Mai atenti la Turcia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vizita presedintelui Turciei a parut mai putin interesanta presei si administratiei române decât cea a presedintelui francez. Si daca n-am avea istorii comune de depanat! |n plus, despre Turcia

Vizita presedintelui Turciei a parut mai putin interesanta presei si administratiei române decât cea a presedintelui francez. Si daca n-am avea istorii comune de depanat! |n plus, despre Turcia zilei se pot spune o gramada de lucruri interesante.

De pilda, cât de avantajoase sunt reformele europeniste pentru miscarea islamist-democrata la putere în Turcia. Presedintele Gul tocmai a semnat o Lege a Fundatiilor, insistent ceruta si de UE, care permite strainilor crearea de fundatii în Turcia, iar minoritatilor religioase non-musulmane sa redobândeasca proprietatile confiscate în trecut de statul turc.

Constitutionalist si laic fervent, presedintele Sezer s-a opus acestei reforme legislative, argumentând ca erodeaza separarea statului turc de religie. Desi adeptii ideii de "club european crestin" nu doresc ca masiva populatie musulmana turca sa fuzioneze cu societatile oricum multiculturale ale Celor 27, islamismul moderat turc joaca deja acasa dupa sistemul democratic din UE.

Este si cazul ridicarii interdictiei valului islamic în universitati - calul de bataie al habotnicilor laicitatii statului turc, civili sau militari. Chiar daca motivarea este doar politica - libertatea de manifestare a religiozitatii -, turcoaicele cu basma din facultati pot deveni un avantaj economic pentru natiune. |ntr-o societate musulmana traditionalista, precum cea anatoliana, posibilitatea de a purta basma în spatiul public universitar le va permite multor fete sa faca studiile superioare care le pot transforma radical viata. |n Iran sunt deja atât de multe absolvente cu batic ca statul machist încearca acum sa salveze pozitia dominanta pentru barbatii ramasi mai slab calificati.

Turcia are o multime de tineri - fata de Occidentul care îmbatrâneste. Cu cât aceasta masiva forta de munca tânara (si relativ ieftina) este si mai scolita, cu atât mai mult va atrage Turcia interesul investitorilor straini. Anul trecut, acestia au pompat 22 miliarde USD într-o economie care are liber în UE. Invers, Turcia, cel mai mare partener extracomunitar al României, a investit aici peste 2 miliarde USD - fara reciprocitate. Destul de des, Turcia emergenta este pusa, dupa cvartetul BRIC, în rând cu Mexic sau Africa de Sud. Iar pentru a convinge si în "bazarele" de firma, Ankara a inventat eticheta "Turquality".

Pe plan extern, Turcia se poarta ca putere regionala care se viseaza si România. Este o partenera esentiala a SUA în Orientul Mijlociu (unde colaboreaza si cu Israelul, si cu Siria sau Iranul), la Marea Neagra sau în Caucaz si Asia Centrala (pâna în Afganistan si Pakistan). Aliatul american a mai înghitit o data în sec când armata turca a intrat în Kurdistanul irakian, singura regiune a Irakului unde SUA nu aveau alte mari probleme.

Apoi, daca la Bucuresti s-a vorbit despre Nabucco, Turcia tocmai a oferit Indiei posibilitatea de a importa hidrocarburi central-asiatice, nu peste Afganistan si Pakistan, ci via Baku-Tbilisi-Ceyhan-Eilat-Ashkelon si Marea Rosie - nici Israelul, nici SUA nu au comentat.

Petre Munteanu este managing editor al FP România

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite