Uşa din dos a NATO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În general, SUA consideră binevenite orice ajutoare în Afganistan. Georgia s-ar putea însă dovedi o excepţie.

Ea şi-a oferit de două ori teritoriul ca potenţial coridor de tranzit pentru transporturile militare occidentale spre Afganistan. Nici Pentagonul, nici Casa Albă n-au comentat însă propunerea, iar oficiali ai NATO au sugerat că acest plan este nefezabil atât politic cât şi logistic.

Planul georgian implică nave NATO care să acosteze în porturile ţării de la Marea Neagră. De acolo încărcătura ar urma să fie transportată cu trenul în Azerbaidjan, apoi pe Marea Caspică şi de-a lungul Kazahstanului şi Uzbekistanului. Preşedintele georgian Saakaşvili s-a declarat convins că şi celelalte ţări implicate ar fi de acord cu planul său.

Deocamdată însă principala rută de tranzit a NATO spre Afganistan rămâne cea prin Pakistan. Ruta pe calea ferată prin ţările baltice, Rusia, Uzbekistan şi Tadjikistan este lungă, dar funcţională. Singurul ei punct slab este interdicţia impusă de ţările de tranzit vizând transportul de echipamente militare letale pe teritoriul lor.

Reticenţa Aliaţilor

NATO este precaută în privinţa propunerii georgiene. O prezenţă mai mare a Alianţei la Marea Neagră va irita cu siguranţă Rusia. Deşi Saakaşvili a negat orice motivaţie politică pentru această ofertă, NATO suspectează Tbilisi că încearcă să intre pe uşa din dos în Alianţă după ce aderarea sa a fost îngheţată în aprilie 2008 - în mare măsură datorită opoziţiei Germaniei şi Franţei, care au legături strânse cu Rusia.

„Aderarea la NATO a Ucrainei şi a Georgiei nu va fi decisă de susţinerea acordată campaniei NATO din Afganistan sau de aprobarea tranzitului pentru trupele americane", susţine Daniel Korski, cercetător la ECFR.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite