Vânătoare cu drone

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dronă americană, de supraveghere, folosită în timpul  intervenţiilor aliate din Balcani
Dronă americană, de supraveghere, folosită în timpul intervenţiilor aliate din Balcani

Oficiali ai administraţiei Obama au anunţat că un membru al organizaţiei Al-Qaeda care a jucat un rol cheie în organizarea atentatului din 30 decembrie împotriva bazei CIA de la Khost ar fi fost ucis într-un atac cu drone.

Ţinta se numea Hussein al-Yemeni, născut în Yemen şi considerat un important responsabil Al Qaeda din zonele tribale din Pakistan. Pe 8 martie, trei drone au lovit o casă din oraşul Miram Shah, omorând cinci oameni şi rănind alţi patru.

Un expert în contraterorism a confirmat că al-Yemeni stabilise contacte cu mai multe grupări teroriste din Peninsula Arabă, de la Al Qaeda, reţeaua Haqqani, până la talibanii afgani. În Pakistan, al-Yemeni se ocupa de strângerea de fonduri, transmitea mesaje, făcea recrutări, fiind totodată specializat în bombe şi operaţiuni sinucigaşe.

Considerând eliminarea lui al-Yemeni o certitudine, oficialii SUA au mai ţinut să evidenţieze eficienţa campaniei de utilizare a dronelor în eliminarea militanţilor din regiunile tribale ale Pakistanului.

Artileria de tip nou

„Toată lumea ştie că au pierdut lideri, comandanţi, dar şi oameni de legătură sau soldaţi. Locul lor de odihnă, de adăpost şi de antrenament a fost lovit - precum şi bazele în care îşi depozitează armele sau asamblează bombe sinucigaşe.

Rămân foarte periculoşi, deşi au fost serios zdruncinaţi - nu de o singura lovitură riguroasă, ci de o serie de lovituri foarte precise care şi-au atins ţintele cu acurateţe chirurgicală. Dacă aceste locuri greu accesibile şi ostile sunt noul teren de bătălie, atunci dronele sunt artileria acestui nou tip de război", au mai explicat oficialii americani.

Adaptare după Newsweek

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite