaiuri îţi vei purifica organismul iar reducerea celulitei va fi evidentă. Totuşi, nu este bine să exagerezi.

Specialiştii spun că nu este recomandat să ţii un astfel de regim pentru mai mult de cinci zile succesive. O alimentaţie anticelulitică sănătoasă ar trebui să conţină 75 la sută legume şi fructe, iar restul alimentelor din dietă pot fi: peşte, carne slabă şi ou, în cantităţi moderate.

> Atenţie la colesterol!
Colesterolul, care se produce în ficat, este util organismului dacă se păstrează în limite normale, iar alimentaţia este metoda prin care îi poţi controla  nivelul. Dieta bogată în acizi graşi esenţiali (care se găsesc în uleiul de măsline ori de porumb, în avocado, somon, sardine, fistic şi în nuci scade nivelul colesterolului „rău“ din sânge, iar efectul secundar constă şi în scăderea depozitelor de grăsime.

Suplimentele sunt utile

image

Este de preferat să consumi alimente bogate în vitamine şi în minerale, care purifică organismul şi îl reechilibrează.

Administrarea de vitamine, ca vitamina C, A, E şi cele din complexul B, alături de minerale ca seleniu, zinc, cupru, calciu, magneziu şi iod, îmbunătăţeşte reacţiile metabolice şi normalizează arderile din organism. În plus, vitaminele şi mineralele ajută la redobândirea unui aspect plăcut al pielii afectate de celulită, contribuind la fortificarea fibrelor de colagen din stratul profund al pielii.

De evitat

Dulciurile  cresc nivelul  insulinei şi sporesc depozitele adipoase.

Mişcare, cu fiecare ocazie

Nu poţi ajunge la sală şi nici nu îţi poţi rupe trei ore pe săptămână pentru efort fizic? Atunci foloseşte orice alt prilej pentru a-ţi pune muşchii în mişcare şi pentru a „arde“ ţesutul gras. O soluţie este să renunţi la deplasarea cu liftul şi să urci întotdeauna pe scări, indiferent de locul în care te-ai afla.

Urcatul scărilor tonifiază musculatura picioarelor şi te ajută în lupta cu celulita. Dacă ai copii, nu te da în lături de la joaca prin parc. Aleargă împreună cu ei, mergi pe role şi fă plimbări lungi atunci când ai ocazia. În acest fel economiseşti timp şi câştigi sănătate, fără să îţi neglijezi familia.

Pentru că dizolvarea grăsimilor şi remodelarea structurii ţesutului subcutanat este un proces lent, înarmează-te cu răbdare!

Sportul amplifică rezultatele

image

Înlocuirea celulelor de ţesut adipos cu muşchi este importantă pentru că, astfel, se menţine tonicitatea pielii şi este forţată topirea celulelor grase care alcătuiesc depozitul celulitic. Cele mai eficiente forme de mişcare pentru combaterea celulitei sunt alergarea, mersul pe bicicletă, flexările, săritul coardei şi unele exerciţii care se pot face la sală, sub îndrumarea unui antrenor de fitness.

Specialiştii spun că este suficientă câte o oră de sport, de trei ori pe săptămână, pentru a combate celulita şi pentru a menţine pielea frumoasă, fără aspectul dizgraţios de coajă de portocală.

Exerciţiile cu greutăţi, dar şi cele Pilates (care tonifică muşchii) contribuie la arderea depozitelor de grăsime.

Chirurgia, pentru formele grave

Acolo unde nu funcţionează alte metode (când celulita este într-un stadiu avansat), se poate folosi lipoaspiraţia. Această procedură constă în extragerea grăsimii situate sub piele.

Prin incizii foarte fine se scoate grăsimea cu ajutorul unor tuburi conectate la un aspirator. Metoda dă rezultate foarte bune, dar pentru obţinerea unui efect optim este necesară menţinerea cu sport şi dietă. Altfel, în cazul unei creşteri în greutate, celulele grase vor migra în locurile din care s-a făcut lipoaspiraţia.

image

Specialistul nostru


Livia Nena
biolog nutriţionist

Pentru persoanele care au celulită, sau care sunt predispuse să dezvolte celulită este recomandată o dietă lactovegetariană, bazată pe consumul fructelor de sezon şi legumelor. Salatele verzi, ce conţin principii bioactive cum ar fi clorofila, vitamina C şi multe minerale, nu trebuie să lipsească.

Sunt recomandate lactatele degresate: iaurturi, lapte bătut şi brânză de vaci. Alimentele care trebuie evitate sunt: carnea de porc, grăsimile animale, mezelurile, alimentele foarte sărate şi afumate, dulciurile şi alcoolul. Mesele nu trebuie să fie luate la ore târzii, seara, iar dieta se poate completa cu suplimente pe bază de vitaminele E şi C.

În lume

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite