Ce deosebeste si ce aseamana Osetia de Sud si Kosovo

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Actiunea militara a Georgiei în Osetia de Sud a fost folosita drept pretext de Rusia pentru a arata lumii întregi care este puterea ei. Mai mult, Moscova a vrut sa demonstreze ca presiunile

Actiunea militara a Georgiei în Osetia de Sud a fost folosita drept pretext de Rusia pentru a arata lumii întregi care este puterea ei. Mai mult, Moscova a vrut sa demonstreze ca presiunile Vestului nu o vor împiedica sa îsi mentina controlul asupra vecinilor.

Guvernul de la Moscova a subliniat de multe ori asemanarea dintre Kosovo si Osetia de Sud. Atunci când Kosovo si-a declarat independenta în urma cu sase luni, presedintele rus de la acea vreme, Vladimir Putin, a sustinut ca acest gest va încuraja Osetia de Sud, cât si alte regiuni separatiste din lume. Mai recent, s-au facut paralele între actiunile militare ale Rusiei în Georgia din aceasta luna si campania de bombardamente NATO asupra Serbiei în anii 1998-99.

Cele doua situatii, desi asemanatoare în unele puncte, sunt fundamental diferite acolo unde conteaza: în implicat iile lor pentru viitorul relatiilor internationale.

Doua conflicte, mai multe interese

Mai interesanta este comparat ia între cele doua confl icte, care evidentiaza similaritat i, dar si diferente în câteva probleme-cheie.

În ceea ce priveste actiunea militara, în perioada 1998-1999, fortele NATO au bombardat Iugoslavia cu scopul de a constrânge Serbia sa-si retraga fortele din Kosovo si sa se aseze la masa negocierilor. Ca rezultat, sute de civili au fost omorâti.

Pe de alta parte, în 2008, for- tele militare rusesti au bombardat Georgia pentru a obliga trupele georgiene - trimise sa recucereasca prin forta Osetia de Sud - sa paraseasca provincia; bombardamentele asupra Georgiei au continuat si dupa ce autoritatile de la Tbilisi au declarat ca se retrag din Osetia de Sud, iar fortele rusesti au ocupat o parte a teritoriului georgian. Ca urmare, un numar necunoscut de civili au fost ucisi.

Referitor la statutul celor doua regiuni separatiste, Kosovo este o provincie unde etnicii albanezi sunt majoritari, care a fost de facto independenta si cauta independent a fata de conducerea sârba. Osetia de Sud este o provincie cu populatie majoritara oseta, care a fost de facto independenta începând cu 1992, chiar daca din punct de vedere legal apartinea de teritoriul georgian. Osetia de Sud doreste fi e independen- ta, fi e alipirea la Rusia.

Actiunea militara a NATO în Kosovo a venit pe fondul unor eforturi diplomatice sustinute, care au esuat din cauza cresterii numarului de civili raniti si a deportarilor.

În schimb, factorul care a declansat actiunea militara rusa a fost decizia Georgiei de a ataca si recupera Osetia de Sud. Rusia i-a sustinut multa vreme pe oseti, agravând tensiunile.

În legatura cu obiectivele acestor confl icte, NATO a dorit negocieri care sa conduca la un mandat internat ional pentru Kosovo cu desfasurarea de forte interna- tionale de mentinere a pacii.

Rusia însa a cerut retragerea trupelor georgiene din Osetia de Sud si asumarea unui angajament de catre Georgia ca nu va folosi forta împotriva separatistilor de acolo sau împotriva abhazilor.

Aparent, Rusia vrea sa pedepseasca Georgia si în special pe presedintele georgian Mihail Saakasvili pentru percept ia univoca a administrat iei sale referitoare la Rusia, ca un actor ostil si opresiv si pentru eforturile sale de a adera la NATO.

Despre acuzatiile de crime de razboi se poate spune ca presedintele iugoslav Slobodan Milosevic a luat parte la negocierile în privinta Kosovo si a fost înlaturat de la putere în propria tara în 2000, în urma unor acuzatii de fraudare a alegerilor. Mai târziu a fost arestat si judecat pentru crime de razboi. A murit în 2006, în timpul desfasurarii procesului.

Acuzatiile de genocid în Osetia de Sud si apelul facut de ofi cialii rusi la o investigatie internat ionala ar putea sugera intentia de a-l prezenta pe Saakasvili ca pe un criminal de razboi. Ofi - cia-lii rusi au declarat ca nu pot negocia cu Saakasvili. Georgienii au acuzat si ei atrocitat i comise în primul rând de catre fortele sud-osete.

Diferente majore

Dar poate cea mai mare diferenta între Kosovo si Osetia de Sud este aceasta: În campania din Kosovo a fost vorba în principal despre Kosovo. Atunci, multe tari, inclusiv Rusia, erau unite în cautarea unei solutii. Kosovo a fost un moment-cheie în evolutia erei de dupa Razboiul Rece, iar solutionarea sa este produsul unor ani de confl icte în Balcani si al unor eforturi internationale de a le solutiona.

Confl ictul dintre Georgia si Rusia nu este legat de Osetia de Sud. Provincia separatista si actiunea nechibzuita a Georgiei acolo este pretextul pe care Rusia l-a folosit pentru a-si demonstra puterea vecinilor sai si lumii întregi.

Intrând în razboi cu Georgia, Rusia a vrut sa arate ca presiunile venite din partea SUA, a Uniunii Europene si a Occidentului în general nu o vor împiedica sa-si apere interesele, asa cum le defi neste ea - interese care includ men- tinerea controlului asupra vecinilor.

Din acest motiv, Osetia de Sud este un punct istoric de cotitura, asa cum n-a fost Kosovo. Miza este fortarea tarilor occidentale sa-si reevalueze fundamental interesele, prioritat ile si politicile fata de Rusia si fata de vecinii sai - recunoscând capacitatea foarte limitata si foarte slaba de a afecta calculele si deciziile rusesti.

Olga Oliker este analista de politici internationale la RAND Corporation. Comentariu pentru Radio Europa Libera.

© RFE/RL, Inc.


În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite