Veşti rele vin din toată lumea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sistemul de sănătate şi Afganistanul sunt exemple ale modului în care SUA eşuează în rezolvarea miilor de probleme. La scară internaţională, ameninţarea vine de la corupţia şi crima organizată din ţări ca Afganistan, Mexic, Venezuela şi Rusia.

Săptămâna aceasta am reunit un grup interesant de experţi în economie şi politică internaţională, înalţi oficiali din administraţia SUA, reprezentanţi ai ONG-urilor şi şefi ai unor think-tank-uri, precum şi oameni de afaceri şi editori ai principalelor cotidiene şi săptămânale.

Ideea întâlnirii n-a fost atât aceea de a oferi recomandări sau de a se ajunge la o înţelegere, ci mai degrabă de a-i determina să gândească cu voce tare. Ţinând cont de diversitatea grupului şi de varietatea abordărilor, au fost aduse în discuţie multe subiecte importante. A fost o întâlnire fascinantă, greu de rezumat, şi de la care fiecare participant a plecat cu propriile sale concluzii. Aceasta este selecţia mea arbitrară şi incompletă din ceea ce, în opinia mea, păreau să fie cele mai mari probleme:

1) O democraţie americană tot mai ineficientă. Influenţa numeroaselor grupuri de presiune, numărul tot mai mare de probleme şi extrema politizare a dezbaterilor reduc abilitatea superputerii de a acţiona. Sistemul de sănătate, mediul înconjurător şi Afganistanul sunt exemple ale modului în care SUA eşuează în rezolvarea a mii de probleme. Răspunsul un este trecerea la autoritarism, dar ar trebui să fim conştienţi că ne confruntăm cu o problemă majoră care se va înrăutăţi.

2) Crima, securitatea şi corupţia nu sunt probleme localizate. În tot mai multe ţări, un număr mare de oameni nu pot să-şi trăiască viaţa fără teama de a fi jefuiţi sau răpiţi.

Aceasta nu este o problemă care afectează doar statele sărace. Şi mai rău, în multe cazuri, problema avansează acum spre cele mai înalte nivele ale clasei politice.

Această situaţie nu se limitează doar la ţările sărace, ci a început să le afecteze şi pe cele mai dezvoltate. Corupţia şi crima organizată în ţări precum Afganistanul, Mexicul, Venezuela, cele din Balcani şi Rusia ameninţă acum securitatea internaţională. Am atras atenţia asupra acestui lucru de ceva vreme, şi am scris chiar şi o carte despre asta. Dar am observat că este considerată o chestiune importantă de un grup larg de oameni care lucrează într-o varietate de zone din toată lumea.

3) Va fi Europa Atlantida secolului XXI? Potrivit lui Platon, Atlantida a fost o mare putere care „într-o zi şi într-o noapte teribilă" a fost ştearsă de pe hartă. Va dispărea Europa de pe hărţile politice şi economice ale lumii în secolul acesta? Europa se confuntă cu probleme enorme care nu pot fi rezolvate uşor.

Integrarea şi adoptarea unor forme mai eficiente de guvernanţă comunitară, împreună cu şomaj structural şi imigraţie, cât şi competitivitate şi inabilitatea de a acţiona colectiv în lume sunt doar o parte a unei lungi liste de probleme la care europenii trebuie să găsească soluţii.

O dificultate suplimentară este faptul că lumea nu va sta pe margine în timp ce Europa se adună; ci va merge mai departe şi o va lăsa în urmă.

Potrivit unui studiu recent realizat de Uri Dadush de la Carnegie Endowment, în 2050, China, India şi Statele Unite vor fi cele mai mari economii ale lumii, în timp ce poziţia Europei va declina brusc. Un asemenea scenariu poate fi evitat. Doar dacă se schimbă ceva în profunzime, în Europa.

În cadrul întâlnirii de la Washington, am discutat despre multe alte subiecte, iar rezultatul conversaţiilor nu a fost atât de negativ precum cele trei pe care le-am menţionat mai sus. Dar, din nefericire, am petrecut mai mult timp discutând veştile rele decât cele bune. Ce păcat!

Moisés Naím

- Redactor-şef al revistei americane „Foreign Policy" pe care a relansat-o în 2003, pentru a deveni una dintre cele mai citite şi premiate reviste de politică internaţională.
- Fost ministru al Industriilor şi Comerţului în Venezuela şi director executiv al Băncii Mondiale.
- Ultima sa carte, din 2006, este „Ilicit: How Smugglers, Traffickers and Copycats are Hijacking the Global Economy", tradusă deja în 18 limbi.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite