Sprijin ferm pentru Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sprijin ferm pentru Ucraina
Sprijin ferm pentru Ucraina

Vizita vicepreşedintelui american Joseph Biden în Ucraina şi Georgia - care are loc la doar două săptămâni după întâlnirea dintre preşedinţii Barack Obama şi Dmitri Medvedev – este menită să domolească frica din cele două ţări legată de posibilitatea ca administraţia americană să-şi retragă sprijinul pentru guvernele pro-occidentale, pentru a-şi îmbunătăţi relaţiile cu Rusia.

Vizita a dat substanţă perspectivei americane a unei relaţii restartate cu Rusia. Chiar dacă liderii ruşi sunt dispuşi să coopereze în materie de control al armamentelor şi în privinţa eforturilor militare din Afganistan, ei văd politica americană de la graniţele Rusiei ca pe adevăratul test al noii abordări a Washingtonului.

Biden a expus o viziune diferită: în timp ce alte aventuri de cooperare cu Rusia continuă, competiţia în regiunile postsovietice va dispărea – în beneficiul tuturor, inclusiv al Georgiei şi Ucrainei. „Cu cât avem o relaţie mai substanţială cu Moscova, cu atât mai uşor putem să dezamorsăm gândirea de sumă nulă legată de relaţiile noastre cu vecinii Rusiei”, a spus el.

La Moscova, un purtător de cuvânt al Ministerului de externe a făcut apel la SUA să ia în considerare legăturile istorice şi culturale dintre Rusia şi vecinii ei post-sovietici. Andrei Nesterenko a susţinut că este dreptul suveran al Ucrainei să-şi aleagă aliaţii, dar că „este important ca acesta să fie implementat transparent, fără jocuri de culise şi să nu fie exercitat cu nesocotirea intereselor altora”.

Într-un briefing după discuţii, Anthony Blinken, consilierul lui Biden pentru securitate naţională, şi-a exprimat speranţa că Rusia va vedea politica americană ca pe un efort de a construi „o lume cu mai mulţi parteneri” şi de a întări stabilitatea întregii regiuni.

„Nu încercăm să ne construim propria sferă de influenţă. Parteneriatele nu sunt create împotriva nimănui, ci pentru a face faţă unor provocări comune, cu care se confruntă şi Rusia. Nu am însă nicio garanţie că aşa va fi”, a subliniat Blinken.

Adaptare după „New York Times”    

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite