Vietnamul se ridică la înălţimea Consiliului de Securitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vietnamul a devenit de anul acesta unul dintre cei 10 membri nepermanenţi ai Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite, deschizând o nouă eră pentru diplomaţia de la Hanoi. Relaţiile

Vietnamul a devenit de anul acesta unul dintre cei 10 membri nepermanenţi ai Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite, deschizând o nouă eră pentru diplomaţia de la Hanoi. Relaţiile tensionate cu China, membră permanentă a Consiliului de Securitate al ONU, complică însă misiunea internaţională şi regională a Vietnamului.

Până nu demult complet izolată pe scena internaţională, această ţară asiatică comunistă este acum nerăbdătoare să-şi asume un rol mai larg în lume pentru rezolvarea problemelor regionale şi chiar globale. Deschiderea diplomaţiei de la Hanoi spre exterior este încurajată de o recentă creştere economică accelerată.
Ca urmare a noului său statut, Hanoiul va trebui să cultive - cel puţin doi ani - relaţiile cu cei cinci membri permanenţi şi mai ales cu vecina sa China - notează BBC.

Valuri dinspre China

Departe de negocierile din sediul ONU de la New York, China şi Vietnamul îşi dispută insulele Paracel şi Spratly din Marea Chinei de Sud. Ambele ţări îşi revendică apartenenţa acestor teritorii marine cu un subsol bogat în rezerve de gaz şi petrol. Pe fondul acestei dispute, studenţi şi tineri vietnamezi au protestat în faţa ambasadei chineze de la Hanoi împotriva exerciţiilor navale chineze din apropierea insulelor Paracel, acuzând China de expansionism.

Instabilitatea din regiune şi litigiul sino-vietnamez legat de demarcarea apelor teritoriale a blocat o cooperare, în valoare de 2 miliarde de dolari, între British Petroleum, Conoco Phillips şi compania de stat PetroVietnam - informează Hoovers.com.

Japonia se apropie de Vietnam

Deschiderea fără precedent a Vietnamului către exterior a trezit şi interesul Japoniei, dispusă să investească tot mai mult în fosta colonie franceză, apoi niponă. Tokyo şi Hanoi lucrează împreună pentru a facilita investiţiile firmelor nipone în statul comunist, au anunţat oficiali japonezi, citaţi de AOL News. Ministrul japonez al finanţelor, Fukushiro Nukaga, tocmai s-a întâlnit cu omologul său vietnamez, Vu Van Ninh, pentru a planifica construirea de căi ferate şi alte elemente de infrastructură care ar putea atrage şi mai multe investiţii.

Dacă vreţi să aflaţi mai multe despre aceste subiecte, consultaţi şi:

Asia Times: China, Vietnam churn diplomatic waters

Starbulletin: Vietnam-A mix of old and new. Star-Bulletin writer Helen Alton shares impressions and pictures

Turkish Press.com: Vietnam auto sales nearly double in 2007

Courier-journal.com: Change also bringing prosperity to Vietnam

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite