UE încearcă să revină într-o Africă tot mai ocupată de China

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Europa rămâne cel mai mare donator al Africii, cel mai mare partener comercial şi cea mai mare piaţă pentru exporturile africane - dar, pe fondul noii lupte acerbe pentru resursele

Europa rămâne cel mai mare donator al Africii, cel mai mare partener comercial şi cea mai mare piaţă pentru exporturile africane - dar, pe fondul noii lupte acerbe pentru resursele continentului negru, supremaţia albului european este subminată de apetitul în creştere pentru energie şi materii prime ale centrelor de dezvoltare de la Marea Galbenă.

Strategia chineză de cucerire a Africii îmbină bunurile de consum ieftine cu costisitoare investiţii în infrastructura statelor africane - aminteşte The Guardian .

Noi parteneriate strategice

Presaţi de investiţiile şi influenţa în creştere a Chinei în Africa, europenii încearcă să se pună de acord asupra unui plan pentru a relansa comerţul cu continentul african, relatează ireland.com .

Deocamdată, în baza acestor acorduri comerciale preferenţiale, statele africane nu plătesc taxe pentru bunurile exportate în Uniunea Europeană. OMC a declarat însă ilegale astfel de acorduri, iar de anul viitor companiile africane vor trebui să plătească taxe pentru exporturile spre UE începând cu sfârşitul anului.

"Exporturile noastre de fructe exotice în supermarketurile din Marea Britanie ar deveni neviabile şi vom încerca săurile cu supermarketurile europene", declară Anthony Pile, directorul unei companii din Ghana, citat de BBC .

Din ianuarie, Uniunea Europeană vrea să înlocuiască acordurile comerciale, care expiră în decembrie, cu acorduri temporare, numite Acorduri de parteneriat economic, care sunt criticate, la rândul lor, de grupurile anti-sărăcie pentru că nu-i protejează pe fermierii africani şi industria slabă, constată canada.com .

De cealaltă parte, majoritatea liderilor africani susţin că au nevoie de mai mult timp ca să-şi pregăteascăonomiile şi societăţile fragile pentru expirarea acordurilor comerciale preferenţiale. Unii analişti îi acuză chiar pe liderii europeni că folosesc tehnica "divide et impera", prin negocierile separate cu ţările africane, pentru a împiedica orice cooperare regională.

Comerţ, cu resentimente istorice

Ţara gazdă a summitului, Portugalia, care deţine şi preşedenţia semestrială a UE a prezentat summitul într-o lumină pozitivă. "Suntem aici pentru a răspunde unei invitaţii a istoriei... de a scrie o nouă pagină în istoria Europei şi Africii", a declarat premierul portughez, Jose Socrates, în discursul inaugural.

"Drepturile omului sunt o moştenire universală a umanităţii, pe care trebuie să o păstrăm şi s-o apărăm", promitea Jose Socrates, citat de The Guardian. Cu toate acestea, peste problema drepturilor omului în state ca Zimbabwe sau Sudan s-a trecut repede, discuţiile insistând pe chestiunea comerţului şi a securitatii.

Preşedintele Ghanei, John Kufuor, care conduce în prezent şi Uniunea Africană, a ţinut însă să reaminteascăă istoria desparte cele două continente, african şi european. Având în vedere relaţiile tensionate din trecut, Kufuor considera că summitul de la Lisabona trebuie să pună bazele unui nou parteneriat de respect reciproc.

Europa încearcă să facă uitată relaţia de supunere a coloniilor africane faţă de marile puteri europene şi să construiască un nou cadru, pe picior de egalitate, pentru relaţiile dintre cele două continente. Totuşi voci cu greutate pe continentul african, ca Robert Mugabe şi Moammar Ghaddafi au pus la îndoială bunele intenţii ale Europei şi au redeschis răni vechi prin denunţarea trecutului colonial şi a exploatării resurselor naturale bogate ale continentului african de către europeni.

Pe de altă parte, preşedintele Comisiei Uniunii Africane, Oumar Konare a susţinut că abordări de genul "statele africane nu vor mai fi exportatori de materii prime sau nu vor mai accepta să fie o simplă piaţă de desfacere" aparţin unei alte ere şi nu trebuie să influenţeze dezbaterea actuală.

În schimb, International Herald Tribune transmite că summitul Africa-UE aduce puţine progrese în problemele esenţiale, din cauza disputelor legate de comerţ şi de respectarea drepturilor omului. În privinţa acordurilor comerciale, preşedintele Senegalului, Abdoulaye Wade, a spus că majoritatea liderilor africani au respins propunerile europene.

Uniunea Europeanăă guvernelor africane un acces nerestricţionat la piaţa comună în schimbul reducerii taxelor la import pentru produsele europene. Africa însă se teme că astfel companiile sale locale vor fi defavorizate, fiind mai puţin competitive decât cele europene. Preşedintele Uniunii Africane a afirmat tranşant că UE trebuie săe la abordarea colonială a Africii şi că bogăţiile acestui continent trebuie plătite la un preţ corect.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite