VIDEO Iranienii au ieşit din nou în stradă. În manifestaţiile de ieri au fost ucise şapte persoane

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În cea de-a patra zi după ce în Iran a fost anunţată victoria la prezidenţiale a lui Mahmoud Ahmadinejad, protestele continuă. În manifestaţiile de ieri ale opoziţiei au fost ucise şapte persoane. Astăzi, mii de susţinători ai lui Ahmadinejad au ieşit în stradă la Teheran. Principalul său rival, Mir Hossein Moussavi, le-a cerut celor care contestă victoria să nu protesteze, pentru a evita violenţele.

Mai citeşte şi:
VIDEO Teheran: Twitter, mai puternic decât CNN
VIDEO Bastoane şi voturi în Iran
Ahmadinejad: Cine îndrăzneşte să atace Iranul?!
Ahmadinejad recidivează: "Holocaustul, o mare înşelăciune

FP: „Revoluţie de catifea” în Iran?
FP: Oglinzile persane: teocraţie şi democraţie

UPDATE 21.21 Ghidul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, susţine o renumărare parţială a voturilor, dacă este necesară, relatează AFP.

"Dacă examinarea problemelor necesită renumărarea buletinelor din unele urne, acest lucru trebuie făcut în prezenţa reprezentanţilor candidaţilor, pentru ca toată lumea să fie convinsă"
de rezultat, a declarat cea mai înaltă autoritate a statului.
UPDATE 20.08
Departamentul de Stat american a soliciat platformei de socializare Twitter să amânde un upgrade care ar fi întrerupt serviciul în Iran.  Această soliciare ar fi fost adresată pentru a le permite opozanţilor iranieni să îl foloseascăsa şi în în weekend această modalitate de comunicare cu restul lumii.

Pe de altă parte, Reuters afirmă că administratorii Twitter au amânat un upgrade pentru a evita suspendarea serviciilor în Iran marţi, în condiţiile în care protestatarii din republica islamică folosesc platforma de socializare  pentru a-şi coordona manifestaţiile împotriva rezultatelor alegerilor prezidenţiale.

Site-uri precum Twitter sau Facebook au devenit cheie pentru tinerii iranieni din mediul urban, care i se opun preşedintelui Mahmoud Ahmadinejad.
Ahmadinejad l-a înfrânt pe candidatul moderat Mir Hossein Moussavi la alegerile de vineri şi al cărui guvern controlează presa de stat.

UPDATE 19.30 Deşi Moussavi le-a cerut susţinătorilor săi să renunţe la o nouă manifestaţie, "pentru a evita capcana confruntărilor planificate", oamenii s-au strâns la Teheran în acelaşi timp cu o manifestaţie oficială, a anunţat televiziunea de stat iraniană.

"
Corespondenta postului de televiziune Homa Lezgi, care se află la faţa locului, a văzut susţinători ai lui Moussavi reunindu-se (...) şi îndreptându-se spre nord, în direcţia pieţei Vanak", transmite Press TV pe site, reşateaza AFP.

Jurnalista "a văzut apoi, în piaţa Vanak, că mitingul susţinătorilor lui Moussavi s-a transformat într-o manifestaţie de amploare". Participanţii erau îmbrăcaţi în verde, culoarea de campanie a lui Moussavi, şi protestau în linişte.

UPDATE 19.18 Un oficial iranian a declarat că Alegerile din Iran au fost mai democratice decât cele europarlamentarele, informează AFP.

"În Iran există o democraţie. Oamenii au participat. Priviţi europarlamentarele: câţi oameni au participat la ultimele alegeri? Maxim 40%. Ceea ce înseamnă că oamenii sunt sunt mulţumiţi. Vă vine să credeţi că 80% dintre oamenii din Iran  au participat? Este o problemă internă pe care Guvernul şi poporul din Iran trebuie să o rezolve", a spus astăzi viceministrul iranian de externe, Mehdi Safari în cadrul unui interviu acordat postului de radio catolic portughez Renascença, în timpul unei vizite la Lisabona.

UPDATE 17.58 Ministerul iranian de Externe a convocat marţi un diplomat ceh de rang înalt reprezentând Uniunea Europeană, pentru a protesta faţă de declaraţiile europene "intervenţioniste şi insultătoare" despre alegerile din Iran, informează agenţia ISNA, citată de Reuters.

Luni, UE a sporit presiunile asupra Iranului pentru a ceda cererilor opoziţiei de a examina victoria lui Mahmoud Ahmadinejad la alegerile prezidenţiale şi a pune capăt reprimării protestelor.

UPDATE 16.35
Cea mai înaltă instanţă legislativă iraniană a respins marţi o eventuală anulare a alegerilor prezidenţiale controversate care au dus la cele mai mari proteste de stradă de după revoluţia islamică din 1979, dar a anunţat că este dispusă să accepte renumărarea parţială a voturilor, potrivit Reuters.

În ceea ce pare să fie prima concesie făcută de autorităţi, Consiliul Gardienilor Constituţiei, format din 12 membri, a anunţat că este dispus să renumele voturile. Dar a respins cererile reformatorilor privind o anulare a alegerilor de vineri, câştigate detaşat de preşedintele în exerciţiu Mahmoud Ahmadinejad. 

Imagini şocante care redau violenţele de la mitingul de luni de la Teheran

UPDATE 16.02 Candidatul Mir Hossein Moussavi l-a cerut susţinătorilor să nu participe la mitingul planificat la Teheran marţi, relatează Reuters.

"Moussavi le-a cerut susţinătorilor să nu participe la miting, pentru a-şi salva vieţile. Mitingul moderaţilor a fost anulat", a spus purtătorul său de cuvânt.

UPDATE 15.59 Aşa cum făcuseră tinerii din Republica Moldova în urmă cu două luni, manifestanţii iranieni care contestă rezultatul scrutinului prezidenţial au recurs la Twitter pentru a face apel la rezistenţă şi a difuza informaţii despre confruntările cu poliţia şi partizanii lui Mahmoud Ahmadinejad.

Mesaje venite din Iran au fost postate din abundenţă luni pe platforma de microbloguri, în pofida eforturilor autorităţilor de a limita răspândirea informaţiilor legate de manifestaţii. Linkuri spre fotografii în care se afirma că sunt manifestanţi răniţi sau ucişi putea fi găsite de asemenea pe site-ul de socializare, la scurt timp după ce zvonurile despre aceste incidente începuseră să circule.

UPDATE 13.00 Consiliul gardienilor, principalul organism legislativ iranian, a spus că este dispus să numere din nou voturile din alegerile prezidenţiale, câştigate de preşedintele Mahmoud Ahmadinejad. Consiliul a spus că s-ar putea ajunge la modificarea rezultatelor.

UPDATE 12.40 Puterea iraniană a lansat un apel la o contramanifestaţie astăzi, la ora locală 16.00 (11.30 GMT), la Teheran, în piaţa Vali Asr, cu oră înaintea manifestaţiei în favoarea fostului candidat Mir Hossein Moussavi.

Consiliul de coordonare a propagandei islamice, un organ oficial al republicii islamice ce depinde de ghidul suprem ayatollahul Ali Khamenei, cere "tuturor păturilor societăţii să participe la această manifestaţie" pentru a protesta împotriva tulburărilor din ultimele zile.

UPDATE 12.20 Martori oculari au anunţat că mai multe oraşe din Iran, printre care Machhad, Shiraz şi Ispahan, sunt atinse de valul de manifestaţii împotriva realegerii preşedintelui Mahmoud Ahmadinejad. Protestele sunt în general paşnice, însă s-au produs şi incidente, iar manifestanţii sunt supravegheaţi de un număr mare de forţe de ordine.

UPDATE 9.50 
Moussavi cheamă la o manifestaţie "calmă şi paşnică" marţi la Teheran. Susţinătorii lui Ahmadinejad intenţionează să participe la o manifestaţie marţi, în acelaşi loc în care se vor strânge susţinătorii lui Moussavi, dar cu două ore mai devreme.

UPDATE 9.30 Fiul ultimului şah al Iranului, Reza Pahlavi, a făcut o paralelă între violenţele provocate la Teheran de realegerea contestată a lui Mahmoud Ahandinejad şi revoluţia din 1978-1979, care a provocat plecarea tatălui său în exil.

"Cred că acest climat de astăzi aminteşte de cele câteva luni care au dus la prăbuşirea regimului", a spus el pentru CNN.

Fostul prinţ moştenitor trăieşte în exil în SUA de la căderea regimului şahului, la începutul lui 1979, după un an de manifestaţii care au dus la naşterea republicii islamice.

UPDATE 8.10  Postul oficial de radio din Iran, Radio Payam, a anunţat că şapte civili au fost ucişi ieri, la Teheran, în timpul manifestaţiilor, după ce au atacat o unitate militară.

"Mai mulţi vagabonzi au atacat un post militar şi au vandalizat echipamente publice în apropiere de piaţa Azadi. Din nefericire, şapte persoane au fost ucise şi numeroase altele rănite", a anunţat postul de radio.

UPDATE 7.40 Comunitatea internaţională ia atitudine în privinţa Iranului

Capitatele occidentale şi ONU au intensificat presiunea asupra Iranului în condiţiile violenţelor provocate de realegera contestată a lui Mahmoud Ahmadinejad, relatează AFP.

  • În SUA,  Barack Obama s-a declarat "profund tulburat" de violenţele din Iran, dar a avut grijă să nu amestecte SUA în criza politică. "Respectăm suveranitatea iraniană şi vrem să evităm ca SUA să devină problema în Iran", a spus el.
  • Obama a făcut declaraţia după anunţul privitor la un mort şi mai mulţi răniţi în timpul manifestaţiilor de la Teheran.
  • În Franţa, ambasadorul Iranului a fost convocat la Ministerul de Externe pentru a aduce "explicaţii pe tema evenimentelor din Iran" şi pentru a răspunde "îngrijorărilor exprimate pe tema corectitudinii scrutinului", iar Nicolas Sarkozy s-a declarat "profund preocupat" de evenimentele dn Iran şi a condamnat "violenţa împotriva manifestanţilor".
  • Ambasadorul iranian în Germania a fost convocat, iar Angela Merkel a condamnat arestarările care au avut loc la manifestaţii" şi a cerut eliberarea persoanelor arestate. Ministerul de Externe a calificat drept "inacceptabiile" actele de violenţă ale forţelor iraniene.
  • Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a spus că urmăreşte situaţia cu atenţie, mai ales "modul în care ancheta va avea loc", referire la anunţarea de către liderii religioşi iranieni a unei anchete asupra desfăşurării alegerilor.


UPDATE 03:48
Protestatarii iranieni intenţionează să protesteze în masă, la o zi după împuşcarea mortală a unuia dintre ei. "Mâine la ora 05:00 p.m. la Vali-ye Asr Square" au scandat ieri protestatarii, scrie Reuters. Continuarea protestelor, dacă vor fi menţinute la aceeaşi scară, va fi o provocare pentru autorităţi, scrie Reuters.

UPDATE 00:26
Focuri de armă au fost auzite în trei districte din nordul Teheranului luni seara, după ce o manifestaţie de amploare a susţinătorilor candidatului învins la alegerile prezidenţiale, Mir Hossein Moussavi, s-a soldat cu un mort şi mai mulţi răniţi, relatează Reuters.

Potrivit martorilor, focuri de armă repetate s-au auzit în districtele Velenjak, Jordan şi Darous.

UPDATE 20:44
Manifestanţii reuniţi la Teheran au atacat o clădire a miliţiei islamice Basij, care a deschis focul, a declarat un fotograf iranian citat de Reuters.

UPDATE 20:05 Un manifestant a fost ucis

Un manifestant iranian a fost ucis prin împuşcare şi mai mulţi au fost răniţi luni, la sfârşitul manifestaţiei care a reunit în centrul Teheranului sute de mii de persoane, contestând realegerea lui Mahmoud Ahmadinejad în funcţia supremă în stat.

UPDATE 19:30
Fostul preşedinte reformator iranian Mohammad Khatami va continua să se opună realegerii lui Ahmadinejad în funcţia supremă în stat, până la organizarea unui nou scrutin prezidenţial, a declarat astăzi, pentru AFP, fratele lui, Mohammad Reza Khatami.

Fostul preşedinte se va alătura manifestaţiei de sprijin pentru Mir Hossein Moussavi, care a reunit o mare de oameni în centrul Teheranului, conform aceleiaşi surse.

"Ne vom continua acţiunea până când rezultatele alegerilor vor fi anulate şi va fi organizat un nou scrutin" prezidenţial, a conchis Mohammad Reza Khatami.

UPDATE 18.40:
Potrivit unui jurnalist AFP, doi poliţişti care supraveghează manifestaţia au spus că este vorba de "cel puţin un milion şi jumătate de persoane", respectiv "până la două milioane".

Strada Azadi, pe care s-au reunit manifestanţii în cursul după-amiezii, este locul unde au loc de obicei ceremoniile organizate pentru comemorarea revoluţiei islamice din 1979.

UPDATE 18.30:
Soţia lui Moussavi, a declarat pentru AFP că cor merge "până la capăt" pentru a contesta realegerea lui Ahmadinejad. "Moussavi şi cu mine vom merge până la capăt", a spus Zahra Rahnevard. Aceasta a participat activ la campanie împreună cu soţul său pentru alegerile din 12 iunie.

UPDATE 18.20: Televiziunea iraniană nu a difuzat imagini cu manifestaţia, în schimb a acoperit-o pe larg pe cea de duminică, a susţinătorilor preşedintelui Mahmoud Ahmadinejad.

image



UPDATE 18.10: Situaţia din Iran nu se va linişti prea curând, iar autorităţile vor folosi şi mai multă forţă în continuare, pentru a ţine sub control protestele, a precizat Iran Karim Sadjadpour, un expert citat de CNN.  "Niciodată, în 30 de ani de istorie a republicii islamice, nu am văzut elita revoluţionară atât de divizată", a explicat el.

În ceea ce priveşte măsurile pe care le va lua regimul în contextul protestelor, liderii iranienii "au făcut o ştiinţă din represiune", a subliniat Sadjadpour. "Înainte de alegeri au înlesnit restricţiile politice şi sociale pentru că au vrut să proiecteze o o faţă democratică. Dar în astfel de momente, când manifestaţiile scapă de sub control, folosesc forţă pentru a le înăbuşi din faşă. Aşa că anticipez că vor folosi în continuare forţa pentru a se asigura că nu scapă de control", a spus el.

Expertul Sadjadpour este de părere că ghidul suprem, ayatollahul Ali Khamenei, nu va interveni decât dacă simte că îi este pusă în pericol poziţia. "Ahmadinejad a fost candidatul său, aşa că nu este chiar un actor obiectiv", a atras el atenţia.

UPDATE 18.00: Diplomaţi europeni, citaţi de revista Time, au declarat că Statele Unite şi Europa au privit drept cel mai rău scenariu în Iran o eventuală victorie a moderatului Mir Hossein Moussavi în alegeri şi nu una a preşedintelui în exerciţiu Mahmoud Ahmadinejad. Asta chiar dacă victoria e obţinută prin fraudă şi urmată de violenţe.

Deciziile privind programul nuclear iranian sunt luate de ghidul suprem, ayatollahul Ali Khamenei, nu de preşedinte, chiar dacă acesta reprezintă imaginea ţării sale în străinătate. În aceste condiţii, dacă ar fi fost ales un moderat la preşedinţie, Statelor Unite şi Europei le-ar fi fost mult mai greu să înăsprească sancţiunile vizând republica islamică în cazul unui eşec sau a unei trenări a negocierilor, au explicat oficialii europeni.

UPDATE 17.40: Mir Hossein Moussavi şi un alt candidat de opoziţie, Mehdi Karoubi, asistă la manifestaţie într-o maşină. Cei doi sunt îmbrăcaţi în ţinută civilă, inclusiv Karoubi, care este membru al clerului. Ei se află într-o maşină de teren albă care avansează lent în ritmul manifestanţilor, fiind protejată de agenţi de securitate în civil, transmite AFP.

UPDATE 17.20: Fostul preşedinte reformator Mohammad Khatami ar urma să se alăture coloanei de protestari. În primul său mesaj public de după scrutin, Khatami, care l-a susţinut pe Moussavi şi a apărat dreptul susţinătorilor acestuia de a protesta paşnic.

 "Eram decis să iau parte la demonstraţia paşnică de astăzi şi să vă vorbesc pentru a-mi exprima protestul faţă de nedreptatea care s-a făcut poporului şi revoluţiei. Ne vom continua mişcarea", precizează Khatami într-un comunicat.



UPDATE 17.00:  "Strada este plină", a spus un martor, citat de Reuters. Acesta a spus că manifestanţii îi aşteaptă pe Moussavi şi alţi lideri reformişti care au susţinut apelul său pentru anularea rezultatelor alegerilor prezidenţiale.

Purtând haine verzi, culoarea folosită în campanie de Moussavi, şi portrete ale acestuia, manifestanţii scandau: "Moussavi, ia înapoi voturile noastre".

UPDATE 16.00: Susţinătorii lui Ahmadinejad aflaţi pe motociclete şi înarmaţi cu bâte au atacat simpatizanţii lui Mousavi, în timp ce aceştia participau la un marş în centrul capitalei. Martorii au relatat că au existat ciocniri între cele două grupuri. Scutierii erau prezenţi la faţa locului.

În această diminează, aproximativ 200 de oameni s-au adunat  în faţa tribunalului revoluţionar din Teheran. Ei cer eliberarea rudelor încarcerate, informează AFP.

Poliţia a anunţat aseară arestarea a 170 de persoane, între care 60 de "organizatori" ai manifestaţiilor.

Reamintim că sâmbătă au avut loc revolte, iar ieri s-au înregistrat ciocniri violente între poliţie şi susţinătorii lui Moussavi.

Moussavi a acuzat autorităţile că au manipulat scrutinul de vineri, care a dus la realegerea lui Mahmoud Ahmadinejad din primul tur, cu o amplă majoritate. El a depus un recurs la Consiliul gardienilor Constituţiei, pentru a obţine anularea rezultatelor.

Guvernul iranian interzice orice manifestaţie în favoarea lui Moussavi

Ministerul iranian de Interne a respins cererea candidatului la prezidenţiale Mir Hossein Moussavi de a organiza astăzi un marş de protest faţă de rezultatele alegerilor.

"Nu a fost dată nicio autorizaţie pentru vreun marş sau vreo adunare şi orice fel de marş sau adunare este interzisă", a comunicat ministerul iranian de Interne.

Interdicţia vine în replică la cererea lui Moussavi de a organiza luni un marş paşnic la Teheran, dar nu exclude stâgerea unor grupuri de manifestanţi în anumite multe zone ale capitalei, au precizat, pentru AFP, unii susţinători ai lui Moussavi.

Ziarul lui Moussavi nu a mai apărut luni

Ziarul Kalameh Sabz, propietatea lui Mir Hossein Moussavi, a fost suspendat. Informaţia a fost publicată de de cotidianul Sarmayeh.

Kalameh Sabz nu mai putea fi găsit la chioşcuri luni dimineaţă, iar Sarmayeh, un ziar reformist, nu a reuşit să transmită această informaţie decât printr-un titlu pe prima pagină . Cu toate că se face trimitere într-una din paginile cotidianului, pentru informaţii suplimentare, rubrica destinată acestei ştiri este goală, comentează AFP.

Presa străină, împiedicată să relateze evemimentele

  • Două posturi de televiziune publice germane, ARD şi ZDF, au anunţat că jurnaliştii lor au fost împiedicaţi să relateze despre protestele ce au urmat alegerilor prezidenţiale.
  • BBC a vorbit despre bruieri "provenind din Iran" care îi afectează emisiile în Orientul Mijlociu şi Europa.
  • Televiziunea olandeză Nederland 2 a anunţat că doi dintre jurnaliştii eu au fost arestaţi şi somaţi să părăsească Iranul. "Au fost ţinuţi cu faţa la un zid şi le-au fost confiscate casetele. Le-a fost retras permisul de filmare şi au fost somaţi să părăsească ţara imediat", a anunţat televiziunea.
  • Doi jurnalişti belgieni au fost arestaţi duminică pentru scurtă vreme. Potrivit agenţiei BETA, ei au fost reţinuţi o oră şi apoi eliberaţi cu ordinul de a nu face fotografii şi a nu filma.
  • Biroului din Teheran al Al-Arabiya a fost închis temporar.
  • Corespondentul televiziunii publice spaniole TVE a anunţat sâmbătă că poliţia a confiscat o casetă cu imagini de la manifestaţii. Guvernul iranian a somat o echipă de jurnalişti. "Suntem martori stânjenitori, vor să elimine orice fel de prezenţă a presei străine, ieri seară străzile erau total ocupate de forţele de securitate", a spus astăzi o jurnalistă.


UE cere Iranului să nu facă uz de violenţă împotriva manifestanţilor

Pe de altă parte, Uniunea Euroopeană a cerut astăzi Iranului să nu facă uz de violenţă împotriva protestatarilor şi ca dorinţa exprimată de popor va fi respectată, transmite Reuters.

Comisarul european pentru relaţii externe, Benita Ferrero-Waldner, le-a cerut autorităţilor să analizeze plângerile privitoare la nereguli la alegerile prezidenţiale.

"Am un deosebit respect pentru toţi cetăţenii iranieni care şi-au exprimat nemulţumirea şi au protestat paşnic", a declarat Comisarul european pentru relaţii externe.

"Sper că forţele de securitate nu vor face uz de violenţă. Sper că vor analiza cu atenţie toate plângerile privitoare la nereguili", a ţinut să sublinieze Benita Ferrero-Waldner.

Potrivit lui Javier Solana, Secretar-General al Consiliului UE şi Înalt Reprezentant pentru Politica Externă şi de Securitate Comună, nu au fost aşteptări prea mari legate de vreo schimbare majoră în politica nucleară iraniană înainte de alegeri. "Sper că se vor implica şi că, până la urmă, dorinţa poporului va fi respectată", a subliniat el.


În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite