Cum va arata lumea în 2025

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pâna în 2025, mutarea bunastarii dinspre Vest catre Est va fi completa. În plus, marele joc al resurselor energetice, completat cu schimbari demografice si de clima, pune tendintele

Pâna în 2025, mutarea bunastarii dinspre Vest catre Est va fi completa. În plus, marele joc al resurselor energetice, completat cu schimbari demografice si de clima, pune tendintele mondiale în competitie.

Tendintele demografice, factor care genereaza cresterea, se vor schimba pentru diferite parti ale lumii. Prognozele arata ca populatia lumii va creste de la 6,5 miliarde de oameni în 2005 la 8 miliarde în 2025, cu toate efectele pe care cresterea le implica asupra resurselor limitate. China si India vor fi cele mai populate regiuni.

Divindendul demografi c al Chinei va disparea în jurului lui 2015, când va începe îmbatrânirea populatiei, iar strategia de control a populat iei va determina o scadere a productivitatii. În acelasi timp, aproape jumatate din populatia de 1,5 miliarde a Indiei va fi sub vârsta de 30 de ani.

Din punct de vedere demografi c, abilitatea Occidentului de a determina globalizarea va fi limitata de sindromul maturitatii. În 2025, doar 16% din populatia lumii va trai în Occident, în scadere de la 24% în 1980. Cresterea somajului în Occident va înaspri legile muncii, iar intrarea în Occident a muncitorilor necalifi cati din Est va fi mai difi cila. În tarile occidentale sunt asteptate violent e ca rezultat al inegalita- tilor, rasismului si blocarii accesului.

Situatia demografi ca a Rusiei se va înrautati pâna în 2025. Populatia tânara va scadea. Minoritatile musulmane vor avea rate mai mari de fertilitate, iar chinezii turci si imigrantii asiatici vor creste ca numar.

În conditiile unor astfel de schimbari demografi ce, lupta pentru resurse va fi la fel de interesanta. Globalizarea duce la crestere economica globala, care genereaza presiuni asupra resurselor naturale la nivel mondial, între care energia, alimentele si rezervele de apa, crescând în acest fel nivelul competitiei pentru resurse.

Este de asteptat ca pâna în 2025 China sa fi e principala putere militara, cea de-a doua economie a lumii, cel mai mare importator de resurse naturale si cel mai mare poluator al tuturor timpurilor. Aceasta va fi o provocare directa pentru SUA. Întreprinderile de stat vor fi predominante pâna în 2025, iar diversifi carea energiei se va face prin intermediul lor.

Specializarea sectoarelor industriale pentru fi ecare piata emergenta va fi probabil în felul urmator: braziliana - în industria agricola si exploatarea resurselor energetice offshore; rusa - pentru energie si metale; indiana - pentru serviciile IT, domeniile farmaceutic si al constructiilor de masini; si chineza - pentru otel, aparate casnice si echipamente de telecomunicatii.

Rusia, care va fi prinsa între Orientul înfometat de resurse si Occidentul sarac în resurse, îsi va folosi rezervele energetice pentru a-si întari infl uenta, dar ar putea avea de suferit daca se descopera în curând resurse alternative.

Brazilia si Indonezia au potential de dezvoltare, la fel Arabia Saudita si Iranul. Daca resursele alternative sunt descoperite repede, sistemul international ar putea suferi schimbari masive de putere si, în acest fel, va deveni mai instabil.

Autorul este membru al Adunarii Nationale din Pakistan. Fragmente preluate din cotidianul pakistanez "The News".

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite