Preşedintele BERD: Integraţi mai repede Europa de Sud-Est!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În procesul integrării europene, Europa de Sud-Est rămâne în urmă. Evenimentele din Grecia şi un sentiment de oboseală al vechilor membrii ai Uniunii nu uşurează acest proces. Dar Europa are o datorie faţă de această regiune şi este în interesul tuturor ca integrarea europeană a statelor fost-comuniste să continue.

Ţările din această regiune au suferit o transformare dramatică în ultima decadă, iar acest fapt este de multe ori ignorat. Progresul economic şi reformele, cooperarea şi integrarea regională, apariţia unei economii de piaţă erau greu de imaginat în urmă cu zece ani.  Până acum, regiunea a evoluat fără ca pluralismul politic, democraţia şi reformele să sufere inversări.

În paralel, relaţiile diplomatice bilaterale şi multilaterale dintre ţările regiunii dar şi cu restul lumii înregistrează progrese semnificative. Un sentiment de reconciliere se face simţit în zonă şi cooperarea cu instituţiile şi organismele internaţionale a atins un grad de intensitate fără precedent.

Ţările din regiune se pregătesc cu încordare pentru o deplină integrare europeană. Acest proces este unul dificil, care presupune reforme şi decizii dure cu consecinţe dureroase. Cu toate acestea, vedem cum aceste ţări progresează, încrezătoare în destinul lor european. Pentru regiune integrarea se traduce printr-o mai mare stabilitate, securitate şi o mai bună interconectare cu instituţiile europene, proces ce atrage investitorii.

Totuşi, acest proces nu este unidirecţional. Uniunea Europeană beneficiează, de asemenea, în urma acestui proces. Progresul determinat de integrare va întări sentimentele pro-europene din regiune şi va consolida securitatea continentului.

Uniunea Europeană este construită pe valori ca democraţia, libertatea şi toleranţa şi extinderea procesului de integrare rămâne cea mai bună asigurare că nu vom reveni la timpuri şi mentalităţi demult apuse.

Din punct de vedere economic, un nou imbold adus ţărilor Europei de Sud-Est va fi benefic pentru toată lumea. Expansiunea pieţei unice în regiuni cu mare potenţial vor oferi economiilor Europei occidentale un nou impuls, după ieşirea din recesiune.

Mai mult: cea mai importantă lecţie pe care am învăţat-o de la actuala criză globală este că suntem mai capabili să reacţionăm într-un climat de cooperare şi coordonare. În acest sens, criza din Grecia este un argument în favoarea accelerării procesului de integrare a Europei de Sud-Est.

Ambele părţi (n.tr. UE şi Europa de Sud-Est) pot face multe pentru a avansa procesul. Ţările din regiune trebuie să depună un efort susţinut pentru a se integra. De asemenea, prin acţiunile lor, pot contribui la depăşirea resentimentelor şi scepticismului membrilor vechi ai UE. Spectrul de acţiune al acestora variază de la competitivitate la o justiţie funcţională şi bună guvernare.

În acelaşi timp, şi “vechea” Europă trebuie să susţină pe noii veniţi, în special în această perioadă dificilă. Solidaritatea nu trebuie să fie doar un concept clamat în vremurile bune ci o piatră de temelie a Uniunii. Va fi dificil, chiar şi pentru politicienii puternici să argumenteze necesitatea extinderii în faţa unui public sceptic, dar asta nu înseamnă că nu ar trebui luptat în acest sens.

În fond, nu trebuie să uităm că am promis Europei de Sud-Est că o vom aduce alături de Uniunea Europeană. Dacă eşuăm, dezamăgirea va avea consecinţe destabilizatoare pe care nimeni nu şi le doreşte. Ultimele sondaje de opinie arată mai mult euroscepticism iar acest sentiment trebuie întâmpinat pentru că ne poate trimite într-o epocă a fragmentării politice. Europa are nevoie de mai multă putere şi unitate. Şi, pentru asta, avem nevoie de integrarea Europei de Sud-Est.

Thomas Mirrow este preşedintele Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD).

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite